Hartia igienică este un obiect nelipsit din casele tuturor, iar alegerea hârtiei igienice ține de fiecare dintre noi. Mulți aleg hârtia igienică după miros, alții după grosime, alții după preț.
Ei bine, potrivit cercetatorilor, coloranții și parfumurile din compoziția hârtiei pot duce la apariția diverselor probleme de sănătate. Agenția pentru Siguranța Alimentară și Controlul Medicamentelor a interzis încă din anul 1987, anumiți compuși chimici utilizați pentru colorarea și parfumarea hârtiei igienice.
Substanțe precum:
- Bisfenol A, folosit în procesul de reciclare a hârtiei
- clorul, folosit pentru albirea hârtiei
- parfumurile
- coloranții sau formaldehidele utilizate pentru mărirea densității hârtiei.
Toate acestea duc la apariția problemelor grave de sănătate cum ar fi infecții ale tractului urinar, fisuri anale, infecții fungice și probleme rectale.
Publicat în revista Environmental Science & Technology al Societății Americane de Chimie, un nou studiu sugerează că hârtia igienică pe care o folosim este plină de substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS). Sunt substanțe chimice toxice "pentru totdeauna" care nu se descompun în gropile de gunoi și prin urmare, durează pentru totdeauna.
De unde provin PFAS?
Potrivit studiului, unii producători de hârtie adaugă PFAS atunci când transformă lemnul în celuloză. Hârtia igienică reciclată poate fi, de asemenea, fabricată cu fibre din materiale care conțin PFAS.
"Credem că provine din procesul de prelucrare a celulozei și este pus pe instrumente pentru a împiedica hârtia să se lipească", a declarat pentru Healthline Timothy Townsend, doctor în științe, autorul principal al studiului și profesor în cadrul Departamentului de Științe Inginerești de Mediu al Universității din Florida.
"PFAS detectați în hârtia igienică la niveluri de părți pe miliard sunt cel mai probabil contaminanți care provin din procesul de ambalare și/sau de fabricație", a fost de acord Pelch.
Ce este Bisfenolul A (BPA)
Bisfenolul A (BPA) este utilizat într-o varietate de produse de consum, inclusiv în unele produse din hârtie, în special în hârtiile termice pentru chitanțe, pentru care este utilizat ca un revelator de culoare.
Cu toate acestea, se cunosc puține lucruri despre amploarea contaminării cu BPA sau despre expunerea umană la BPA ca urmare a contactului cu hârtia și produsele din hârtie. În cadrul acestui studiu, au fost determinate concentrațiile de BPA în 15 tipuri de produse din hârtie, inclusiv chitanțe termice, pliante, reviste, bilete, plicuri poștale, ziare, hârtii de contact cu alimentele, cutii de carton pentru alimente, cartele de îmbarcare pentru avioane, etichete pentru bagaje, hârtii de imprimare, cărți de vizită, șervețele, prosoape de hârtie și hârtie igienică.
PA a fost găsit în 94% din hârtiile de chitanțe termice, la concentrații cuprinse între sub limita de cuantificare (LOQ, 1 ng/g) și 13,9 mg/g (media geometrică: 0,211 mg/g).
Majoritatea (81%) celorlalte produse din hârtie conțineau BPA la concentrații cuprinse între sub limita de cuantificare (LOQ) și 14,4 μg/g (medie geometrică: 0,016 μg/g).
În timp ce hârtiile termice pentru chitanțe conțineau cele mai mari concentrații de BPA (miligrame per gram), unele produse din hârtie, inclusiv șervețele și hârtie igienică, fabricate din hârtie reciclată, conțineau concentrații de BPA de micrograme per gram.
Contaminarea în timpul procesului de reciclare a hârtiei este o sursă de BPA în produsele din hârtie.
Consumul zilnic de BPA prin absorbție cutanată a fost estimat pe baza concentrațiilor de BPA măsurate și a frecvenței de manipulare a produselor din hârtie. Ingestia zilnică de BPA prin absorbție cutanată în urma manipulării hârtiei a fost de 17,5 și, respectiv, 1 300 ng/zi pentru populația generală și pentru persoanele expuse profesional.
Aceste valori sunt minore în comparație cu expunerea prin alimentație. Dintre produsele din hârtie, hârtiile pentru chitanțe termice au contribuit la majoritatea (>98%) expunerilor.
Există toxine în hârtia igienică? Fii atentă, mai ales dacă ești femeie
Tulburările hormonale cauzate de poluanții din mediul înconjurător au devenit una dintre cele mai importante probleme legate de mediu și de sănătatea umană.
Bisfenolul A (BPA), octilfenolul și nonilfenolul sunt trei dintre cele mai importante compuși endocrini activi xenobiotici (EAC) care imită sexul feminin natural.
Deoarece atât BPA, cât și polietoxilatul de alchilfenol sunt folosiți în producția de hârtie, contaminarea hârtiei reciclate cu acești compuși este de așteptat. Prin urmare, contaminarea
eșantioanelor de hârtie uzată, hârtie igienică și celuloză cu EAC-uri selectate a fost investigată. Cu o singură excepție, toți xenoestrogenii studiați au fost determinați în toate probele de hârtie igienică la concentrații foarte mari, de 2 - 430 mg/kg de masă uscată (dm).
Concentrația de BPA în hârtia igienică s-a ridicat la 3,2 mg/kg masă uscată, 45,5 mg/kg dm și 46,1 mg/kg dm.
