Hipertensiune arterială necontrolată? Verificați-vă oasele!

Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com
Tensiune arterială: vizită la medic FOTO: pexels.com

Dacă luați mai multe medicamente pentru hipertensiunea arterială, dar aceasta rămâne tot necontrolată, ar fi bine să vă întrebați medicul dacă nu cumva e cazul să verificați nivelul de plumb din oase. Cercetătorii au descoperit o legătură între cele două și au notat că testele de sânge standard nu au arătat creșterea nivelului de plumb. Surpriză însă, testul osului a descoperit un nivel ridicat de plumb în celule osoase.

Sung Kyun Park, profesor asociat de epidemiologie și științe de sănătate a mediului în cadrul Școlii de Sănătate Publică din Michigan, a testat în cadrul unui studiu nivelurile de plumb din sânge, din oasele tibiei și din genunchii a 475 de bărbați cu tensiune arterială ridicată. 97 dintre participanții la studiu sufereau de hipertensiune arterială rezistentă la tratament. Diagnosticul se pune atunci când un pacient ia trei sau mai multe medicamente pentru hipertensiunea arterială din diferite clase de medicamente și nu atinge țintele de tensiune arterială sau dacă pacientul necesită patru sau mai multe medicamente diferite pentru a atinge obiectivul de-a avea valori normale.

Inițial nu a existat o asociere semnificativă intre tensiunea arterială ridicată, rezistența la tratament și nivelurile de plumb găsite in sânge, oase sau genunchi, potrivit raportului studiului,după cum informează MedicineNet.com. Dar, după ajustarea factorilor legați de vârstă, rasă, fumat, cercetătorii au descoperit un risc de 19% mai mare de tensiune arterială rezistentă la tratament pentru fiecare 15 micrograme pe gram de creștere a nivelului de plumb în osul gâtului. Raportul a fost publicat on-line pe 24 octombrie în Jurnalul American Heart Association.

,,Studiul nostru demonstrează că povara cumulativă de plumb, măsurată prin osul cortical din tibie (os scut), poate fi un factor de risc nerecunoscut pentru hipertensiune arterială rezistentă la medicamente. Noi credem că acesta este primul studiu pentru a găsi această asociere. Concluziile nu dovedesc faptul că plumbul din osul tibiei cauzează tratamentul hipertensiunii arteriale”, a declarat Sung Kyun Park.

Profesorul Școlii de Sănătate Publică din Michigan a mai subliniat însă că în ultimii ani este recunoscut că plumbul rămâne o toxină de mediu, prezentă încă, atâta vreme cât mai există infrastructură îmbătrânită, în care conductele de apă din multe zone urbane  conțin plumb.

De altfel, lumea medicală corelează în prezent conținutul de plumb cu un risc crescut de boli cardiovasculare, renale și chiar cu simptome psihiatrice. Potrivit dr. Stephen T Sinatra, coautorul cărții ,,Noua cardiologie”, 90% din cantitatea de plumb din corp se adună în oase. Ea poate fi măsurată prin intermediul tehnicii fluorescente cu raze X. În opinia medicului, pe măsură ce nivelul de plumb crește, riscul de hipertensiune urcă semnificativ.

Persoanele care lucrează în industria metalurgică, precum și mecanicii auto sunt expuși la plumb. Cei care lucrează în mediul cu plumb, pot contamina aerul de acasă cu praf de plumb adus pe haine sau pe tegumente. Plumbul se elimină lent, majoritatea prin urină și intr-o o porțiune mai mică prin fecale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel