HALOPERIDOLUM – prospect:
Denumiri comerciale: HALDOL, HALOPERIDOL
Formă: Comprimate, picături orale soluție, soluție infectabilă
Indicații: Tulburări psihotice; tulburări grave de comportament la copii; sindrom Gilles de la Tourette; autism infantil; coree Huntington. Greață și vărsături induse de citostatice.
Doză: Administrare orală : Psihoze și tulburări de comportament asociate: La adulți 0,5-5 mg de 2-3 ori/zi; se poate crește, la nevoie, până la 75-100 mg/zi. La copiii > 3 a n i: 25-50 pg/kg și zi, în 2 prize; la nevoie se crește până la 150 pg/ kg/zi. Combaterea vomei: 1-5 mg de 2 ori/zi.
Administrare injectabilă: Psihoză acută: Adulți: 5-10 mg i.v. sau i.m. maxim 15-40 mg/zi. Copii peste 10 a n i: 2,5-5 mg i.v. sau i.m.
Contraindicații: Hipersensibilitate; deprimare toxică severă a sistemului nervos, provocată de alcool sau de deprimante centrale; comă; leziuni ale ganglionilor bazali; boala Parkinson.
Atenție!: Prudență în antecedente de cardiopatii grave, epilepsie, glaucom, disfuncție hepatică, hipertiroidism, tireotoxicoză, hipokaliemie, afecțiuni respiratorii grave, Insuficiență Renală, retenție urinară; este necesar control stomatologic repetat, din cauza scăderii secreției salivare, cu favorizarea apariției cariilor și altor afecțiuni la nivelul cavității bucale; vârstnici; monitorizarea hematologică, a manifestărilor precoce ale diskineziei tardive și a funcțiilor hepatice; asocieri cu amfetaminele, anticolinergicele și antihistaminicele, antiepilepticele, alcool și deprimante centrale, metildopa, levodopa, antidepresivele tricilice, inductoare enzimatice; litiul, anticoagulantele orale, simpatomimetice; sarcină și alăptare; șoferi și activități de precizie.
Reacții Adverse: Tulburări extrapiramidale, sindrom neuroleptic malign, sedare, somnolență, agitație, insomnie, confuzie, cefalee, vertij, crize epileptice, greață și vărsături, hiperprolactinemie, tahicardie, hTA, constipație, tulburări de vedere, uscăciunea gurii, tulburări de termoreglare, retenție urinară, tulburări de erecție, edeme periferice, sudorații profuze, arsuri gastrice, scăderea tranzitorie a numărului elementelor figurate sanguine; rareori agranulocitoză și trombocitopenie, disfuncții hepatice și hepatită; foarte rar rash cutanat, urticarie sau fenomene anafilactice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.