Hernia hiatală, simptome, cauze și tratament

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Îmbătrânirea pune în pericol mai multe aspecte ale sănătății, în special dacă sunteți supraponderali sau obezi. O astfel de problemă, care a devenit mai frecventă pe măsură ce rata obezității din SUA a crescut, este durerea de hernie hiatală - estimările sugerează că până la jumătate din adulții cu vârsta de peste 60 de ani și au acest tip de hernie.

O hernie apare dacă un organ împinge o zonă slăbită a cavității corpului care în mod normal o conține. Cu o hernie hiatală, o porțiune a stomacului superior iese prin diafragmă în cavitatea toracică, notează University Health News.

Diafragma are o mică deschidere numită hiatus, prin care trece esofagul (tubul care transportă alimentele la stomac). Hiatusul se potrivește perfect în jurul esofagului, mișcându-se cu acesta pe măsură ce se extinde pentru a permite trecerea alimentelor și se agață strâns de acesta, în timp ce se îngustează din nou, odată ce alimentele au trecut la stomac. Dar este posibil ca o parte din stomac să se împingă în sus prin hiatus dacă diafragma este slabă în punctul în care stomacul întâlnește esofagul.

Nu este clar de ce se dezvoltă această zonă slăbită a diafragmei, deși vârsta și greutatea sunt factori de risc, precum și activitățile care cresc presiunea în cavitatea abdominală (de exemplu, tuse, eforturi pentru a expulza o mișcare intestinală și ridicarea greutăților). „De asemenea, este posibil ca hiatusul să fie mai mare decât de obicei", adaugă Celia Divino, MD, profesor de chirurgie la Muntele Sinai.

Simptomele herniei hiatale

O hernie hiatală poate să nu aibă simptome deloc - de fapt, cele mai multe hernii hiatale se descoperă întâmplător, în timpul testelor de diagnostic pentru alte afecțiuni. Dacă apare durere de hernie hiatală, acestea sunt de obicei ușoare.

Cel mai frecvent simptom sunt arsurile la stomac: o senzație de arsură resimțită în zona pieptului. În mod normal, sfincterul esofagian inferior (LES) - valva care împiedică pătrunderea acidului stomacului în esofag - este la nivelul diafragmei, ceea ce ajută la menținerea LES închisă atunci când nu există aliment în esofag.

„O hernie hiatală poate împinge LES deasupra diafragmei", spune Dr. Divino. „Acest lucru împiedică funcția sa și îi permite să se deschidă în momente greșite, ceea ce duce la refluxarea acidului din stomac în esofag și la apariția arsurilor la stomac. Acidul stomacal se poate colecta și în partea herniată a stomacului, iar acest acid poate curge apoi în esofag. "Din aceste motive, o hernie hiatală poate fi o cauză sau un factor care contribuie la boala de reflux gastroesofagian.

Alte simptome care pot însoți o hernie hiatală includ dificultăți de înghițire, senzație excesivă de plin după mâncare și dureri în piept.

Tratarea durerii herniei hiatale

Dacă hernia nu provoacă dureri, s-ar putea să nu aibă nevoie deloc de tratament. Dacă este simptomatică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda aceleași medicamente utilizate pentru GERD: antiacide contra-counter; Blocante H2 și inhibitori ai pompei de protoni (IPP). Blocantele H2 și IPP reduc producția de acid stomacal și pot ajuta esofagul să se vindece dacă acidul din stomac a provocat inflamații.

Măsurile de stil de viață pot ajuta, de asemenea, la arsurile la stomac și la hernia hiatală. Dacă sunteți supraponderal sau obez, discutați despre abordările de pierdere în greutate cu medicul dumneavoastră, recomandă Dr. Divino. „Mănâncă mese mai mici, mai frecvente, evita alimentele care pot agrava arsurile la stomac - cum ar fi alimentele picante sau grase, ciocolata, cofeina și alcoolul - și evitați să vă culcați prea curând după masă "

Dacă durerea de hernie hiatală nu este ajutată de medicamente și măsuri de stil de viață, este posibilă repararea chirurgicală. „În timpul operației, porțiunea stomacului care iese prin diafragmă este trasă în jos, iar deschiderea în diafragmă este mai mică pentru a împiedica repetarea herniei", explică Dr. Divino. „Este posibil ca hernia să reapară, dar menținerea unei greutăți normale și evitarea ridicării obiectelor grele poate ajuta la prevenirea acestui lucru."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel