Hiperextensia gâtului, semnul care apare cu câteva zile înainte de moarte. Gâtul se extinde cu 3 zile înainte de deces

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hiperextensia gatului - FOTO: Freepik
hiperextensia gatului - FOTO: Freepik

Acest lucru ciudat se întâmplă cu câteva zile înainte de moarte. Este un semn care indică apropierea morții.

Corpul și mintea unei persoane trec prin numeroase schimbări atunci când se apropie de moarte. Pielea rece (din cauza fluxului de sânge redus către zonă), apetitul scăzut, modificările respirației, pierderea controlului asupra vezicii urinare și intestinelor și chiar agitația sunt toate semne de avertizare care indică apropierea morții.

Unele persoane pot chiar să vadă fantome înainte de moarte, ceea ce, conform experților, nu este deloc rar. Cei care studiază fenomenul leagă acest lucru de modificările activității electrice la nivelul creierului, în timp ce alții ar putea fi înclinați să creadă că aceasta este o dovadă a vieții dincolo de această lume.

Ce se întâmplă cu gâtul înainte de moarte

Pe lângă viziunile de aproape de moarte, un studiu din 2015 publicat în revista Cancer a căutat semne fizice la fiecare 12 ore de la admiterea în îngrijirea paliativă acută până la moarte sau externare, în rândul a 357 de pacienți cu cancer care se aflau în ultimele zile de viață. Cercetătorii au descoperit că ceva ciudat se întâmplă la gâtul unei persoane când sunt aproape de moarte: gâtul lor se hiperextinde.

Gâtul este susținut de un sistem musculoscheletic, complet cu oase, tendoane și ligamente, care îți permite să îți menții capul ridicat, să miști gâtul dintr-o parte în alta și să privești în sus și în jos. În ultimele momente înainte de moarte (cu trei zile înainte, pentru a fi specific), capul pacientului se înclină înapoi atunci când se află în poziție supină, conform cercetătorilor. Dar de ce apare acest fenomen, de fapt?

Vezi și: Primul caz de febră Dengue detectat în Franța. Autoritățile, în alertă

Hiperextensia gâtului și moartea

Hiperextensia gâtului - FOTO: Freepik@DenisW

La o persoană sănătoasă care nu este aproape de moarte, hiperextensia gâtului poate fi cauzată de un accident de mașină, o lovitură sau orice alt impact brusc asupra gâtului. Acest lucru este adesea numit "whiplash" sau "leziune prin hiperextensie".

Cercetarea condusă de Dr. David Hui de la MD Anderson Cancer Center, nu a detaliat de ce apare acest semn fizic particular la cineva care este aproape de moarte. Fluxul de sânge redus către sistemul musculoscheletic, cauzat de încercarea organismului de a menține în principal organele centrale în viață, combinat cu masa musculară redusă și pierderea în greutate (alte semne ale apropierii morții), pot duce la înclinarea gâtului.

Nou-născuții nu își pot susține capul pentru că mușchii lor nu sunt suficient de puternici. Poate că, atunci când ne apropiem de moarte, unii dintre acei mușchi și alte structuri de susținere își pierd din nou forța. În plus, mușchii faciali ai unei persoane sunt cunoscuți pentru relaxarea lor pe măsură ce momentul se apropie. Acest lucru ar putea fi legat și de fenomenul hiperextensiei gâtului.

O altă explicație posibilă ar putea fi legată specific de cancer. Deoarece studiul a analizat pacienții cu cancer în particular, ar putea fi că pierderea de masă musculară cauzată de scăderea sintezei de proteine duce la slăbirea gâtului aproape de moarte. Există un termen pentru aceasta în limbajul cancerului: cașexia. Știința o descrie ca o pierdere inexplicabilă de masă musculară și pierdere în greutate care apare în stadiile avansate ale cancerului.

Vezi și: Nefropatia diabetică: cauze, simptome și tratament. Cum afectează diabetul funcția rinichilor

Alte semne fizice

Studiul în cauză a descoperit, de fapt, șapte semne fizice suplimentare la pacienți, 57% dintre aceștia murind în timpul studiului. Alte semne pe care le-ai putea observa includ pupile nereactive, răspuns redus la stimulii verbali, răspuns redus la stimulii vizuali, incapacitatea de a închide pleoapele, lăsarea pliului nazolabial (pielea de ambele părți ale nasului care se extinde de la nas la gură), gângurit al corzilor vocale și sângerare gastrointestinală superioară.

Conform dr. David Hui, descoperirea acestor semne fizice poate ajuta îngrijitorii și profesioniștii din domeniul sănătății să ofere cea mai bună îngrijire posibilă pacienților care mor. Alertând pe cei din jur că acestea sunt semne de avertizare ale momentelor finale înainte de moarte, îngrijirea se poate concentra pe îmbunătățirea confortului persoanei care moare, în loc să încerce activ să-i prelungească viața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel