Hidronefroza, afecțiunea care poate duce la pierderea funcției renale. Cristian Iatagan: Este vorba de o scurgere deficitară a urinei de la nivelul unui rinichi

Drăgoi Sorina-Nicoleta |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hidronefroza - Foto: Freepick
Hidronefroza - Foto: Freepick

Descoperă cum se manifestă hidronefroza, de ce apare și ce presupune tratamentul. Cum poate afecta funcția renală în lipsa unui tratament.

Hidronefroza apare atunci când scurgerea de la nivelul rinichiului este anormală, cauzând inflamație la nivel renal. De obicei, este afectat un singur rinichi. Hidronefroza este o condiție secundară, care apare din cauza unei afecțiuni preexistente, notează Healthline.

În absența tratamentului, această condiție medicală poate afecta sever și permanent funcția rinichiului, motiv pentru care prezența simptomelor trebuie să te trimită la medic. Descoperă ce spun specialiștii în urologie, cu privire la această afecțiune.

Ce este hidronefroza?

Dr. Cristian Iatagan, medic primar urologie, cu supraspecialitate în chirurgie robotică, ne spune despre hidronefroză: "Este vorba de o scurgere deficitară a urinei de la nivelul unui rinichi.

De fapt, urina produsă de acel rinichi nu se scurge normal prin uretere către vezica urinară. Și bineînțeles, apare inițial o stagnare a urinei la nivelul rinichilor, ulterior o "umflare" a căilor urinare. În timp, lucrurile acestea duc treptat și lent la distrugerea, uneori chiar completă, a rinichiului respectiv".

De asemenea, Dr. Cristian Iatagan adaugă că "este, de cele mai multe ori, o problemă de scurgere a urinei, care, în final, duce la creșterea presiunii în interiorul căilor urinare. Rinichiul este obișnuit să funcționeze, să producă și să filtreze urina la o anumită presiune. Este de la sine înțeles că, peste o anumită presiune, el începe să funcționeze din ce în ce mai greu și ușor-ușor, suferința aceasta, în timp, duce la pierderea funcționalității rinichiului"

De ce apare hidronefroza?

Hidronefroza apare din cauza unor blocaje interne sau externe, care afectează sistemul de colectare a urinei și funcția renală.  

Uropatia obstructivă acută unilaterală este cea mai comună cauză a hidronefrozei. Aceasta reprezintă un blocaj apărut brusc la nivelul uneia dintre cele două uretere (tuburile care unesc vezica urinară de cei doi rinichi). În acest context, are loc refluxul urinei în rinichi (întoarcerea urinei), care produce inflamație la acest nivel și, implicit, hidronefroză. 

"Este, de cele mai multe ori, o problemă mecanică, obstructivă. De fapt, există un obstacol, în calea eliminării naturale. Obstacolul poate să fie o strâmtorare, congenitală spre exemplu. Locul de ieșire al urinei din rinichi (în termeni tehnici, jonțiunea pielo-ureterală) suferă o strângere, o stenozare. Cum este mecanica fluidelor, bineînțeles că ceva ce ar trebui să se scurgă printr-o cale largă și se scurge printr-o cale strâmtă, produce o hiperpresiune", spune medicul primar urolog Dr. Cristian Iatagan, pentru DC Medical.

Conform Healthline, cea mai comună cauză a acestui blocaj brusc apărut este reprezentată de calculii renali (litiază renală), denumiți în mod popular „pietre la rinichi”.

"Obstacolele pot fi de diferite etiologii. Hidronefroza apare cel mai frecvent în cazul obstacolului dat de un calcul. O piatră formată în rinichi, care astupă calea urinară, normal că împiedică scurgerea normală a urinei și creează această hiperpresiune. În cazul unui calcul, de cele mai multe ori, este o situație temporară. Eliminarea calculului sau rezolvarea chirurgicală duce la rezolvarea acesti chestiuni. Pot să fie obstacole extrinseci, pot să fie situații patologice, care din exterior sugrumă, cumva, ureterul (calea normală de scurgere a urinei). Pot să fie tumori, pot să fie diferite alte suferințe, pot să fie consecințele radioterapiei", ne informează Dr. Cristian Iatagan. 

Citește și: Litiaza renală, boala confundată de mulți pacienți. Semnul dat de durerea de spate. Dumitrache: Mulți fac boala din cauza apei. Cea mai intensă durere resimțită vreodată

Alte cauze posibile ale hidronefrozei sunt:

- Prostatita – inflamația prostatei (glandă anexă a aparatului genital masculin, situată sub vezica urinară);

- Hiperplazia benignă de prostată – prostată mărită de volum;

- Sarcina – creșterea fătului comprimă aparatul urinar.

Simptomele hidronefrozei

Simptomele ușoare ale hidronefrozei pot include:

- Nevoie crescută de a urina;

- Urinare frecventă;

- Durere abdominală;

- Durere la urinare;

- Greață;

- Vărsături;

- Golirea incompletă a vezicii urinare.

Un blocaj la acest nivel poate crește riscul de a dezvolta infecții de tract urinar. În acest caz, pot apărea simptome precum febra, frisoanele, urină tulbure, usturime la urinare, durere la nivelul vezicii urinare, durere lombară. 

Dr. Cristian Iatagan menționează că: "În cazul calculului, durerea este tipică, este colica renală care dă o suferință absolut tipică, este o durere intensă. Se spune că o cronică renală adevărată este singura durere care, nouă, bărbații, ne face o mică idee despre cum sunt durerile nașterii la femei. Durerea este intensă, colicativă". 

Citește și: Litiaza renală, cauze, simptome și tratament. Manu: Automedicația duce la distrugerea rinichiului. Netratată corect, ajunge la dializă și transplant renal

În schimb, despre hidronefroza cauzată de anomalii de structură ale aparatului urinar, Dr. Cristian Iatagan spune că: „Hidronefroza prin strâmtorările care apar lent, în timp și reduc calea urinară, crescând presiunea din spate, de obicei nu au o simptomatologei atât de evidentă și de tipică. Sigur, creșterea presiunii în rinichi începe să dea niște semne. De cele mai multe ori sunt dureri – de la o ușoară jenă, o senzație de plenitudine lombară, trecând printr-o durere semnificativă. Unii pacienți spun că parcă au o greutate acolo. Uneori, pot să ajungă la dureri intense, repetate.”

Tratamentul hidronefrozei 

Tratamentul hidronefrozei este esențial pentru a preveni complicațiile și pierderea funcției renale. 

"În clipa în care avem un obstacol, trebuie să eliminăm obstacolul care produce hidronefroza. Trebuie să eliberăm căile urinare, în așa fel încât urina să se poată scurge în regim normal. Intervenția chirurgicală este cea care înlătură obstacolul", spune medicul Cristian Iatagan.

Vestea bună este că intervenția chirurgicală pentru a trata cauzele hidronefrozei poate fi realizată minim invaziv (laparoscopic și laparoscopic asistat robotic), atunci când condiția pacientului permite acest lucru, conform informațiilor oferite de Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog, cu supraspecialitate în chirurgie robotică.

Prin urmare, hidronefroza poate avea numeroase cauze, însă adesea este cauzată de prezența unor calculi renali. Dacă te confrunți cu simptomele acestei condiții medicale, adresează-te medicului pentru investigații și tratament adecvat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel