Hipertensiune: cauzele acesteia, explicate de experți de la Harvard

Florina Pop |
Data publicării:
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială

Hipertensiune. Cauzele apariției acesteia sunt explicate pe înțelesul omului de rând de către specialiști de la Școala de Medicină Harvard.

Hipertensiune. Cauze. Medicul Anthony L. Komaroff, editor șef al publicației Harvard Health Letter, detaliază, într-un răspuns unui cititor care sunt cauzele apariției hipertensiunii. Acesta face o comparație cu udatul grădinii:

„Țineți un furtun, porniți apa și împingeți furtunul și duza. Apa se mișcă deoarece este sub presiune. În mod similar, atunci când inima ta bate, creează o presiune care permite sângelui să-ți "apese" corpul cu substanțele nutritive care sunt în sângele tău. Trei lucruri afectează cantitatea de presiune care împinge sângele prin corpul dumneavoastră: cât de puternice sunt pompele inimii, cât de mult sânge este și cât de înguste sunt cele mai mici vase de sânge. (...)

Când vă udați plantele și vreți ca fluxul de apă să meargă mai departe, ce faceți? Faceți duza mai mică. Strângerea deschiderii prin care curge apa crește presiunea, iar apa este apoi capabilă să ajungă în patul de flori îndepărtat.

Ce afectează inima să pompeze sânge? Mai mulți hormoni, în special, epinefrina și norepinefrina, fac inima să bată mai repede și mai tare. Acești hormoni sunt făcuți de glandele suprarenale. Exercițiul și teama cauzează o creștere a acestor hormoni, ceea ce este bine: inima dumneavoastră trebuie să muncească mai mult atunci când faceți sport sau când este posibil să aveți nevoie să fugiți de ceva înspăimântător. Cu toate acestea, anxietatea cronică și stresul cresc, de asemenea, acești hormoni, și asta nu este bine", explică Anthony Komaroff.

Hipertensiune, cauze: atenție la sare! 

Expertul scrie pe health.harvard.edu că sângele este parțial apă și cantitatea de lichid pe care o bem și cantitatea pe care o pierdem prin transpirație și urinare afectează cantitatea de lichid din sânge. O parte din sânge e și sare. Alimentele sărate și sarea adăugată la alimente pot crește lichidul din sânge.

Oamenii cu tensiune arterială ridicată sunt sfătuiți să reducă cantitatea de sare și li se recomandă medicamente diuretice ca să ajute rinichii să elimine excesul de lichid și de sare.

Hipertensiunea arterială, ca multe boli, conchide expertul, este „influențată de genele noastre și de stilul nostru de viață". Însă, subliniază el, azi putem face mai multe despre acesta din urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel