Hematuria (sânge în urină): ce afecțiuni o pot provoca

Angela Sabău |
Data publicării:
Infecțiile urinare
Infecțiile urinare

Apariția sângelui în urină (hematuria) nu este întotdeauna vizibilă. Când este în cantități foarte mici, este vizibil doar la microscop. Însă atunci când este vizibil cu ochiul liber poate fi alarmant.

 Uneori, prezența sângelui în urină nu indică o afecțiune gravă. Alteori, însă, poate fi o problemă mai mare de sănătate și e necesară prezentarea la medic. Iată o listă cu afecțiunile care pot provoca hematuria.

Infecția tractului urinar

Se întâmplă atunci când bacteriile infectează părțile corpului care produc și depozitează urina, cum ar fi vezica sau uretra. Pe lângă sângele din urină caree ste vizibil, apare senzația de arsură la urinare și nevoia de urinare frecventă. În cazuri grave, este posibil să apară dureri în burtă sau inghineal Dar uneori, mai ales la persoanele mai în vârstă, este posibil să nu apară simptome. Infecțiile urinare sunt foarte frecvente și, de obicei, antibioticele le pot elimina.

Infecție la rinichi

O infecție urinară poate evolua către rinichi prin tuburile de legătură ale tractului urinar. Simptomele sunt adesea asemănătoare, dar cu o infecție la rinichi, este mai probabil să aveți febră și durere în zona rinichilor. Și poate fi mai grav, mai ales dacă se răspândește în alte părți ale corpului. Așadar, asigurați-vă că anunțați medicul dacă observați semnele.

Pietre la rinichi

Încep să se formeze în rinichi atunci când corpul a acumulat prea mult calciu sau alte minerale. Și pot provica dureri cu adevărat, mai ales în zona spatelui, lângă șolduri și coaste, dacă cresc suficient de mari. S-ar putea să fie vizibil sânge sau chiar o bucată de piatră în urină. Cele mai mici uneori „trec” de la sine și se elimină la urinare, dar este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a scăpa de cele mai mari.

Prostata inflamată

Inflamarea prostatei poate fi dată de o infecție, o intervenție chirurgicală sau o lovitură bruscă la această mică glandă din apropierea vezicii la bărbați. În afară de a sângele care este vizibil, urinarea este dificilă sau dureroasă. De asemenea, s-ar putea să apară dureri în zona inghinală și a părții inferioare a abdomenului la defecație sau la ejaculare. Tratamentul depinde de cauză, dar este posibil să aveți nevoie de antibiotice sau medicamente pentru durere.

Inflamații ale rinichilor

Numită și glomerulonefrită, poate deteriora filtrele mici din rinichi. Acest lucru le face mai grea sarcina de a scăpa de deșeuri. Pacienții în general nu știu că suferă de această afecțiune până când medicul nu o detectează cu ajutorul unui test de urină. Dar urina poate avea sânge sau poate arăta spumoasă și maronie și pot fi observate umflarea feței, a picioarelor și a abdomenului. Problema s-ar putea îmbunătăți de la sine dar, dacă nu, tratamentul poate preveni leziunile renale.
Boala polichistică a rinichilor 
Boala polichistică a rinichilor este determinată de genele moștenite d ela părinți. Chisturile mici pline de lichid care se formează la rinichi pot deteriora organele și pot provoca sânge în urină. Majoritatea oamenilor nu au simptome până la vârsta de 30-40 de ani, dar primele semne pot fi o umflarea abdomenului, infecții urinare frecvente și dureri de spate și laterale. Este mai probabil să aveți hipertensiune arterială și să simțiți pieptul palpitații sau dureri atunci când aveți boală polichistică a rinichilor. Nu există leac, dar medicul dumneavoastră vă poate ajuta la gestionarea simptomelor.

Bolile moștenite

Boala polichistică a rinichilor nu este singura boală genetică care ar putea provoca sânge în urină. Este, de asemenea, un simptom al altor afecțiuni precum anemia celulelor secera, hemofilia sau sindromul Alport, care afectează ochii, urechile și rinichii. Și uneori, simptomul poate apărea în familii fără un motiv clar. În unele cazuri este posibil să nu fie nevoie de niciun tratament.

Un antrenament greu

Tinde să afecteze alergătorii mai mult decât alți sportivi. Dar nu este chiar atât de comun, iar medicii nu știu exact de ce se întâmplă. Poate fi lipsa apei, vătămarea vezicii urinare sau ruperea mai multor globule roșii în exercițiile fizice.

Medicamente

Unele medicamente, cum ar fi antibioticul penicilină sau ciclofosfamida medicamentoasă pentru cancer, pot provoca sânge în urină. De asemenea, dacă luați medicamente precum aspirina sau heparina s-ar putea întâmpla o subțiere a sângelui, mai ales dacă aveți deja o afecțiune, cum ar fi o infecție a tractului urinar, care vă face să sângereze vezica mai ușor.

Trauma

O lovitură puternică, de obicei în zona inferioară a spatelui, poate face apariția sângelui în urină. S-ar putea întâmpla într-o cădere sau un accident de mașină sau dacă vă lovește ceva greu. Adesea, refacerea vine de la sine, cu odihnă, deși un medic ar trebui să vă vadă pentru a vă asigura că vă recuperați bine. Dacă vătămarea dvs. este severă, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

Cancer

Sângele în urină este un semn cheie al cancerului vezicii urinare. De asemenea, poate fi un semn al cancerului de rinichi sau prostată. În unele cazuri, este posibil să nu aveți alte simptome. Acesta este un motiv pentru care este important să anunțați medicul dvs. când observați sânge. Acestea pot exclude condiții mai grave sau pot începe orice tratament de care aveți nevoie.

Diagnosticarea problemei

Pentru a afla de ce există sânge în urină, medicul dumneavoastră vă va examina și vă va întreba despre starea de sănătate și istoricul familiei. Un test de laborator al urinei va putea depista globule roșii, infecții și alte probleme posibile. În unele cazuri, medicul poate să vă facă un test de  sânge sau să folosească tomograf, RMN sau o cameră specală numitp citoscop pentru a verifica rinichiul sau vezica urinară. Medicul poate să ceară testarea unei mostre de urină pentru celulele canceroase.

Tratament

Tratamentul corect depinde de ceea ce provoacă simptomul. O infecție poate fi curățată cu antibiotice. Diferitele tipuri de cancer necesită abordări diferite, iar bolile genetice pot avea nevoie de management pe termen lung. Medicul vă va spune ce fel de tratament vă poate ajuta.

Sursa: aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel