Hiperpigmentarea zonei intime, impactul hormonal. Dr. Georgiana Gheba: Reacționează mai mult la acești hormoni față de restul pielii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hiperpigmentarea zonei intime - FOTO: Freepik
hiperpigmentarea zonei intime - FOTO: Freepik

Te-ai întrebat vreodată de ce zona intimă e mai închisă la culoare? Ei bine, ne explică dermatologii.

Multe lucruri în corpul nostru se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. Dar un lucru pe care poate nu l-am fi așteptat să se schimbe este culoarea pielii în zona genitală.

Asemenea oricărui alt proces, această schimbare nu se întâmplă peste noapte. Este o schimbare graduală, atât de graduală încât s-ar putea să nu o observați imediat. Este perfect normal ca pielea labiilor, scrotului și a anusului să fie mai închisă la culoare decât pielea din alte părți ale corpului.

De ce se întâmplă acest lucru

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog, a explicat de ce se întâmplă acest lucru. 

"Te-ai întrebat vreodată de ce zona genitală e mai închisă la culoare deși nu prea a văzut-o soarele? În timpul adolescenței când crește producția de hormoni, automat pielea din zona genitală și aerole și mameloanele reacționează mai mult la acești hormoni față de restul pielii. De aceea sunt mai închise la culoare. Dar de ce la unii oameni e mai vizibil. Cu cât pielea e mai deschisă la culoare, nu produce atât de mulți pigmenți, de aceea e mai subtil. 

Dar există la toată lumea o oarecare pigmentare. Un alt exemplu bun este în sarcină când areola mamară și mamelonul sunt mai maro din cauza hormonilor", a explicat dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog.

Vezi și: Cancerul pulmonar, tratament. Dr. Mircea Dediu: Speranța de viață este importantă

Variațiile hormonale, mai ales în timpul sarcinii sau menopauzei, pot influența pigmenții pielii. Afecțiuni precum dermatita sau infecțiile pot provoca inflamații, care duc la închiderea în culoare a pielii.

Procesul de vindecare a rănilor, firelor de păr crescute sub piele sau a iritațiilor poate conduce la apariția unei pigmențări persistente, potrivit Continental Skin Clinic.

Hiperpigmentarea, alte cauze

Îmbrăcămintea sau lenjeria intimă strânsă pot contribui la frecarea suplimentară care poate accentua decolorarea în zona respectivă. Există și problema lipsei de aer sau ventilare, care împiedică trecerea aerului prin zona respectivă. Acest lucru poate duce la închiderea în culoare a pielii sau poate agrava problema din cauza acumulării de umiditate.

De asemenea, merită menționat că zona inghinală și genitală are concentrații ridicate de melanocite sau celule producătoare de melanină. Din acest motiv, este normal ca aceste zone să fie mai închise la culoare decât pielea din jur. Procesul de îmbătrânire poate, de asemenea, să cauzeze schimbări ale pielii în timp, inclusiv în ceea ce privește culoarea, textura și elasticitatea, potrivit Cutis Medical Laser.

Vezi și: Lerodalcibep, eficiență în tratamentul bolilor cardiovasculare

Hiperpigmentarea, a treia cea mai comună tulburare dermatologică

Hiperpigmentarea este a treia cea mai comună tulburare dermatologică și are un impact major asupra sănătății psihosociale. Aceasta se prezintă în diverse forme. Cele mai cunoscute sunt petele de bătrânețe, pistruii, melasma și hiperpigmentarea post-inflamatorie.

Hiperpigmentarea în zonele predispuse la frecare (subrațe, interiorul coapselor, coate, genunchi, zona inghinală etc.) are un impact semnificativ asupra persoanelor afectate. Din păcate, în prezent nu există opțiuni bine tolerate disponibile special destinate acestor zone sensibile, arată International Journal of Research in Dermatology

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel