Hemoroizi, simptome și cauze. De ce nu e bine să folosești hârtie igienică și care e poziția CORECTĂ pe toaletă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Hemoroizi - Foto: Freepick @atlascompany
Hemoroizi - Foto: Freepick @atlascompany

Totul despre hemoroizi. Ce sunt, de ce apar şi în ce condiţii putem discuta despre boala hemoroidală. Care este poziția corectă pe WC.

Medicul chirurg Octavian Popescu a vorbit despre hemoroizi, de la ce apar, cât de mult contează alimentaţia, dar şi când trebuie să ne îngrijorăm și să vorbim despre complicaţii.

"În primul rând, hemoroizii nu sunt o boală. Ei aparţin sistemului de închidere a anusului. Anusul nu se poate închide corect și etanș, fără ajutorul acestor hemoroizi, acestor vase de vânge. Atunci când hemoroizii cresc în dimensiune din diverse motive şi provoacă simptome, abia atunci putem să vorbim despre boala hemoroidală", a spus medicul chirurg Octavian Popescu, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

De la ce apar VARICELE. Care sunt simptomele și unde GREȘIM: E foarte serios, se atrofiază

Care sunt cauzele care duc la hemoroizi


"Procesul de îmbătrânire duce la pierderea elasticităţii acestor vase de sânge și odată cu vârsta, atunci când scaunul trece dur prin canalul anal, aceşti hemoroizi se alungesc, iar pentru că elasticitatea a dispărut îşi revin mai greu la forma iniţială și rămân crescuți în dimensiune.

Atunci când stăm un timp îndelungat pe toaletă și ne facem lectura de seara din rețelele de socializare, când stăm pe telefon, aceste vase de sânge se vor umple de sânge și rămân crescuți în dimensiune din această cauza pentru o perioadă îndelungată. Nu este bine să stăm pe toaletă.

Este bine să mergem la toaletă atunci când simţim cu adevărat că trebuie să mergem și când mergem, să știm siguri pentru ce mergem", a mai spus medicul.

Hemoroizi - iată simptomele. Semnul care trage semnalul de alarmă

 

"Atunci când hemoroizii cresc în dimensiuni, aceştia se exteriorizează, adică alunecă afară din canalul anal. Practic, pielea care îi acoperă, acea mucoasă, este mereu lezată de scaunul dur care trece. Se produce un proces de inflamaţie care duce la secreţia unui lichid, un lichid este foarte agresiv cu țesutul din jur. 

De aceea, pacienţii au senzaţia de:

- arsură

- mâncărime

- umiditate la nivelul anusului.

Durerea apare într-un stadiu mai avansat, atunci când sângele odată intrat în interiorul hemoroidului nu se mai golește și se formează un cheag de sânge care se va inflama, va crește în dimensiuni şi va duce la dureri masive.

Un alt simptom care ar treubui să fie un semnal de alarmă este sângerarea. Această sângerare, deși noi dăm vina pe hemoroizi, poate masca o problemă mult mai gravă, situată mai sus, în rect, anume un cancer de colon", a mai spus medicul Octavian Popescu.

De ce ne miros urât picioarele. 10 trucuri pentru a scapa definitiv. Cu ce trebuie să te speli

Hemoroizi - Ce să faci să nu apară

"Recomand mereu pacienţilor să nu stea prea mult timp pe toaletă.

La fel, după scaun, să nu folosească hârtie igienică dacă suferă de hemoroizi, pentru că irită zona. Indicat este să se spele cu duşul. Să nu folosească şerveţele umede pentru că ele conţin substanţe toxice și pot duce la inflamație cronică în jur.

De asemenea, consumul de fibre este foarte important. Trebuie să mâncați fructe și legume. Dar am pacienți care nu pot ține această dietă și atunci le recomand să consume tărâțe de psilium, care conțin cel puțin 70% fibre alimentare. Ele reglează tranzitul, scaunul e mult mai moale", atrage atenția chirurgul.

Care e poziţia corectă pe toaletă

"Este recomandat să se folosească o scăriţă, astfel încât unghiul dintre trunchi şi picioare să fie de aproximativ 60 de grade, pentru că în acel moment, musculatura pelvisului se relaxează şi scaunul se elimină mult mai uşor", a explicat medicul.

Hemoroizi, tratament: nu trec de la sine. 80% din populație are hemoroizi, dar doar 4% merg la medic

"În toate stadiile bolii, se recomandă tratamentul conservator, trebuie respectate anumite reguli. Dacă acest tratament nu a fost eficient, abia atunci putem vorbi cu pacientul despre un tratament invaziv şi non-invaziv.

Tratamentul non-invaziv se aplică în stadiile de început, atunci când hemoroizii nu sunt vizibili, sunt foarte mici. Există o aplicare a unei substanțe în hemoroid care fibrozează, cicatrizează și nu mai are șansa să se mărească. Rata de recidiză este de 70% în acest caz, nu ne ajută prea mult.

Începând cu stadiul trei, atunci când hemoroidul nu se retrage de la sine, se recomandă tratamentul chirurgical și sunt metode deschise prin care se îndepărtează hemoroidul și rămâne o mică rană care dureaza 4 săptămâni. Rata de recidivă este mult mai joasă, dar este o procedură mai dureroasă. 

Există și complicații, pentru că putem ajunge în stadiul patru al bolii, în care hemoroizii sunt complet la exterior și orice am face nu-i mai putem împinde la loc, se trombozează şi apar continuu infecţii", a mai spus medicul.

"La primele semne, trebuie să ne prezentăm la medic. Este o problemă întâlnită la 80% din populație, dar doar 4% merg la medic", a conchis chirurgul Octavian Popescu.

Monica Pop, despre lupta cu cancerul de colon: Eu supraviețuiesc, cu 4 operații și... mai urmează. M-am tratat numai în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel