Hernia inghinală poate avea localizare uni sau bi-laterală și se asociază cu jenă sau durere la ridicarea unor obiecte, la strănut sau tușit, la aplecare. Se estimează că afectează un procent de 25% dintre bărbați și circa 2% dintre femei.
Hernia inghinală se prezintă ca o formațiune proeminentă la nivel inghinal care dispare în poziția culcată.
Simptomele herniei inghinale
Hernia inghinală apare atunci când o porţiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal, în urma unei rupturi musculare la acest nivel. Umflătura rezultată poate fi dureroasă, în special atunci când tuşeşti, când te apleci sau când ridici obiecte grele.
O hernie inghinală nu este neapărat periculoasă. Cu toate acestea, nu se îmbunătățește singură și poate duce la complicații care pun viața în pericol, arată Mayo Clinic.
Semnele și simptomele herniei inghinale includ:
- O umflătură în zona de pe fiecare parte a osului pubian, care devine mai evidentă atunci când eşti în poziţie verticală, mai ales dacă tuşeşti sau încordezi
- O senzație de arsură sau durere la umflătură
- Durere sau disconfort în zona inghinală, mai ales atunci când vă aplecați, tușiți sau ridicați
- O senzație grea în zona inghinală
- Slăbiciune sau presiune în zona inghinală
- Ocazional, durerea și umflarea din jurul testiculelor atunci când intestinul proeminent coboară în scrot
Vezi și:
Semnele şi simptomele herniei inghinale strangulate:
- Greaţă, vărsături sau ambele
- Febra
- Durere bruscă care se intensifică rapid
- Proeminența îşi schimbă culoarea în roşu, violet sau negru
- Constipaţie
Cauzele herniei inghinale
Hernia inghinală apare în special în cazul bărbaţilor şi se poate extinde în zona abdomenului şi în scrot. Din punct de vedere anatomic, testiculele se găsesc în viaţa intrauterină în cavitatea abdominală şi coboară în scrot imediat înainte de naştere, formând canalul inghinal. În mod normal, comunicarea între cavitatea abdominală şi regiunea inghinală se închide.
În lipsa închiderii, apare hernia congenitală la copil, iar în cazul ruperii acestei membrane la adult, apare hernia inghinală dobândită.
Unele hernii inghinale nu au o cauză aparentă. Altele pot apărea ca urmare a:
- Unei presiuni crescute în interiorul abdomenului
- Unei zone slabe în peretele abdominal
- Încordării din timpul mişcărilor intestinale sau la urinare
- Activităţi intense
- Sarcina
- Tusei cronice sau strănutului, mai arată Mayo Clinic.
Vezi și: Podbalul, beneficii pentru sănătate. Atenție! Poate afecta ficatul
Factori de risc asociaţi herniei inghinale:
- Sexul. Bărbaţii au de opt ori mai multe şanse de a dezvolta o hernie inghinală decât femeile.
- Vârsta. Muşchii slăbesc pe măsură ce îmbătrâneşti.
- Istoricul familial. Persoanele care au o rudă apropiată (părinţi, fraţi, surori) depistata cu hernie inghinală au un risc mai mare de a dezvolta afecţiunea.
- Tusea cronică, cum ar fi tusea cauzată de fumat.
- Constipaţie cronică. Constipaţia duce la încordare în timpul mişcărilor intestinale.
- Sarcina - poate slăbi muşchii abdominali şi poate cauza o presiune crescută în interiorul abdomenului.
- Naşterea prematură şi greutatea scăzută la naştere.
- Hernie inghinală anterioară. Persoanele care au avut hernie inghinală în copilărie au un risc mai mare de a dezvolta o altă hernie inghinală.
Tipuri de hernie inghinală
Herniile inghinale pot fi indirecte sau directe, încarcerate sau strangulate:
Hernia inghinală indirectă. Este cel mai frecvent tip de hernie inghinală şi apare cu precădere la bărbaţi. Apare adesea la copiii născuţi prematur, înainte de închiderea canalului inghinal. Cu toate acestea, acest tip de hernie poate apărea în orice moment al vieţii.
Hernia inghinală directă. Apare adesea la adulţi şi este mai frecvenţă la bărbaţi.
Hernia inghinală încărcată. Apare atunci când ţesutul herniat se blochează în pliul inghinal şi nu poate fi împins în interior.
Hernia inghinală strangulată. Reprezintă o afecţiune medicală mai gravă, o complicaţie a herniei încarcerate şi apare atunci când fluxul de sânge este parţial sau complet întrerupt la nivelul ţesutului herniat. Herniile strangulate pot pune viaţa în pericol şi necesită îngrijire medicală de urgenţă.
