Hipertensiune: prevenită cu apă bogată în minerale?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiune. Apa bogată în minerale ar scădea-o, susține un studiu FOTO: pexels.com
Hipertensiune. Apa bogată în minerale ar scădea-o, susține un studiu FOTO: pexels.com

Hipertensiunea ar putea fi scăzută cu apă bogată în minerale, susține un studiu al unor cercetători din Atlanta.

Hipertensiunea ar fi influențată de consumul de apă bogată în minerale potrivit unei cercetări derulate de specialiști de la Școala Rollins de Sănătate Publică din cadrul Universității Emory din Atlanta, se arată pe medicalnewstoday.com.

Aceștia au analizat conținutul apei cu diferite nivele de salinitate din regiunea de coastă a Bangladesh-ului. Aceștia susțin că sursele de apă potabilă în regiune pot varia în funcție de salinitate datorită afluxului de apă de mare, dar și că în timp ce apa cu salinitate ridicată conține mai mult sodiu, care poate crește tensiunea arterială, are însă și mai mult calciu și magneziu. Iar acest din urmă aspect ar depăși efectele negative ale sodiului, susțin cercetătorii.

Cu ce ajută un studiu despre hipertensiune si ape minerale

Statisticile Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din State zic că trăiesc aproximativ 75 de milioane de adulți cu hipertensiune arterială în SUA, unde această afecțiune a contribuit sau a cauzat mai mult de 410.000 de decese în 2014.

În plus, potrivit sursei citate, tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială reprezintă "cauza principală care poate fi prevenită" de decese precoce la nivel mondial. Dacă hipertensiunea persistă afectează inima și crește riscul de accident vascular cerebral, cauzând și alte probleme de sănătate.

Hipertensiune, ape subterane și apa de băut

Autorii studiului au observat că oamenii ce locuiesc în regiunile de coastă, în jur de peste un miliard de persoane, au ca principală sursă de apă apele subterane, unde ajunge și apa de mare, determinând diferite nivele de mineralizare.

Cercetarea lor se bazează pe două studii, singurele pe care le-au găsit, care au ținut evidența oamenilor din diferite părți ale coastei Bangladesh-ului. Măsurătorile făcite au acoperit perioadele în care salinitatea apei potabile a variat ca urmare a musonilor și a timpului uscat.

Autorii studiului au descoperit că oamenii care au băut apă cu salinitate ușoară sau moderată au avut mai mult sodiu în urină decât cei care au băut apă dulce de salinitate scăzută. Iar cei cu niveluri mai mari de sodiu în urină au avut, de asemenea, tensiune arterială sistolică mai mare.

Alte observații despre consumul apei pline de minerale

Analizele au demonstrat că oamenii care au băut apă cu salinitate ușoară și moderată au avut un nivel mai ridicat de calciu și magneziu în urină. Asta înseamnă o presiune arterială sistolică și diastolică scăzută. Concret, persoanele care au băut apă "usor salinizată" au avut o presiune arterială sistolică medie de 1,55 cu mercur (mm Hg) mai scăzută și o valoare medie a tensiunii arteriale diastolice cu 1,26 mm Hg mai mică decât cele care beau apă proaspătă.

Cercetătorii concluzionează că „efectele scăderii tensiunii sângelui de la calciu si magneziu au contracarat efectele nocive ale sodiului".

Ce zic alte cercetări

Autorii studiului au citat cercetări cu efecte similare în alte părți ale lumii. Unele dintre aceste studii au asociat consumul de apă bogată în calciu și magneziu cu reducerea deceselor cauzate de cauzele cardiovasculare.

În schimb, alții, care nu au participat la cercetare, nu sunt atât de convinși de noul studiu. Un exemplu este Robert Carey - profesor de Medicină la Universitatea din Virginia din Charlottesville, autorul celui mai recent ghid al Academiei Americane de Cardiologie privind tensiunea arterială. În opinia acestuia, citată de medicalnewstoday, reducerile tensiunii arteriale nu sunt mari, ci suficiente ca să facă o diferență și susține că e nevoie de investigații suplimentare.

Apoi, AHA – asociația Americană a Inimii - recomandă oamenilor să-și ia vitaminele și mineralele de care au nevoie dintr-o dietă sănătoasă. O opinie similară are și Academia de Nutriție și Dietetică, SUA.

Studiul a fost publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel