Hipertensiunea arterială afectează mai mult de 150 de milioane de adulți din Statele Unite, ceea ce le prezintă un risc crescut pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral. Deoarece se consideră că un consum mai mare de sare contribuie la creșterea tensiunii arteriale prin stimularea setei și conduce la un aport mai mare de lichide, reducerea aportului de sare este considerată a fi o strategie importantă pentru scăderea tensiunii arteriale. În mod separat, studii recente au sugerat că aportul mai mare de sodiu nu stimulează de fapt setea și aportul de lichide, ci favorizează pierderea în greutate prin modificarea necesităților totale de energie ale organismului.
Reducerea consumului de sare reduce hipertensiunea
Un nou studiu condus de Stephen Juraschek, MD, Ph.D., profesor asistent de medicină la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), aruncă o nouă lumină asupra acestor constatări conflictuale. Cercetatorii au descoperit ca reducerea aportului de sodiu (sare) la adulți cu hipertensiune arterială a scazut setea, volumul de urina (un marker al aportului de lichide) și tensiunea arterială, dar nu a afectat necesarul de energie metabolică. Aceste rezultate, publicate în jurnalul Hypertension, susțin noțiunea tradițională că scăderea aportului de sodiu este esențială pentru gestionarea hipertensiunii arteriale - disputând studii recente.
Folosind date dintr-un studiu randomizat de alimentație controlată, publicat în 2001, cercetătorii au examinat efectele a trei niveluri diferite de aport de sare (scăzut, mediu și mare) asupra sângelui; tensiunea la participanți după două diete distincte - o dietă tipică americană (dieta de control) sau o dietă sănătoasă (dieta DASH). În această analiză secundară a studiului, cercetătorii au măsurat impactul aportului de sodiu asupra aportului de energie, a greutății, a setei auto-raportate și a volumului de urină de 24 de ore.
Cercetătorii au descoperit că, deși aportul redus de sodiu nu a afectat cantitatea de energie necesară pentru menținerea unei greutăți stabile, a scăzut setea participanților. Mai mult, volumul de urină a fost fie neschimbat, fie mai mic, cu aportul redus de sare. Împreună, aceste rezultate sugerează că la adulții cu tensiune arterială crescută sau hipertensiune arterială, un aport de sare mai mic scade setea, volumul de urină (și probabil aportul de lichide) și tensiunea arterială. Aceste modificări au avut loc fără a modifica cantitatea de energie necesară pentru a menține constantă greutatea corporală.
Urmează studii pentru diabetici
„Studiul nostru contribuie în mod semnificativ la această dezbatere științifică și subliniază importanța reducerii sării ca mijloc de scădere a tensiunii arteriale”, a spus Juraschek. „Recomandările de sănătate publică ce vizează scăderea aportului de sare la nivelul întregii populații pentru tensiunea arterială ar trebui să continue, fără teama de a contribui la creșterea în greutate.”
Ca pas următor, Juraschek și colegii săi intenționează să continue studierea efectelor consumului de sare pe o durată mai lungă la adulții cu diabet, precum și să analizeze efectele aportului de lichide asupra rezultatelor clinice prin studii clinice, precum și în seturi de date naționale mari cum ar fi Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES).
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.