Hepatita A este un virus sau o infecție care provoacă boli hepatice și inflamație a ficatului și se poate lua prin contactul cu scaunul unei persoane infectate. Acest contact poate apărea consumând alimente produse de o persoană infectată care nu și-a spălat mâinile după ce a folosit baia, a băut apă netratată sau a mâncat alimente spălate în apă netratată, sau ducând în gură un obiect care a intrat în contact cu mâna unei persoane infectate care nu s-a spălat pe mână după ce a folosit baia, ori având un contact personal strâns cu o persoană infectată, cum ar fi prin sex sau îngrijirea unei persoane bolnave, scrie medicinenet.com
Nu puteți lua hepatita A prin tuse sau strănut de o persoană infectată, nici așezată lângă o persoană infectată, ori îmbrățișând o persoană infectată. Un copil nu poate primi hepatita A din laptele matern.
Simptomele hepatitei A
Majoritatea oamenilor nu au simptome de hepatită A. Dacă apar simptome, acestea includ senzație de oboseală, dureri musculare, stomac deranjat, febră, pierderea apetitului, dureri de stomac, diaree, urină galbenă închisă, scaune de culoare deschisă, îngălbenirea ochilor și a pielii, numit icter.
Simptomele hepatitei A pot apărea după două, până la șapte săptămâni de la intrarea în contact cu virusul. Copiii cu vârsta sub 6 ani nu au simptome. Copii și adulți mai în vârstă suferă adesea simptome ușoare. Consultați un medic imediat dacă dumneavoastră sau un copil aflat în îngrijirea dumneavoastră aveți simptome de hepatită A.
Diagnosticarea hepatitei A
Un test de sânge se va afișa dacă aveți hepatită A. Testele de sânge se fac la un cabinet medical sau la un centru de ambulatoriu. O probă de sânge este luată cu ajutorul unui ac introdus într-o venă în braț sau pe mână. Eșantionul de sânge este trimis la un laborator pentru a testa hepatita A.
Cum se tratează
Starea de sănătate în Hepatita A se îmbunătățește de obicei în câteva săptămâni, fără tratament. Cu toate acestea, unii oameni pot avea simptome de până la șase luni. Medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente care să vă ajute la ameliorarea simptomelor. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală.
Consultați cu regularitate medicul pentru a vă asigura că organismul s-a recuperat complet. Dacă simptomele persistă după șase luni, atunci ar trebui să vă revedeți din nou medicul.
Când vă veți recupera, corpul dumneavoastră va fi învățat să lupte împotriva unei viitoare infecții cu virus hepatitic A. Cu toate acestea, puteți face în continuare alte tipuri de hepatită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.