Rezultatele unui studiu publicate online de JAMA a constatat că în ultimii ani a scăzut drastic conștientizarea și controlul asupra hipertensiunii arteriale, în special în rândul adulților în vârstă.
Studiul a extras date din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției. S-a constatat că numărul persoanelor care aveau hipertensiune și erau conștineți de asta a scăzut cu 8% din 2013 până în 2018. Printre cei care erau conștienți de starea lor, mai mult de jumătate nu au reușit să o gestioneze în mod adecvat. În special, adulții cu vârsta de peste 60 de ani au fost mai puțin susceptibili de a-și controla tensiunea arterială crescută decât cei mai tineri, potirvit Harvard Medical School.
Lipsa angajamentului ar putea fi un factor. Cercetătorii au remarcat că printre persoanele care nu au fost la medicul lor în ultimul an, mai puțin de 10% și-au controlat tensiunea arterială.
O parte din studiu a fost realizată utilizând definiția mai veche a tensiunii arteriale crescute - o tensiune arterială sistolică (numărul de sus) de 140 sau mai mare sau o tensiune arterială diastolică (numărul de jos) de 90 sau mai mare. Noile linii directoare lansate în 2017 recomandă persoanelor cu hipertensiune arterială să-și controleze tensiunea arterială la mai puțin de 130/80. Acest lucru sugerează că astăzi chiar și mai mulți adulți nu își dau seama că au hipertensiune arterială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.