Hernia inghinală apare atunci când o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal, în urma unei rupturi musculare în zona inghinală. Umflătura rezultată poate fi dureroasă în anumite situații, precum tuse, aplecare sau ridicarea de obiecte grele. Această umflătură poate fi observată cu ochiul liber mai ales la persoanele slabe, longiline, în timp ce la persoanele cu un abdomen ai proeminent se observă mai greu, într-o primă fază.
”Hernia inghinală poate să apară la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți. Există o categorie aparte de hernie inghinală, cea congenitală, și are poate să apară și la nou-născuți și se prezintă ca o malformație genetică, o dezvoltare incompletă intrauterină a canalului inghinal”, a declarat dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală, la Vorbește lumea de la PRO TV.
Hernia inghinală, cauze și factori de risc
Potrivit medicului, cauzele herniei inghinale sunt multiple, mai mult decât atât, ele se pot situa la extreme, pe de o parte sedentarismul, pe de alta, efortul fizic. Astfel, medicul a precizat că aceste cauze sunt împărțite în factori de risc și factori predispozanți.
”Efortul este un factor de risc principal, mai ales la categoria activă, în timp ce la persoanele care sunt mai puțin active și care au factor predispozant sedentarismul, de exemplu, ca factori de risc discutăm de un efort fizic intens, fără o pregătire corespunzătoare”, a mai spus medicul.
Unele hernii pot să apară ca urmare a:
- unei presiuni crescute în interiorul abdomenului;
- unei zone slabe în peretele abdominal;
- încordării în timpul mișcărilor intestinale sau la urinare;
- sarcină;
- tusei cronice sau a strănutului.
Bărbații au de opt ori mai multe șanse de a dezvolta o hernie inghinală decât femeile. ”La bărbați, în canalul inghinal există mai multe elemente, ceea ce face ca acest canal inghinal să fie un pic mai larg, mai dilatat. Și implicit, orificiul din cavitatea peritonală, pe unde trec aceste elemente, fiind mai multe, este mai larg, pentru a nu le strangula, comparativ cu cel de la femei, unde există un singur element, subțirel și destul de rudimentar, care trece acest canal”, a explicat medicul.
Hernia inghinală, simptome
Există două tipuri de hernie inghinală, simplă și strangulată, iar fiecare dintre acestea are ”pachetul” său de simptome.
Astfel, în cazul herniei inghinale simple, simptomele includ:
- umflătura în zona osului pubian, care devine mai evidentă în poziția verticală sau când pacientul tușește;
- senzația de arsură sau durere în jurul umflăturii;
- durere sau disconfort în zona inghinală, mai ales la aplecare, tuse sau când sunt ridicate greutăți;
- slăbiciune sau presiune în zona inghinală;
- ocazional, dureri și umflături în jurul testiculelor, atunci când intestinul proeminent coboară în scrot.
În cazul herniei inghinale strangulare, simptomele includ:
- greață și/sau vărsături;
- febră;
- durere bruscă ce se intensifică rapid;
- umflătura își schimbă culoarea în roșu, violet sau negru;
- constipație.
Hernia inghinală, diagnostic
Diagnosticul herniei inghinale se pune în urma unei examinări fizice, pacienții prezentându-se la medic atunci când observă o asimetrie stânga/dreapta și o umflătură inghinală care dispare în momentul în care poziția pacientului este întinsă.
În fazele incipiente, hernia nu este întotdeauna evidentă, motiv pentru care este necesară efectuarea unei ecografii de părți moi pentru a identifica și herniile de mici dimensiuni.
În cazul copiilor mici, diagnosticarea se face cu ușurință. ”Ei plâng de când se nasc, iar plânsul ca atare creează această presiune intraabdominală și ea devine vizibilă. Uneori este înfricoșător pentru mamă, pentru că tegumentul, la copii, fiind subțire și oarecum transparent, se vede o culoare violacee, o gâlmă, care este imposibil să nu conducă mama la medic”, a subliniat chirurgul.
Hernia inghinală, tratament
Tratamentul herniei inghinale înseamnă, de cele mai multe ori intervenție chirurgicală, însă, spune medicul, ”există și situații în care operația, fie nu se mai poate face, fie trebuie oarecum temporizată astfel încât să punem în balanță și să echilibrăm puțin riscurile cu beneficiul, vorbesc aici în principal de pacienții care au comorbidități.
Principala problemă a acestei hernii este că ea crește permanent, adică de la o chestie foarte mică, uneori imperceptibilă de către persoanele în cauză, posibil perceptibile de către medicul specialist, în primele faze ea poate să nu fie observată, dar ulterior ea devine vizibilă și cam atunci este momentul în care pacienții se prezintă la medic, iar acesta este momentul în care și trebuie intervenit”, a mai spus chirurgul.
La copii, medicul poate încerca aplicarea unei presiuni manuale pentru a reduce umflătura înainte să opteze pentru intervenția chirurgicală, notează MayoClinic.
Vezi și: Picioarele amorțite, semn al unor boli. Ai putea avea chiar și probleme neurologice sau cardiace
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.