Hepatita E, hartă. Cercetători de la Școala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), Elveția, au creat prima hartă mondială a regiunilor unde este frecventă hepatita E. Scopul hărții, disponibile online, susțin cercetătorii, e să ajute guvernele și ONG-urile să aplice campanii de prevenire mai eficiente bazate pe date fiabile, în special în ceea ce privește crearea taberelor de refugiați, informează sciencedaily, citând site-ul EPFL.
Studiul a fost publicat în Scientific Reports.
Hepatita E, hartă: cum se îmbolnăvesc oamenii
Potrivit sursei citate, modul în care oamenii din Europa, China, Japonia și America de Nord se îmbolnăvesc cu virusul hepatitei E este consumând carnea de porc netestată. În schimb, în state ca Mexic, India, Africa și în majoritatea țărilor din Asia, hepatita E se dobândește în urma contactului cu apă contaminată cu materii fecale.
Această boală afectează anual circa 20 de milioane de oameni, dintre care în jur de 50.000 mor în fiecare an, arată date ale Organizației Mondiale a Sănătății. Epidemiile de hepatită E sunt mortale pentru femeile însărcinate și apar după ploi abundente și inundații sau după secete de o lună.
Hepatita E, hartă: criteriile cartografice
Ca să facă harta, cercetătorii elvețieni au adunat date despre toate epidemiile de hepatita E înregistrate pe glob din 1980, date despre statisticile de mediu - temperatură, umiditatea solului si precipitațiile dn aceeași perioadă. Nu au uitat de localizarea geografică, densitatea populației și rata de evapotranspirație sau cantitatea de apă râu evaporată în timpul unei secete.
Conform sursei citate, evapotranspirația contează deoarece cu cât se produce mai mult, cu atât mai mult se concentrează agenți patogeni intestinali în apa contaminată care rămâne. Iar apa e adesea folosită pentru gătit, spălare sau chiar ceremonii religioase.
Hepatita E, hartă: zonele cu pricina
Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, un soft, cercetătorii au adunat și coroborat toate datele și au venit cu concluzii.
"Studiul nostru a confirmat faptul că zonele cele mai expuse riscului sunt cele cu densitate mare a populației, precipitații sezoniere dese și rate de evapotranspirație ridicate", susține Anna Carratalà, cercetător la Laboratorul de Chimie a Mediului EPFL și autorul principal al studiului.
Cercetătorii și-au propus să dezvolte harta. Un exemplu este adăugarea de informații despre concentrațiile anuale de hepatita E din fluviul Gange, dar și numărul de cazuri de hepatită E înregistrate la spitalele locale. Asta, mai arată cercetătorii, ar oferi o mai bună înțelegere a modului în care factorii de mediu afectează epidemiile de hepatită E în regiunea respectivă.
Studiul, AICI.
Hepatita E, hartă: situația în România
Cunoscutul specialist Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș" din București, a declarat, la Interviurile DC News și DC Medical, că în ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe cazuri de infecție cu virusul hepatitic E în România.
Aceasta a afirmat că virusul hepatitei E a fost descris în India și apoi în Mexic, dar, „a ajuns și pe teritoriul țării noastre, după ani buni de zile. Poate că era mai demult, dar nu l-am identificat noi, în momentul de față, da, de la începutul anului și până acum au fost câteva cazuri de infecție acută cu virus hepatitic E". El citează un studiu al cercetătorilor de la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași care demonstrează că porcii sunt infectați cu virus hepatitic E în proporție de peste 80% și că acesta se transmite la om.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.