Medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi părinților și binicilor despre hepatita A, cunoscută și sub denumirea "boala mâinilor murdare", mai ales că aceasta "se transmite rapid și afectează și copiii și adulții", iar "numărul ar putea crește în următoarea perioadă (temperaturile ridicate favorizând răspândirea virusului)".
Ce trebuie să știi despre hepatita A:
1. Este o boală contagioasă prezentă peste tot în lume.
2. Epidemiile apar mai ales în sezonul de toamnă-iarnă şi cu o periodicitate la 5-6 ani.
3. Oricine poate face boala (dar riscul e crescut la copii și cei cu deficiențe imune).
4. Copiii sunt cei mai afectați (cele mai multe cazuri sunt la grupa de vârstă 1-14 ani şi la sexul masculin).
5. Se transmite prin contact direct (mâini murdare) cu persoana infectată sau prin apa și alimente contaminate. Muștele, gândacii și șobolanii pot transmite boala.
6. Incubaţia durează între 14 şi 42 de zile (în medie 3 săptămâni) dar (! mare atenție) se caracterizează prin contagiozitate crescută și prezenţa virusului în scaun
7. Manifestările clinice ale hepatitei virale A sunt asemănătoare cu cele din hepatitele acute determinate de alte virusuri.
8. Perioada prodromală (preicterică) durează 1-10 zile (în medie 1 săptămână) şi este dominată de manifestări generale de tip infecţios şi tulburări digestive care se amendează odată cu instalarea icterului.
9. Cea mai frecventă formă de debut este cea digestiv dispeptic: inapetenţa (uneori până la anorexie), greţuri, vărsături, epigastralgii, jenă sau tensiune dureroasă în hipocondrul drept, meteorism postprandial, modificări ale sensibilităţii gustative şi olfactive (dezgust de a fuma).
10. Evoluția este autolimitată iar imunitatea este durabilă (peste 80% din persoanele peste 60 de ani au anticorpi antivirus A)".
Medicul mai subliniază că "virusul poate rezista luni de zile în apa contaminată", deși "este distrus în 5 minute prin fierbere", iar "spălatul corect pe mâini este cea mai sigură metodă de prevenție", "consumul de apă îmbuteliată este necesar în zonele cu risc crescut".
Hepatita A este asociată distrugerii vectorilor - dezinfecția, dezinsecția și deratizarea, arată Tudor Ciuhodaru, care mai amintește, pe pagina sa de Facebook, și că vaccinarea este utilă, iar internarea și izolarea celor infectați este obligatorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.