Publicitate
"În primul rând un dialog cu autoritățile este absolut necesar dar constatăm că atunci când încep să funcționeze lucrurile este că mecanismul se gripează. A durat un an și jumătate curba de învățare, lucrurile au mers foarte bine la început. Anul trecut s-a acceptat introducerea a 37 de noi molecule în sistem, anul acesta sunt doar două.
De mai bine de un an sunt medicamente care așteaptă o actualizare", a declarat Dan Zaharescu.
Dan Zaharescu spune că ar fi necesar ca actualizarea să fie făcută în fiecare an, în condițiile în care perioada 2012- 2018 a avut o pauză de șase ani.
"Actul normativ care specifica acest lucru, în dezbarete publică a spus un lucru iar când a fost aprobat de Guvern a spus ca numai pentru 2018 este această majorare.
Dacă dorim să sperăm că această actualizare a bugetului de referință va fi un fapt împlinit, nu se mai poate realiza, pentru că trebuie o ordonanță de urgență pentru modificarea acestui lucru, lucru care nu este posibil. Bugetul de referință a fost stabilit prin ordonanță de urgență deci el poate fi modificat tot printr-o ordonanță de urgență", a spus acesta.
Acesta a ridicat și noua problemă cu care se va confrunta situația medicamentelor din România, aceea că noul ministru va trebui să se adapteze și să ducă mai departe ceea ce a început Sorina Pintea.
"A fost o perioadă mult mai lungă și mult mai stabilă decât cele cu care am fost obișnuiți până acum și am apreciat în mod deosebit acest lucru. Dar totuși ne-am oprit la jumătatea drumului și este păcat pentru că în mod evident acum va trebui să o luăm din nou de la zero, același dans, cu viitorul ministru al Sănătății.
Vom încerca ca această curbă de învățare și de acomodare a ministrului să fie cât mai scurtă în așa fel încât pacienții să sufere cât mai puțin", a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.