Hernia de disc lombară, de la dureri de spate la paralizie. Ovidiu Grămescu: Atunci se intervine chirurgical

Monika Baciu |
Data publicării:
hernia de disc lombara - FOTO: Freepik@iherphotography
hernia de disc lombara - FOTO: Freepik@iherphotography

Hernia de disc lombară este o afecțiune din ce în ce mai prezentă în secolul al XXI-lea, din cauza activităților suprasolicitante sau din cauza sedentarismului.

Hernia de disc lombară este una dintre cele mai frecvente patologii degenerative spinale neurochirurgicale. O hernie de disc se referă la o problemă cu una dintre discurile care se află între oasele (vertebrele) care se suprapun pentru a forma coloana vertebrală.

Un disc vertebral are un centru moale, gelatinos (nucleu) învelit într-un exterior mai dur, cauciucat (inel). Numită uneori hernie de disc sau ruptură de disc, hernia de disc apare atunci când o parte din nucleu iese afară printr-o ruptură în inel.

O hernie de disc, care poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. În funcție de locul în care se află hernia de disc, aceasta poate duce la durere, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau la un picior.

Mulți oameni nu au niciun simptom de la o hernie de disc. Pentru persoanele care au simptome, acestea tind să se amelioreze în timp. De obicei, intervenția chirurgicală nu este necesară pentru a ameliora problema.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de stres, anxietate și insomnie. Taie greața și reduce riscul de endometrioză

Hernia de disc lombară, ce este

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie a explicat de ce apare hernia de disc lombară.

”Hernia de disc lombară înseamnă deplasarea discului intervetebral cu compresiunea elementelor nervoase. Poate să apară din cauza unei suprasolicitări a coloanei vertebrale lombare sau în alte situații din cauza unor poziții vicioase păstrate în timp îndelungat, să suprasoliciți coloana, să stai la birou fără să te ridici”, a explicat dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, la Digi24.

Hernia de disc lombară, cauze

Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri treptate, legate de îmbătrânire, numită degenerare a discului. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, discurile devin mai puțin flexibile și mai predispuse la rupere chiar și la o întindere sau răsucire minoră.

Majoritatea oamenilor nu pot identifica cu exactitate cauza herniei de disc. Uneori, folosirea mușchilor spatelui în locul mușchilor picioarelor și coapselor pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, la fel ca și răsucirea și întoarcerea în timpul ridicării. Rareori, un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere sau o lovitură la spate, este cauza.

Vezi și: Ce se ascunde în spatele agresivității. Radu Leca: Avem de-a face cu un parenting care este eșuat

Hernia de disc lombară, factori de risc

Factorii care pot crește riscul unei hernii de disc includ:

Greutatea. Greutatea excesivă a corpului provoacă un stres suplimentar asupra discurilor din partea inferioară a spatelui.

Ocupația. Persoanele cu locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic au un risc mai mare de probleme de spate. Ridicarea, tragerea, împingerea, aplecarea laterală și răsucirea repetată pot, de asemenea, crește riscul de hernie de disc.

Genetică. Unele persoane moștenesc o predispoziție la dezvoltarea unei hernii de disc.

Fumatul. Se crede că fumatul diminuează aportul de oxigen la nivelul discurilor, ceea ce face ca acestea să se deterioreze mai repede.

Conducerea frecventă a mașinii. Statul așezat pe scaun pentru perioade lungi de timp, combinat cu vibrațiile de la motorul autovehiculului, poate exercita presiune asupra coloanei vertebrale.

Sedentarismul. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea herniei de disc, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Care sunt cele mai bune ceaiuri digestive. Specialist: Este foarte folosit, atât ca aliment, cât și sub formă de ceai

Hernia de disc lombară, complicații

”Pot apărea mai multe complicații. Se comprimă elementele nervoase și pot apărea dureri, depinde unde este localizată compresiunea. Dacă este cervicală, poate să apară la nivelul mâinilor sau al picioarelor. Dacă este lombară, poate să apară la nivelul unui picior sau al ambelor picioare. Pot apărea tulburări de forță musculară, pareză”, a mai explicat dr. Ovidiu Grămescu.

Hernia de disc lombară, simptome

Foarte cunoscută din cauza simptomelor produse, și anume durerile puternice de spate, hernia înseamnă, de fapt, deplasarea unui organ din cavitatea să naturală, iar hernia de disc se referă la deplasarea discurilor intervertebrale, a cartilajelor aflate între vertebre. Acestea asigura stabilitatea coloanei vertebrale, permit mișcarea vertebrelor și funcționează ca un amortizor, protejând vertebrele de șocuri sau de uzură.

Netratată, hernia de disc lombară poate duce la complicații serioase, precum durerea cronică de spate, afectarea mobilității sau a simțurilor membrelor, sindromul “cauda equina”, precum și leziuni permanente ale măduvei spinării.

Vezi și: Activitatea fizică în sarcină. Ce să știi despre primul trimestru. Andreea Arsine, mesaj pentru mame: E o perioadă foarte delicată, schimbările sunt foarte multe. Nu mâncăm pentru doi!

Hernia de disc lombară, tratament

Tratamentul conservator - în principal modificarea activităților pentru a evita mișcările care provoacă durere și administrarea de medicamente pentru durere - ameliorează simptomele la majoritatea persoanelor în câteva zile sau săptămâni.

”Patologia vertebrală este o afecțiune des întâlnită în rândul populației, dar asta nu înseamnă că trebuie operată. Ne ocupăm de fazele în care operația este strict necesară pentru că există riscul de paralizie. Altfel, nu orice durere de spate trebuie tratată chirurgical. Se tratează conservator și numai un anumit procent ajunge la operație.

Tratamentul conservator presupune să stai mai liniștit, în repaos, să nu faci eforturi mari, faci tratament de fizioterapie, proceduri, tratament antiinflamator, masaj. Doar dacă există risc de pareză, înseamnă că apasă pe nerv, pe măduvă și în această situație există risc de pareză. Abia atunci se intervine chirurgical”, a mai precizat dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie.

Vezi și: Endometrioza, asociată cu sistemul imunitar. Ce rol are inflamația în boala care afectează 10% dintre femei

Hernia de disc lombară, recuperare

”După această intervenție operatorie pacientul se dă jos din pat în câteva ore, se mobilizează singur fără durere, fără risc de pareză și marea majoritate a pacienților a doua zi sunt internați. Trebuie să ai grijă ulterior, dar pacientul este funcțional începând din prima zi  a operației. Nu este o recuperare dificilă.

Trebuie să nu faci eforturi peste măsură, trebuie să ai o activitate fizică moderată toată viața”, a mai subliniat dr. Ovidiu Grămescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel