Hernia de disc. Elongațiile și rolul lor în recuperarea coloanei vertebrale

EXCLUSIV
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay

Ana Maria Pavel, medic specialist medicină fizică și de reabilitare, a explicat la DC Medical, ce presupune procedura de elongație și cum ajută în recuperarea coloanei vertebrale. 

Durerile de coloană sunt o cauză frecventă a disconfortului zilnic pe care îl trăim. În cele mai multe cazuri, durerile de spate pot masca probleme serioase de sănătate, care pot afecta oasele, musculature sau ligamentele. 

 

Hernia de disc este o afecțiune cauzată de deplasarea unuia sau a mai multor discuri ale coloanei vertebrale. Dacă nu este tratată de la primele semne, boala se poate agrava, ducând la complicații ce pot ajunge până la imobilizare.


Dr. Ana Maria Pavel spune că printre simptomele herniei de disc, pe lângă durerile de spate, simțim deseori furnicături ale mânilor și picioarelor, dureri în umeri, dureri de cap, stări de vomă și amețeală. 

 


Hernia de disc, tratata fară operație


În multe situații nu este nevoie să se ajungă la cuțit. Hernia de disc, diagnosticată din timp, poate fi tratata fară operație. Specialiștii recomandă tratamentele de recuperare combinate, care pot duce la remedierea problemelor cu coloană.  Una dintre principalele proceduri din tratamentul de recuperare este elongația. 

Ce este însă o elongație și cum trebuie făcută ea corect?

O elongatie trebuie să dureze 45 de minute ca să se poată obtine un rezultat medical asteptat, iar ședințele de întreținere trebuie repetate la 30 de zile. Pentru a obtine  rezultate bune în tratarea durerilor de spate fără operație este obligatoriu să fie aplicat un tratament corect. Medicul specialist recomandă ca această terapie să se facă cu ajutorul aparatelor medicale. 

“Atenție, însă, aceste elongații nu trebuie să fie dureroase, acolo unde se întâmplă astfel înseamnă că ele sunt aplicate incorect!  Acum folosim aparatura moderna care ne ajuta ca elongația vertebrală să fie eficientă 100% pentru pacient. De cele mai multe ori, mizăm pe memoria celulei, căreia, potrivit ultimelor studii, ii trebuiesc 30-45 de zile pentru a memora și reține o rutină. Luam in calcul in tratarea pacientilor cercetările medicale internaționale si le recomandam acesttora sa se intoarca o dată pe lună la întreținere, dupa ce a finalizat programul initial de tratament”, spune dr Ana Maria Pavel.


Elongația, cunoscută și sub denumirea medicală de metodă de decompresie vertebrală, este  o metodă medicală care vine din Grecia Antică și care s-a perfecționat în mii de ani. 
 
Când se recomandă elongația?

In cazul herniilor cervicale, lombare sau toracale. Atentie, însa, procedura nu este recomandată pentru orice tip de hernie. Sunt exceptate herniile cu afectare neurologica mare. Iar procedura este obligatoriu sa fie recomandata de un medic specialist, după un consult amanunțit și un RMN.

 “La capitolul beneficii putem adăuga: o coloană mai mobilă, ligamente mai flexibile, relaxarea musculaturii, dar și hidratarea discului intervertebral”, explică medicul specialist 

Când nu e bine să facem elongații?

Potrivit medicului, sunt și situatii în care elongația este contraindicată.  Este cazul pacienților bolnavi de cancer sau al celor care suferă de osteoporoză. Nu este recomandată nici în caz de fractură a spatelui, boli inflamatorii vertebrale sau pacienților care au hipertensiunea arterială, insuficiență cardiacă, etc. Evident, nu este recomandată nici în sarcină. 
 
Cum se realizează o elongație vertebrală?

Singurul abilitat să recomande elongația, dar și modul în care este tratată, este medicul de recuperare.

 "Există mai multe moduri de realizarea a elongatiei; elongațiile se fac din poziția culcat pe o masă de tratament specială. Forța de tracțiune este aplicată de un dispozitiv special, computerizat, care este programat în funcție de fiecare pacient și nevoile lui. În sala de tratamente pacientul este continuu monitorizat. Evident, elongatia este doar parte a unui program complex de recuperare care ajută, în final, la tratarea coloanei și evitarea operației", explică medicul. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel