Hepatita C, creștere alarmantă. Adrian Marinescu: Când ajungi să ai simptome, înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau de infecție acută

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
hepatita c - FOTO: Freepik@val supronovich
hepatita c - FOTO: Freepik@val supronovich

Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamații hepatice, uneori ducând la leziuni hepatice grave.

Hepatita C este o boală vindecabilă, dacă este tratată în mod corespunzător. Până acum câțiva ani, tratamentul hepatitei C a necesitat injecții săptămânale și medicamente orale pe care multe persoane infectate cu acest virus nu le-au putut lua din cauza altor probleme de sănătate sau a unor efecte secundare inacceptabile.

Asta se schimbă. În prezent, hepatita C cronică este, de obicei, vindecabilă cu medicamente pe cale orală luate în fiecare zi timp de două până la șase luni.

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de hepatita C

Medicii atrag atenția că pandemia de coronavirus a dus la o creștere a numărului de cazuri de hepatită C. Medicul infecționist Adrian Marinescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, că se așteaptă ca numărul cazurilor de hepatita C să crească în următorii ani. Este un efect de bumerang al pandemiei de coronavirus, din cauza căreia multe persoane nu au mai avut acces la servicii medicale. 

”În legătură cu hepatita C problemele sunt mult mai spinoase pentru că pandemia a însemnat o subdiagnosticare pentru aceste boli și urmările le vom vedea într-un viitor destul de apropiat. Va fi o presiune care va crește la nivelul spitalelor și la nivelul ambulatoriului.

Vezi și: Studenții de la Medicină cer stagiu la țară. Pe vremea lui Ceaușescu era obligatoriu

Pentru că infecțiile cu SARS-COV-2 au fost pe primul loc, celelalte au fost lăsate mai la urmă. Oamenii au venit mai puțin la spital pentru că s-au protejat și sistemul medical a fost sub presiune peste tot în lume.

De cele mai multe ori diagnosticul este făcut la nivel de screening sau întâmplător. Când ajungi să ai simptome legate de hepatita C înseamnă că ai ajuns într-un stadiu avansat sau este momentul de infecție acută. De multe ori se ajunge târziu sau cu ocazia unor analize. Ar fi bine ca măcar odată pe an populația să facă un rând de analize care să cuprindă și hepatita C. Dacă este descoperită târziu, ca în cazul cirozelor hepatice, șansele sunt mult mai mici”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu. 

Vezi și: 10 alimente bogate în Zinc. De ce trebuie să le mănânci și ce beneficii au pentru sănătate

Hepatita C, simptome: de la infecție tăcută la simptome similare altor boli

Infecția pe termen lung cu virusul hepatitei C este cunoscută sub numele de hepatită cronică C. Hepatita cronică C este de obicei o infecție "tăcută" timp de mulți ani, până când virusul dăunează ficatului suficient pentru a provoca semnele și simptomele bolii hepatice.

Semnele și simptomele includ:

- Sângerare 

- Echimoze 

- Oboseală

- Apetit scăzut

- Decolorarea galbenă a pielii și a ochilor (icter)

- Urină de culoare închisă

- Mâncărimi ale pielii

- Acumularea de lichid în abdomen (ascită)

- Umflarea picioarelor

- Pierdere în greutate

- Confuzie, somnolență și dificultăți de vorbire (encefalopatie hepatică)

- Vasele de sânge asemănătoare păianjenilor pe piele (angioame de păianjen), arată Mayo Clinic.

Fiecare infecție cronică cu hepatita C începe cu o fază acută. Hepatita acută C este, de obicei nediagnosticată, deoarece rareori provoacă simptome. Când sunt prezente semne și simptome, acestea pot include icter, împreună cu oboseală, greață, febră și dureri musculare. Simptomele acute apar la una până la trei luni de la expunerea la virus și durează două săptămâni până la trei luni.

Vezi și: Depresia prenatală, necunoscută și ignorată în România. Cei CINCI oameni esențiali în viața mamei. Leca: Poate fi prevenită în DOUĂ feluri

Hepatita C, cauze

Infecția cu hepatita C este cauzată de virusul hepatitei C (VHC). Infecția se răspândește atunci când sângele contaminat cu virusul intră în fluxul sanguin al unei persoane neinfectate.

La nivel global, VHC există în mai multe forme distincte, cunoscute sub numele de genotipuri. Au fost identificate șapte genotipuri distincte ale VHC și peste 67 de subtipuri distincte. Deși hepatita cronică C urmează un curs similar, indiferent de genotipul virusului infecțios, recomandările de tratament variază în funcție de genotipul viral.

Hepatita C, factori de risc

Riscul de infecție cu hepatita C este crescut dacă:

- Sunteți angajați în sistemul medical și ați fost expus la sânge infectat, ceea ce se poate întâmpla dacă un ac infectat vă străpunge pielea

- Aveți HIV

- Ați făcut un piercing sau tatuaj într-un mediu necurat folosind echipamente nesterile

- Ați primit o transfuzie de sânge sau un transplant de organe înainte de 1992

- Ați beneficiat de tratamente de hemodializă pentru o perioadă lungă de timp

Vezi și: Pastilele de supt, pline de E-uri. Lista pastilelor toxice pentru sănătate: Dau amorțeală la nivelul gurii sau disconfort gastro-intestinal

Hepatita C, tramament 

În momentul de față nu există tratament recomandat pentru hepatită C acută. Persoanele infectate cu virusul hepatitei C ar trebui monitorizate de medic şi luate în considerare pentru tratament dacă infecţia persistă şi devine cronică.

Există câteva medicamente disponibile pentru tratarea hepatitei C cronice. Tratamentele pentru hepatită C s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Tratamentele disponibile în prezent presupun de obicei 8-12 săptămâni de medicaţie orală (pastile), care vindeca peste 90% din cazuri, cu număr redus de reacţii adverse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel