"Când ne uitam în ochii pacienților cu hepatită le spuneam că nu putem face nimic pentru ei". Dr. Dan Gheonea: Acum nu doar că-i tratăm, îi vindecăm în proporție de 99%

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Hepatita - Foto: Freepik @New Africa
Hepatita - Foto: Freepik @New Africa

Medicul gastroenterolog Dan Gheonea a venit cu vești bune pentru pacienții cu hepatită.

În era în care pandemiile și amenințările la adresa sănătății publice devin din ce în ce mai complexe, hepatita Delta ridică mari probleme în peisajul bolilor infecțioase.

Virusul hepatitic Delta, cunoscut și sub denumirea de virusul Delta al hepatitei B (HDV), este un agent patogen care se atașează și se dezvoltă numai în prezența virusului hepatitic B (HBV). Acest fenomen dual al infectării poate intensifica semnificativ riscul de complicații grave.

Hepatita Delta este considerată cea mai gravă formă de hepatită virală, iar infecția cu HDV poate provoca evoluții rapide către ciroză hepatică și insuficiență hepatică. Cercetările recente arată că HDV afectează aproximativ 15-20 de milioane de oameni la nivel global, iar această cifră ar putea fi subestimată din cauza dificultăților în diagnosticarea și monitorizarea acestei infecții.

"Până în acest moment, din păcate, când ne uitam în ochii pacienților cu hepatită Delta, eram puși în situația să le spunem că nu putem face nimic pentru ei. 

Acum avem tratamente, avem tratamente inovatoare.

Ajungem cumva în faza în care suntem în ceea ce înseamnă hepatita C, pentru că actual, în România, tratăm pacienții cu hepatita C și îi vindecăm, nu doar că-i tratăm, îi vindecăm în proporție de 99% și actual putem spune că suntem ca prim pas în ceea ce înseamnă management-ul corect terapeutic pentru pacienții cu hepatită Delta, pentru că este cea mai agresivă formă de hepatită pe care o poate avea un pacient", a declarat Prof. Dr. Dan Gheonea, medic gastroenterolog, în cadrul dezbaterii "Hepatita Delta - diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune".

Va putea fi controlată această boală? 

"Da, va putea fi controlată, ca și în cazul celorlalte hepatite și mai ales cu hepatita C, și în cazul hepatitei D, va trebui să facem programe de screening la toate nivelurile, fie că vorbim de nivel centralizat, fie că vorbim de nivel descentralizat.

Trebuie să căutăm pacienții infectați pentru a-i și trata, pentru că foarte mulți pacienți în faza actuală nu știu că au aceste infecții și evident că este un cumul de pacienți care transmit mai departe infecția și vor ajunge la noi deja cu boală hepatică gravă, terminală, cu ciroză hepatică sau carcinom cu cancer de ficat", a mai spus medicul.

Hepatita Delta reprezintă o amenințare semnificativă asupra sănătății globale, subliniind necesitatea unor eforturi consolidate la nivel mondial pentru prevenție, diagnostic precoce și tratament.

Youtube video image

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel