Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90
Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi
Aproximativ 42% din populația adultă a României, adică peste 6 milioane de persoane, suferă de hipertensiune arterială, potrivit prof. dr. Eduard Apetrei, consultant la UMF Carol Davila și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu. Cu toate că această afecțiune este ușor de diagnosticat și tratat, ea rămâne una dintre cele mai prost gestionate boli din sistemul medical românesc.
Ce facem după ce primim diagnosticul de hipertensiune
Prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, impactul pe care îl are hipertensiunea arterială.
"După ce bolnavul este declarat hipertensiv dispar gradele de hipertensiune arterială. Toți trebuie tratați în funcție de riscul pe care îl au. Se insistă asupra acestui fenomen. Într-o anumită schemă a tratamentului se separă bolnavii peste 160 sau 180. Tratamentul tuturor bolnavilor este foarte important ținând seama de riscul pe care îl are fiecare bolnav în parte.
În ghid se insistă asupra măsurării tensiunii arteriale. Din punctul meu de vedere și nu numai, tensiunea arterială este cea mai frecventă boală cardiovasculară, la ora actuală cu valorile care le știm, 42% din populația adultă din România are hipertensiune, peste 6 milioane", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi și: Primul SEMN că ai DIABET. Mulți nici nu-și dau seama. Testul rapid care-ți arată dacă ai boala
Hipertensiune arterială - FOTO: Freepik@aspsvz
Hipertensiunea arterială, subdiagnosticată
Unul dintre principalele motive pentru care hipertensiunea este subdiagnosticată și tratată insuficient este neaderența pacienților la tratament, mulți dintre ei neînțelegând că terapia trebuie urmată pe tot parcursul vieții.
"Tensiunea arterială este ușor de diagnosticat și tratat, dar, cu toate acestea este foarte prost diagnosticată și foarte prost tratată.
Rămân cam 5% din bolnavii cu hipertensiune care fac tratament. Motivul este neaderența bolnavului la tratament, în primul rând. În al doilea rând, nu toți medicii sunt convinși 100% de faptul că tensiunea arterială trebuie tratată toată viața.
Bolnavul nu este convins că trebuie tratat toată viața", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.