Hipertensiune: consumul sporit de alimente ultra-procesate crește riscul acestei afecțiuni

Adisa Codruț |
Data publicării:
Hipertensiune Foto: Pixabay
Hipertensiune Foto: Pixabay

Consumul de mai puțin alimente ultraprocesate ar scade riscul de hipertensiune, susține un studiu.

Un consum sporit de alimente ultra-procesate creşte riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în Israel, a anunţat Universitatea din Haifa (UH). Studiul a constatat de asemenea că alimentele ultra-procesate cresc riscul de exces de grăsimi în sânge (hiperlipidemie), a precizat UH duminică.

Mai mult, aceste alimente cresc riscul de inflamaţie în rândul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, în special în rândul fumătorilor, a adăugat universitatea israeliană. Alimentele ultra-procesate sunt comercializate de obicei în ambalaje sigilate şi conţin aditivi pentru a spori gustul produselor sau pentru a prelungi durata lor de valabilitate.

În urma unui studiu ale cărui constatări au fost publicate în jurnalul ştiinţific Liver International, o echipă de cercetători de la UH, Centrul Medical de la Universitatea din Tel Aviv şi de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit că un aport sporit de alimente ultra-procesate creşte de aproximativ 1,5 ori riscul de hipertensiune arterială, de hiperlipidemie şi de nivel redus de colesterol ''bun'' (HDL).

Totodată, dublează posibilitatea de a suferi de sindrom metabolic, care creşte riscul de diabet, accident vascular cerebral şi afecţiuni cardiace şi vasculare, potrivit studiului. ''Constatările consolidează importanţa consumului de alimente neprocesate, împreună cu reducerea aportului de alimente şi băuturi ambalate, gata pentru consum'', au concluzionat cercetătorii, susține Agerpres.

Femeile de 70 de ani și peste și bărbații între 20 și 49 de ani ar avea mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială necontrolată, deși iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, susține un studiu recent. Aproape jumătate dintre bărbații adulți au tensiune arterială crescută, arată Asociația Americană a Inimii. ”Controlul tensiunii arteriale rămâne o provocare majoră de sănătate publică, care afectează chiar și pe cei care sunt tratați pentru boală”, spune medicul Aayush Visaria, autorul studiului, cercetător postdoctoral la Institutul Rutgers pentru Sănătate, Politici de îngrijire a sănătății și Cercetarea îmbătrânirii la Universitatea din New Brunswick, New Jersey, SUA.

Potrivit specialistului, se știe că ”femeile tind să aibă o creștere accelerată a tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare după menopauză”, există puține informații în literatura de specialitate dacă controlul tensiunii arteriale este diferit în funcție de sex și dacă se modifică odată cu vârsta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel