Consumarea acestuia în mod regulat ar putea reduce nivelurile periculoase de colesterol și tensiune arterială, care pot crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, conform studiilor. Acest lucru include și ceea ce bem, iar un anumit tip de băutură fiind încărcată cu nutrienți puternici care ne-ar putea ajuta să ne protejăm de afecțiuni și boli periculoase.
Potrivit cercetărilor științifice, sucul de portocale are potențialul de a reduce atât nivelul colesterolului, cât cel și al tensiunii arteriale.
Ambele afecțiuni sunt factori majori de risc pentru urgențe medicale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. Dar adăugarea sucului de portocale în dieta noastră regulată ar putea fi o modalitate de a ajuta la acest aspect.
Sucul de portocale și colesterolul
Un studiu, publicat în jurnalul Lipids in Health and Disease în 2023, a constatat că consumul a două pahare de suc de portocale în fiecare zi ar putea reduce nivelul colesterolului. În cadrul studiului, echipa a analizat 129 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 66 de ani.
Dintre acești participanți, 41% au consumat două cești de suc de portocale - totalizând aproximativ 480 ml - pe zi, timp de cel puțin un an. Cercetătorii au observat că cei care au consumat regulat băutura au avut niveluri "semnificativ mai mici" de colesterol total.
Aceste constatări au fost consistente atât în rândul persoanelor cu colesterol normal, cât și al celor cu niveluri ridicate. Cu toate acestea, cei care au omis consumul zilnic de suc de portocale nu au observat aceleași rezultate.
Alt studiu, alte rezultate
O meta-analiză separată a nouă rapoarte existente a concluzionat că consumul de suc de portocale ar putea avea efecte benefice asupra nivelurilor de lipoproteine cu densitate mică ("colesterolul rău"), dar nu au fost observate efecte semnificative asupra nivelurilor serice de colesterol total și colesterol de lipoproteine cu densitate mare ("colesterolul bun").
"Cu toate acestea, sugerăm că sunt necesare cercetări suplimentare sub formă de intervenții clinice de înaltă calitate, deoarece există discrepanțe substanțiale între studiile incluse", arată autorii meta-analizei.
Sucul de portocale și tensiunea arterială
Suc de portocale - FOTO: Freepik@ns8382120
Un studiu, publicat în jurnalul Arya Atherosclerosis în 2013, a testat impactul sucului de portocale asupra tensiunii arteriale. A constatat că persoanele care au consumat suc de portocale pe o perioadă de 60 de zile au arătat o reducere "semnificativă" a tensiunii arteriale, în timp ce ceilalți subiecți nu au avut aceleași rezultate.
"Sucul de citrice comercial a redus semnificativ tensiunea arterială. Conținutul mai mare de flavonoide, pectină și uleiuri esențiale ale produselor concentrate comparativ cu sucul natural ar putea fi responsabil pentru această constatare", arată studiul.
Un alt studiu a arătat că consumul de suc de portocale pe o perioadă de 12 săptămâni a redus tensiunea arterială în rândul participanților.
Lucrarea, publicată în European Journal of Nutrition în 2021, a arătat care este substanța care poate reduce tensiunea arterială.
"Hesperidina din sucul de portocale reduce tensiunea arterială sistolică și presiunea pulsatilă după consumul susținut, iar după o singură doză, consumul cronic de suc de portocale îmbogățit cu hesperidină îmbunătățește efectul său postprandial.
Sucul de portocale îmbogățit cu hesperidină ar putea fi un instrument coadjuvant util pentru managementul tensiunii arteriale și al presiunii pulsatile la persoanele cu hipertensiune în stadiu incipient și pre-hipertensiune", arată studiul.
Avertisment
Cu toate acestea, sucul de portocale vine cu un avertisment, deoarece conține aproximativ 24 de grame de zahăr pe porție, ceea ce este de luat în considerare dacă ești diabetic sau încerci să slăbești.
Dacă ești îngrijorat de nivelurile tale de colesterol sau de tensiunea arterială, ar trebui să discuți cu medicul tău pentru a obține tratament adecvat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.