„Începând cu noul contract, vor primi tratament pentru Hepatita C și pacienții care au gradul de fibroză F0. (...) De anul acesta vor primi tratament și copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 ani și până în 18 ani, dar și pacienții care nu au răspuns la tratament cu terapiile astea cu antivirale cu acțiune directă. CNAS face efortul să nu existe niciun gap (perioadă neacoperită, n.r.) între actualul contract și începerea noului contract", a spus Roxana Radu, la conferința organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor
Peste 14.000 de pacienți români tratați deja
Președintele APAH-RO, Marinela Debu, a semnalat problema persoanelor care nu au asigurare medicală, care nu au acces la tratament.
Ea a menționat că, în cadrul Caravanei Institutului „Marius Nasta", în intervalul 15 - 19 iulie, în unele zone defavorizate din București, au fost testate 145 de persoane. „Avem 46 depistate cu hepatită B, cu C sau cu infecție B plus C. Cam 70 - 80% sunt pacienți neasigurați", a precizat Debu.
„Conform datelor CNAS, peste 14.000 de pacienți au intrat în programul de tratament fără interferon derulat în perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019. Cu toate acestea observăm, din aceleeași date, că rata de succes a scăzut la 96,50% față de anul precedent când a fost circa 99%, în principal din cauza unor sincope ce țin de urmarea cu strictețe a tratamentului. Vreau să fac un apel către pacienții care au șansa de a intra în acest program – este esențial să aveți o atitudine pozitivă și să treceți prin toți pașii necesari! În relația medic – pacient, pentru a avea reușită în tratarea unei boli precum hepatita C, bolnavii trebuie să accepte faptul că, pe lângă drepturi, există și obligații. În cazul specific al programului fără interferon, pacienții trebuie să urmeze cu rigurozitate tratamentul prescris de medicul curant, să efectueze la timp testele recomandate pentru a exista acuratețe în ceea ce privește răspunsul la tratament", a adăugat Marinela Debu.
Soluție pentru bolnavii neasigurați
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș", Adrian Streinu Cercel, crede că problema neasiguraților ar putea fi rezolvată la începutul noului contract.
„În programul cadru, doamna ministru a menționat faptul că se caută o variantă pentru cei neasigurați și eu am convingerea că domnia sa, până la începerea noului contract, va găsi modalitatea în care și cei neasigurați să fie tratați. (...) Ceea ce oferă sistemul de sănătate din România nu oferă nici Franța, nici Germania, nici Belgia, nici Marea Britanie, nici SUA. Așa cum e sistemul acesta prăpădit (...) accesul la servicii de top e pentru toată lumea, în acest program de hepatită nu au fost primite VIP-urile, a fost primit omul de pe stradă, omul cu nevoi, ceea ce demonstrează că e un program care a încercat să acopere pe toată lumea", a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Imputarea tratamentelor
Ligia Moșneaga, reprezentanta Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a vorbit despre testarea pacienților neasigurați.
„Avem o mare problemă cu unele Case de asigurări. Sunt imputări pentru rețetele de antivirale prescrise de medicii de familie, sume care încep de la 1.000 de euro până la sume ce înseamnă venitul unui medic de familie pe un an. Colegii noștri nu vor putea returna aceste sume, care reprezintă contravaloarea tratamentelor antivirale prescrise pacienților. Aceste tratamente sunt prescrise în urma unui referat aprobat de Casa de asigurări și a unei scrisori medicale. Pentru vicii de formă (...) sau diverse alte vicii colegilor noștri li s-au imputat aceste rețete. Există contestații la Casa de asigurări, deocamdată nu avem niciun răspuns la aceste contestații și urmează probabil soluționarea în instanță", a semnalat aceasta, conform Agerpres.
Programul caravanei
Conform APAH-RO, caravana va continua până pe 28 iulie. De asemenea, APAH-RO marchează și în acest an Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor prin mai multe acțiuni care au drept obiective creșterea gradului de conștientizare privind virusurile hepatice în rândul societății, a numărului celor care se testează și promovarea unui stil de viață echilibrat și a respectării tratamentului în cazul celor care sunt depistați cu o afecțiune cronică. Iată programul caravanei:
București
- 15-28 iulie: Testarea VHB și VHC în cadrul Caravanei TB a Institutului „Marius Nasta" (Rahova și Berceni);
- 22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale;
- 28 iulie: Pe scena din parcul Titan, între orele 10.00-13.00, campanie de informare si testare privind hepatitele virale cu suportul RoALD.
Brașov
- 28 iulie: cea de-a treia editia a crosului „Împreună pentru 2030"- Baza sportivă a Liceului „Johannes Honterus" Brașov. Toate detaliile pe adresa www.hepato.ro. Participarea este gratuită, iar înscrierile se pot face pe [email protected]; În aceeași locație se va desfășura o acțiune de informare și testare cu suportul RoALD.22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale.
Cluj
- 25 iulie: Seminar „Stil de viață sănătos" - Sala Mare a Primăriei Turda;
- 22-30 iulie: acțiuni de informare în stradă, clinici, spitale, centre comerciale în Cluj, Turda și Câmpia Turzii.
Giurgiu
- 24-28 iulie - Trei sesiuni de informare la școlile postliceale sanitare din oraș; Dezbatere privind prevenirea hepatitei de tip A în colectivități cu asistenții școlari; Discutii cu pacienții și medicii de familie din Policinica Județeană Giurgiu
Iași
- 26 iulie : În Parcul Copou între orele 17.00 şi 19.00 - eveniment public de informare a populaţiei denumit „Biblioteca vie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.