Viktor Ivanovik este cunoscut pe rețelele de socializare pentru sfaturile sale medicale interesante. Acum, medicul susține că este periculos pentru sănătatea noastră dacă folosim hârtia igienică și explică ce ar trebui să facem în schimb.
Sigur nu ai știut asta: De ce să adaugi scorțișoară în apa cu care speli pe jos. Trucul fabulos care îți va schimba viața
Foto: Freepik @rawpixel.com
"Folosirea hârtiei igienice este un lucru la care trebuie renunțat cu siguranță, deoarece atunci când este folosită, pur și simplu ungeți fecalele pe suprafața anusului.
Iar acest lucru poate duce la traume ale anusului și la boli inflamatoare precum hemoroizii.
Prin urmare, cea mai bună metodă de curățare totală și eficientă după scaun este spălatul cu apă călduță", spune Viktor Ivanovik.
Comentariile la postarea medicului nu au încetat să apară. În timp ce unii au luat în derâdere mesajul medicului, alții au luat-o în serios și i-au pus întrebări.
"Cu tot respectul, dar înainte aveam wc în curte și hârtie din aceea gri zgrimțuroasă... tataia a trăit 89 de ani", a subliniat cineva, iar medicul i-a răspuns că: "așa este. Ziarele de pe timpuri erau fabricate din lemn curat, pe când hârtia igienică are o compoziție din toate deșeurile cele mai toxice".
- "Este foarte adevărat. Eu de un an și jumătate nu mai folosesc hârtie igienică, pentru că am avut niște probleme. Acum sunt foarte bine și vă recomand doar spălatul"
- "Noi ne-am șterge cu hârtie, dar când vezi că s-a făcut 20 de lei, mai bine ne spălăm".
Totuși, studiile au evidențiat diverse riscuri asociate cu utilizarea hârtiei igienice.
Utilizarea repetată a hârtiei igienice poate provoca iritații ale pielii, în special în zonele sensibile, cum ar fi zona perianală sau genitală. Aceste iritații pot fi exacerbate de substanțele chimice sau parfumurile utilizate în fabricarea hârtiei igienice.
Mai mult, folosirea incorectă a hârtiei igienice poate duce la transferul bacteriilor sau altor microorganisme de la zona anală către zona genitală sau uretră, crescând riscul de infecții, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau infecțiile fungice.
În plus, unele persoane pot dezvolta reacții alergice sau sensibilități la anumite substanțe chimice sau parfumuri găsite în hârtia igienică, cum ar fi coloranții sau conservanții. Acest lucru poate provoca iritații sau inflamații ale pielii. Unele hârtii igienice pot conține substanțe chimice sau aditivi care pot reacționa cu alte substanțe, cum ar fi urina sau produsele de îngrijire personală, formând compuși nocivi sau iritanți.
Hârtia igienică poate deveni un mediu de cultură pentru bacterii și viruși dacă este stocată în condiții necorespunzătoare sau este expusă la umiditate și murdărie. Acest lucru poate crește riscul de transmitere a infecțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.