Vezi și: Foliculita, cauze și tratament. Poate apărea de la epilat, bărbierit sau igienă precară
Hernia inghinală la copii
Pe măsură ce un copil de sex masculin creşte în timpul sarcinii, testiculele se dezvolta în abdomen. Apoi se deplasează în scrot prin canalul inghinal. La scurt timp după naşterea copilului, canalul inghinal se închide. Acest lucru împiedică testiculele să se mişte înapoi în abdomen.
Dacă această zonă nu se închide complet, o parte a intestinului se poate deplasa în canal prin zona slăbită a peretelui inferior al abdomenului, provocând o hernie inghinală. Cum fetele au şi ele un canal inghinal, şi ele pot avea şi hernii în zona inghinală.
O hernie se poate dezvolta în primele luni după naşterea unui bebeluş. Apare din cauza slăbiciunii muşchilor abdomenului. Încordarea şi plânsul nu provoacă hernii, însă presiunea crescută în abdomen poate face o hernie mai uşor de văzut.
Herniile apar mai des la bebeluşii care se nasc prematur şi pot fi mai frecvente la copiii care au:
- Un părinte sau un frate care a avut hernie în copilărie
- Fibroza chistică
- Displazie de dezvoltare a şoldului
- Testicule necoborate în scrot (criptorhidie) – o afecţiune genitală frecvenţă la copil
- Probleme cu uretra, arată Standford Medicine.
Diagnosticul herniei inghinale
Diagnosticul unei hernii este cel mai frecvent pus chiar de către pacient care remarca o asimetrie stânga/ dreapta şi o umflătură inghinală care dispare în momentul în care se întinde în pat sau la împingerea ei în cavitatea abdominală, dar reapare în momentul simplei mobilizări.
Diagnosticul trebuie confirmat de către medicul chirurg, în urma unui examen clinic. În timp ce pacientul stă în picioare, medicul chirurg examinează zona inghinală şi cere persoanei să tuşească. Tusea creşte presiunea în cavitatea abdominală. Dacă pacientul are hernie inghinală, tusea va provoca umflarea herniei spre exterior.
În formele de debut, hernia nu este întotdeauna evidentă pentru pacient, iar examinarea medicală sau efectuarea unei ecografii de părţi moi identifica şi herniile de mici dimensiuni.
Uneori, medicul recomandă şi realizarea unor investigaţii imagistice: ecografie abdominală, tomografie computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).
Tratamentul herniei inghinale
În cazul în care hernia inghinală este de dimensiuni mici şi nu te deranjează, este posibil ca medicul chirurg să nu recomande un anume tip de tratament, ci să opteze să monitorizeze evoluţia herniei. La copii, medicul poate încerca aplicarea unei presiuni manuale pentru a reduce proeminența înainte să opteze pentru o intervenţie chirurgicală.
Herniile inghinale mai mari şi dureroase necesită, de obicei, o intervenţie chirurgicală deschisă sau, recomandat, laparoscopică pentru a diminua disconfortul şi pentru a preveni eventualele complicaţii grave, precum strangularea.
În cazul herniilor strangulate şi încarcerate, este nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru a recupera intestinul din canalul inghinal.
Tratamentul chirurgical al herniei inghinale
Indicaţia chirurgicală este pusă în momentul confirmării diagnosticului. De cele mai multe ori, formele de hernie necomplicată le întâlnim la bărbaţi tineri, deci cu speranţa de viaţă mare şi pentru care intervenţia chirurgicală reprezintă reîntoarcerea la un stil de viaţa normal, sportiv, fără restricţii legate de efort.
În cazul herniilor avansate, intervenţia chirurgicală reprezintă fie o urgenţă absolută (în hernia strangulată) fie una amânată (în cazul herniei încarcerate). Ultimele sunt, de cele mai multe ori, apanajul vârstnicului.
Vezi și: Brânza, benefică pentru organism. Cine NU trebuie să o consume
Prevenție
O hernie inghinală congenitală nu poate fi prevenită. În cazul adulţilor, se recomandă să reducă efortul şi presiunea asupra muşchilor şi ţesuturilor abdominale. Ajută adoptarea următoarele obiceiuri sănătoase:
- Menţine o greutate sănătoasă
- Consumă cu precădere alimente bogate în fibre. Fructele, legumele şi cerealele integrale conţin fibre care pot ajuta la prevenirea constipaţiei şi încordării
- Ai grijă când trebuie să ridici obiecte grele şi evită pe cât posibil să ridici greutăţi. Dacă trebuie să ridici ceva greu, ai grijă la postură: îndoaie întotdeauna genunchii şi nu te apleca din talie
- Renunţă la fumat. Fumatul provoacă adesea tuse cronică provocând sau agravând o hernie inghinală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.