În șapte fracții de BPA colectate separat hârtie uzată municipală separată separat, concentrațiile de BPA au fost cuprinse între 0,093 și 5,1 mg/kg dm. În trei tipuri de celuloză, concentrațiile de BPA au fost sub sau puțin peste limita de cuantificare respectivă. Astfel, hârtia igienică s-a dovedit a fi a fi o sursă importantă de emisii de xenoestrogeni în apele reziduale.
Termic hârtia termică este din nou evaluată ca fiind o sursă importantă de contaminare a apelor reziduale reciclate.
Din cauza contaminării distincte cu xenoestrogeni, atât deșeurile de hârtie, cât și produsele din hârtie reciclată nu ar trebui să fie amestecați cu deșeuri biologice, de exemplu pentru co-compostare sau co-fermentare, pentru a nu fi pentru a obține îngrășăminte organice.
Hârtia igienică s-a dovedit a fi o sursă importantă de emisii de xenoestrogeni.
În ceea ce privește contaminarea considerabilă a deșeurilor de hârtie cu BPA, se recomandă ca solubilitatea moderată în apă a BPA și gradul limitat de desorbție în timpul experimentelor de levigare de 24 h (date neevidențiate, a se vedea), concluzionăm, de asemenea, că emisiile continue de BPA cu levigat de la depozitele de deșeuri care primesc o cantitate semnificativă de mase semnificative de deșeuri de hârtie pot apărea în condiții anaerobe.
Unde greșești când îți alegi hârtia igienică
Când vine vorba de mărcile de hârtie igienică, majoritatea oamenilor se concentrează pe calitate și confort. Dacă ești adeptul unei vieți ecologice și non-toxice, probabil că ai alege o marcă reciclată pentru a fi mai sustenabilă. Dar știați că hârtia igienică ar putea fi tratată cu substanțe chimice dure, indiferent dacă este "durabilă" sau nu?
Americanii folosesc aproape 8 milioane de tone de hârtie igienică pe an, potrivit Consumer Reports. Producția de hârtie, cum ar fi hârtia igienică, prosoapele de hârtie, șervețelele pentru copii, hârtia de șervețele, filtrele de cafea și hârtia de scris sunt incredibil de toxice pentru mediu, lasă o amprentă uriașă de carbon și epuizează pădurile din întreaga lume. De fapt, această industrie este al treilea cel mai mare poluator.
Consiliul Național de Apărare a Resurselor raportează că: "industria celulozei și hârtiei poate contribui la mai multe probleme de mediu globale și locale decât orice altă industrie din lume. Producătorii de hârtie pătrund adânc în pădurile bogate în specii pentru a obține lemn virgin, distrugând copaci, poluând căile navigabile și distrugând habitatele prețioase ale faunei sălbatice. Fabricile de celuloză și hârtie care utilizează lemn virgin sunt generatoare majore de poluanți atmosferici periculoși, inclusiv dioxine și alte substanțe chimice care cauzează cancer. Iar această industrie este al treilea cel mai mare emițător industrial de poluare cauzată de încălzirea globală".
Potrivit unui raport al National Resources Defense Fund, "exploatarea forestieră industrială revendică peste un milion de acri de pădure boreală în fiecare an, echivalentul a șapte patinoare ale Ligii Naționale de Hochei în fiecare minut, în parte pentru a satisface cererea de produse din hârtie igienică din Statele Unite". Pe scurt, dacă doriți să deveniți parte din această soluție, căutarea de alternative ar fi calea de urmat. Se exploatează pădurea boreală doar pentru că noi cerem hârtie igienică făcută din pastă de lemn. Începeți să cereți în schimb hârtie igienică fabricată din bambus și trestie de zahăr. Nu numai că este un lucru bun pentru planetă, dar și pentru sănătatea ta, la care vom ajunge acum.
Clorul, cuprins în hârtia igienică
Mii de substanțe chimice sunt folosite pentru a procesa produsele comerciale din hârtie, cum ar fi șervețelele pentru copii și hârtia igienică.
Una dintre cele mai grave substanțe chimice folosite în procesarea hârtiei igienice este clorul. Așa că este important să fim conștienți de ce substanțe chimice ating zona noastră cea mai poroasă, deoarece substanțele toxice pot intra cu ușurință în piele și pot ajunge în fluxul sanguin.
Selectarea hârtiei igienice care dăunează cât mai puțin atât corpului nostru, cât și mediului înconjurător este înțeleaptă.
Hârtia igienică a fost, de asemenea, suspectată de iritații cronice ale vulvei. Într-un studiu din 2010, s-a constatat că hârtia igienică ar putea fi vinovată de iritarea cronică a vulvei, deoarece s-a constatat că formaldehida a fost prezentă pentru a îmbunătăți rezistența hârtiei igienice. Formaldehida este un agent cancerigen cunoscut.
3 lucruri cheie care fac hârtia igienică toxică:
- Aditivi toxici
- Înălbirea cu clor
- Hârtie reciclată și contaminanți surpriză - bisfenoli (BPA și BPS).
"PFAS au fost legați de orice, de la niveluri ridicate de colesterol și leziuni hepatice până la probleme de fertilitate și cancer.
În ultimii ani, agențiile de reglementare din Europa și Statele Unite au început să impună limite legale pentru PFAS în apa potabilă și în produsele de consum. În plus, studiile epidemiologice și toxicologice emergente arată că nu există niveluri de expunere sigure la PFAS pentru oameni, ceea ce indică faptul că până și cantitățile minuscule de contaminare pot crea probleme semnificative", a declarat Craig Butt, PhD, managerul piețelor aplicate în cadrul diviziei de marketing tehnic strategic global al firmei de biomedicale și de mediu SCIEX. pentru Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.