Hidroxiclorochina, probleme cu disponibilitatea medicamentului: ce trebuie să facă pacienții, explică prof dr Cătălin Codreanu

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medicament
Medicament

Pacienții cu afecțiuni reumatice inflamatorii, dependenți de hodroxiclorochină, au accesul îngreunat la medicamentul care este utilizat și în tratarea SARS-CoV-2. Prof. dr. Cătălin Codreau explică situația. 

Pacienții cu probleme reumatice, dependenți de tratamentul cu hidroxiclorochină, sunt în pericol să nu mai găsească produsul în farmacii, pe timpul pandemiei. Este cunoscut deja faptul că medicamentul este utilizat în tratarea COVID-19, ceea ce a făcut ca multe persoane să-și dorească „să se asigure” cu medicamentul despre care, deși nu există studii certe, s-a constatat că are efecte benefice în tratarea infecției cu noul coronavirus.

Prof dr. Cătălin Codreanu a vorbit la DC Medical despre această problemă. „Referitor la problema hidroxiclorochinei, cunoscută în România sub denumirea de Plachenil, trebuie să subliniez că aceasta constituie una din problemele cele mai acute cu care se întâlnesc pacienții noștri cu suferințe reumatice în această perioadă. Este o doctorie pe care reumatologii o folosesc de multă vreme în mai multe boli reumatice de tip inflamator, în principal la pacienții cu lupus eritematos sistemic și, de asemenea, cu artrtită reumatoidă, dar și într-o serie de alte boli reumatice. Utilizarea se face pe perioade lungi de timp, practic continuu și trebuie spus cu claritate că pentru acești bolnavi nu există un înlocuitor, un substitut terapeutic al acestui medicament”, a spus el.

Medicamente care lipsesc din farmacii

În ultima perioadă, mai spune medicul, „din cauza faptului că hidroxiclorochina este utilizată și în tratamentul bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2 (în treacăt trebuie spus că această utilizare este foarte mult discutată din cauza faptului că pentru moment nu există dovezi științifice temeinice care să demonstreze eficacitatea produsului, fie singur, fie în asociere cu alte medicamente), în tratamentul sau în profilaxia infecției cu SARS-CoV-2. În ciuda acestui fapt, o mulțime de oameni îl primesc cu recomandare medicală sau din proprie ințiativă, ceea ce conduce la realitatea că în farmacii, hidroxoiclorochina lipsește, iar bolnavii cu afecțiuni reumatice de tip inflamator sunt nevoiți să o întrerupă, iar această intrerupere a tratamentului poate să genereze o acutizare a bolilor reumatice, o creștere a riscului de apariție a complicațiilor, acest lucru este evident în special pentru cazurile de lupus eritematos sistemic”, mai explică medicul.

El a mai subliniat că lupusul eritematos sistemic, dar și celelalte artropatii inflamatoare sunt boli severe, „care pot să conducă la un exces de mortalitate prematură, din cauza complicațiilor pe care pot să le genereze în primul rând cardiovasculare, dar nu numai.”

Ce trebuie să facă pacienții

Medicul mai arată că s-au făcut numeroase demersuri pentru rezolvarea acestei situații și pentru evitarea situației în care pacienții cu afecțiuni inflamatorii rămân fără tratament. „Atât societățile științifice cât și asociațiile e pacienți au făcut numeroase demersuri pe lângă autorități - Ministerul Sănătății în primul rând - pentru a încerca să găsim o soluție în vederea punerii la dispoziția pacienților cu forme de reumatisme inflamatorii acest medicament de care sunt dependenți”, mai spune el.

„Pentru moment, recomandarea este ca doctorii care urmăresc acești bolnavi precum și medicii de familie, să scrie rețetele compensate care sunt necesare acestor bolnavi, bolnavii să ducă rețetele la farmacii, iar farmaciile trebuie să comande hidroxiclorochina la distribuitorul acestor produse și, de asemenea, atât pacienții cât și doctorii, cât și farmaciile, să semnaleze de îndată dacă există disfuncționalități în acest lanț de aprovizionare. Sperăm ca într-un viitor apropiat, atunci când va fi disponibilă și hidroxiclorochină de producție românească de la fabrica de la Iași, situația să se amerlioreze semnificativ”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel