Hipertensiunea arterială și antiinflamatoarele nesteroidiene, legături și riscuri

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor raportează că majoritatea persoanelor care au insuficiență cardiacă sau se confruntă cu primul accident vascular cerebral sau atac de cord au hipertensiune. Chiar și o ușoară creștere a tensiunii arteriale vă poate crește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord, dacă este persistent. Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, indometacina și piroxicamul, vă pot crește tensiunea arterială indiferent dacă aveți sau nu hipertensiune arterială.

Rinichii sunt implicați în controlul tensiunii arteriale. Când simt o scădere a fluxului sanguin, rinichii eliberează hormonul renină. Acest hormon declanșează constricția vaselor de sânge și retenția de sodiu și apă. Aceste ajustări cresc tensiunea arterială, ceea ce îmbunătățește fluxul de sânge către rinichi.

Fluxul de sânge al rinichilor este, de asemenea, reglat de prostaglandine, un grup de substanțe care dilată vasele de sânge și promovează inflamația. AINS(Medicamentele care conțin antiinflamatoare nesteroidiene) inhibă producția de prostaglandină, ceea ce reduce inflamația în întregul corp. Dar când nivelul prostaglandinei din rinichii tăi scade, fluxul sanguin se diminuează. Renin este eliberat ca răspuns și tensiunea arterială crește în cele din urmă.

Tensiunea arterială

Medicii au fost conștienți de efectele de creștere a tensiunii arteriale ale AINS de mai mulți ani. Conform unei revizii din noiembrie 1997 în „Siguranța medicamentelor", consumul de AINS declanșează o creștere cu 5 puncte a presiunii arteriale medii, ceea ce ar putea fi o problemă dacă tensiunea arterială este deja mai mare decât ar trebui. Utilizatorii AINS au 40% mai multe sanse de a fi diagnosticați cu hipertensiune arterială decât utilizatorii și sunt aproape de două ori mai susceptibili să fie inițiați pe medicamente pentru a controla tensiunea arterială.

Persoanele a căror hipertensiune arterială este deja controlată sunt mai susceptibile să vadă creșteri semnificative ale tensiunii arteriale când iau AINS. Această constatare sugerează că persoanele cu hipertensiune arterială preexistentă sunt deosebit de sensibile la efectele de destabilizare a tensiunii arteriale ale AINS.

AINS nu sunt egale

Deși AINS au fost asociate cu creșterea tensiunii arteriale, unele medicamente din această clasă pot avea un efect mai semnificativ asupra tensiunii arteriale decât altele. Într-un articol publicat în numărul din noiembrie 2010 al „Circulației", autorii au raportat rezultatele unei analize a 8 studii care implică efectul AINS asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii au concluzionat că indometacina și ibuprofenul provoacă cele mai mari creșteri ale tensiunii arteriale, în timp ce celecoxib și naproxen și sunt asociate cu modificări mai mici.

Efectele unei singure aspirine zilnice asupra tensiunii arteriale sunt de obicei nesemnificative, dar dacă luați mai multe doze de aspirină în fiecare zi pentru a reduce inflamația, tensiunea arterială ar putea crește. Unele studii au arătat că ridicarea tensiunii arteriale poate apărea în termen de 2 săptămâni de la începerea unui AINS. Înainte de a lua un AINS, adresați-vă medicului dumneavoastră recomandări, mai ales dacă aveți hipertensiune arterială.

consideraţii

AINS sunt printre cele mai frecvent utilizate medicamente din SUA AINS și de prescripție AINS sunt utilizate atât pentru probleme medicale acute și cronice, inclusiv controlul febrei, ameliorarea durerii în urma leziunilor și tratamentul pe termen lung al artritei. Multe persoane care iau AINS - adulți maturi cu artrită, de exemplu - iau și medicamente pentru hipertensiunea arterială.

Disponibilitatea AINS îi face pe oameni să creadă că sunt complet în siguranță. Ca orice medicament, cu toate acestea, acestea au efecte secundare, iar utilizarea lor ar trebui să fie monitorizată de un cadru medical. Dacă luați un AINS, întrebați-vă medicul dacă trebuie să vă verificați tensiunea arterială.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel