Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
hipertensiune - FOTO: Freepik@ dot360
hipertensiune - FOTO: Freepik@ dot360

Această boală afectează jumătate din români. Grav este că mulți nu știu că o au, dar efectele sunt catastrofale. Peste 6 milioane de cetățeni se confruntă cu această afecțiune.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Aproximativ 42% din populația adultă a României, adică peste 6 milioane de persoane, suferă de hipertensiune arterială, potrivit prof. dr. Eduard Apetrei, consultant la UMF Carol Davila și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu. Cu toate că această afecțiune este ușor de diagnosticat și tratat, ea rămâne una dintre cele mai prost gestionate boli din sistemul medical românesc.

Ce facem după ce primim diagnosticul de hipertensiune

Prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, impactul pe care îl are hipertensiunea arterială.

"După ce bolnavul este declarat hipertensiv dispar gradele de hipertensiune arterială. Toți trebuie tratați în funcție de riscul pe care îl au. Se insistă asupra acestui fenomen. Într-o anumită schemă a tratamentului se separă bolnavii peste 160 sau 180. Tratamentul tuturor bolnavilor este foarte important ținând seama de riscul pe care îl are fiecare bolnav în parte.

În ghid se insistă asupra măsurării tensiunii arteriale. Din punctul meu de vedere și nu numai, tensiunea arterială este cea mai frecventă boală cardiovasculară, la ora actuală cu valorile care le știm, 42% din populația adultă din România are hipertensiune, peste 6 milioane", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Vezi și: Primul SEMN că ai DIABET. Mulți nici nu-și dau seama. Testul rapid care-ți arată dacă ai boala

Hipertensiune arterială - FOTO: Freepik@aspsvz

Hipertensiunea arterială, subdiagnosticată

Unul dintre principalele motive pentru care hipertensiunea este subdiagnosticată și tratată insuficient este neaderența pacienților la tratament, mulți dintre ei neînțelegând că terapia trebuie urmată pe tot parcursul vieții.

"Tensiunea arterială este ușor de diagnosticat și tratat, dar, cu toate acestea este foarte prost diagnosticată și foarte prost tratată.

Rămân cam 5% din bolnavii cu hipertensiune care fac tratament. Motivul este neaderența bolnavului la tratament, în primul rând. În al doilea rând, nu toți medicii sunt convinși 100% de faptul că tensiunea arterială trebuie tratată toată viața.

Bolnavul nu este convins că trebuie tratat toată viața", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când bei VIN sau țuică. Vlad Ciurea: Se stafidește. Doza de alcool este pentru fiecare în parte

Vezi și: Cancerul care este într-o continuă scădere, în SUA. Dr. Mircea Dediu: Va fi o raritate. Este într-o scădere dramatică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel