„Herpesul genital este o boală cu transmitere sexuală, frecventă, cauzată de infecția cu virusul herpes simplex I – HVS1 (în mod obișnuit cauzează herpesul bucal) și virusul herpes simplex II - HVS2", spune dr Erna Stoian – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.
Modul de transmitere a herpesului genital
Principala cale de transmitere a virusului herpetic tip II este contactul sexual vaginal, anal sau oral cu un partener infectat care elimină virus în perioadele asimptomatice sau simptomatice. Riscul infecției crește în cazul partenerilor multiplii. Una din șase persoane cu vârstă între 14-49 de ani este infectată.
Dacă nu ești infectat poți contacta HVS prin:
- contact cu o leziune herpetică,
- contact cu salivă sau pielea din zona bucală ale unui partener infectat,
- contact cu secrețiile genitale sau cu pielea din zona genitală ale unui partener infectat.
Riscul de transmitere de la bărbat la femeie este de două ori mai mare decât de la femeie la bărbat, de aceea prevalentă infecției este mai mare la femei.
Simptomele herpesului genital
Perioada de incubație este între 2 si 12 zile. Primoinfecția are o simptomatologie specifică și se vindecă cel mai greu, atrage atenția dr Erna Stoian.
Semnele generale sunt:
- scăderea apetitului;
- febră;
- stare generală alterată;
- dureri musculare la nivelul bazei spatelui, coapselor sau genunchilor;
- umflarea dureroasă sau nedureroasă a ganglionilor inghinali.
- jenă dureroasă la urinare;
- femeile mai pot prezenta o secreție vaginală mucopurulentă, durere în timpului actului sexual sau dureri vulvare locale.
Simptomele la nivel genital constau în apariția unei unor vezicule dureroase și pline cu un fluid gălbui. Veziculele au tendința de a se uni. Înainte de apariția veziculelor poate exista local o senzație de arsură, mâncărime sau durere.
Ulterior veziculele se sparg, rezultând leziuni ulcerative sau erozive superficiale care sunt dureroase la palpare. Aceste leziuni ulcerative se acoperă de o crustă în decursul a 7 până la 14 zile și se vindecă.
Localizarea genitală a leziunilor herpetice:
- la femei: pe labii, la nivelul vaginului, peri-anal și pe coapsele interioare și fese;
- la bărbați: la nivel penian, pe scrot, peri-anal, la nivelul coapselor și pe fese.
Durata episodului este de 2-4 săptămâni.
Recurențele herpesului genital sunt similare cu primoinfecția ca simptome, dar de intensitate și durata mai mici. Se produc de obicei în aceiași regiune. Pot fi simptomatice sau asimptomatice, arată dr Erna Stoian.
Recurențele sunt mai severe și mai intense în cazul infecției cu HVS2.
În afara perioadelor de recurență, mai există perioade de descărcare virală, în care pacientul este asimptomatic, dar transmite infecția.
Cum se pune diagnosticul
Diagnosticul este pus de medic pe baza simptomatologiei. Se pot testa leziunile și se pot recomandă analize de laborator pentru măsurarea nivelului de anticorpi. De asemenea, medicul poate recomanda și testarea pentru alte boli cu transmitere sexuală. Testele de sânge îți pot confirma diagnosticul, dar nu îți vor spune de cât timp ai infecția sau de unde ai contactat-o.
Tratamentul herpesului genital
- Infecția cu HVS nu se vindecă. Exista însă medicamente care pot reveni recurențele și pot scurta perioada episoadelor acute. Există și tratament care se administrează zilnic și care previne răspândirea infecției la partener.
- Primoinfecția este frecvent asociată cu o evoluție îndelungată a bolii. Mulți pacienți netratați vor suporta complicații generale și locale. Terapia poate avea o eficacitate înaltă și trebuie aplicată chiar și în cazul în care doar exista suspiciune clinică.
- În primele 5 zile de la debutul episodului sau în timpul formării noilor leziuni, se poate administra tratament cu antivirale orale care pot reduce severitatea și durata episodului. Agenții topici aplicați local sunt mult mai puțin eficienți decât cei administrați oral.
- Tratamentul simptomatic local constă în soluții analgezice în cazul durerii locale puternice. Evoluția recurențelor este în general autolimitată și se caracterizează prin manifestari locale minore. Recurențele herpesului genital au o evoluție auto-limitată și prezintă în general manifestări clinice minore.
Herpes genital în sarcină
Dacă ești însărcinată și prezinți simptome de herpes este foarte important să te prezinți la medic. Sunt studii care sugerează că riscul de avort și naștere prematură sunt crescute în cazul infecției HSV. Transmiterea la făt se face de obicei în timpul nașterii dar se poate transmite și înainte. Infecția cu HVS la nou născut duce la o afecțiune amenințătoare de viață denumită herpes neonatal.
Dacă ești însărcinată și ai simptomele infecției HSV vei lua tratament antiviral toată sarcina și cel mai probabil vei naște prin operație cezariană, atrage atenția dr Erna Stoian – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.