O echipă internațională de cercetători de la USI în colaborare cu oameni de știință italieni a realizat o descoperire deosebită prin identificarea unei noi terapii anti-îmbătrânire. Studiul lor a fost recent publicat în prestigioasa revistă "Nature Aging".
Îmbătrânirea este un factor principal de risc pentru dezvoltarea numeroaselor boli cronice precum boala Alzheimer, artrita, boala renală cronică și cancer. În loc să trateze individual fiecare boală legată de vârstă, a apărut o nouă paradigmă care vizează îmbătrânirea în sine la nivel celular și molecular. Cercetarea privind țintirea celulelor senescente a devenit o abordare atractivă pentru tratamentul bolilor și disfuncțiilor legate de vârstă.
Senoterapeuticele, o nouă direcție
Senescența celulară este caracterizată de o oprire ireversibilă a creșterii celulare, însoțită de eliberarea unor factori inflamatori denumiți colectiv SASP (fenotipul secretor asociat senescenței), care contribuie la disfuncția țesuturilor legate de vârstă. Ulterior, produsele naturale și extractele botanice reprezintă o comoară de mii de molecule pentru investigația ca senoterapeutice - agenți terapeutici care vizează senescența sau SASP.
Aceasta este contextul unui studiu în care un grup de cercetători condus de prof. Andrea Alimonti de la IOR și VIMM și prof. Monica Montopoli de la VIMM și Universitatea din Padova (Italia) au identificat o senoterapeutică naturală care promovează speranța de viață și sănătatea.
"Studiile preclinice realizate de echipa noastră de cercetare au arătat că o doză mică dintr-un extract botanic de Salvia haenkei (Haenkenium, HK) poate prelungi speranța de viață într-un mod mai sănătos.
Studiul a implicat tratamentul cu extractul HK dizolvat în apă. Acest tratament în studiile preclinice a crescut semnificativ supraviețuirea animalelor comparativ cu cele netratate, cu o îmbunătățire semnificativă a parametrilor de îmbătrânire", spune prof. Alimonti.
"Acest extract este rezultatul unui proces atent de extracție standardizată, caracterizare și titrare care permite reproductibilitatea esențială pentru studiile efectelor biologice", explică prof. Montopoli.
Vezi și: Sorana Cîrstea, probleme de sănătate. Are fasceită plantară. Cum se manifestă boala
Haenkenium, cel mai puternic senoterapeutic
"Datele noastre in vitro și in vivo indică faptul că Haenkenium este una dintre cele mai puternice senoterapeutice disponibile pentru noi, fiind superior multor produse deja pe piață, cum ar fi de exemplu resveratrolul sau quercetina", concluzionează Prof. Alimonti.
"Am observat o îmbunătățire a parametrilor de îmbătrânire în diferite țesuturi", explică Sara Zumerle și Miles Sarill, primii autori ai studiului și cercetători la Universitatea din Padova și VIMM.
Efectele, vizibile la șoareci
Într-adevăr, tratamentul cu HK a redus semnificativ unele simptome legate de vârstă în mușchi, rinichi, piele și plămâni la șoarecii în vârstă, iar markerii de senescență celulară au fost găsiți redus în țesuturile analizate. Senescența indusă de chimioterapie cauzată de tratamentul cu doxorubicin, un medicament anticancer cunoscut pentru efectele sale secundare, a fost de asemenea atenuată prin tratamentul cu HK.
Perspectivele noilor abordări terapeutice În multe țări occidentale cu rate scăzute de natalitate, numărul tot mai mare de persoane în vârstă reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate. Prin urmare, există nevoia de a descoperi terapii sigure și eficiente pentru a îmbunătăți nu numai speranța de viață, ci și sănătatea pe termen lung.
Vezi și: Dieta pe bază de plantă încetinește progresia cancerului de prostată
Anti-îmbătrânire - FOTO: Freepik@cookie_studio
Ce este Haenkenium
Îmbătrânirea pielii rezultă dintr-o combinație de factori interni și externi care duc la subțierea, rigidizarea și pierderea elasticității pielii. Pielea joacă un rol crucial ca barieră între corp și mediu, iar menținerea integrității sale este vitală.
Pe lângă procesele naturale de îmbătrânire și condițiile precum diabetul sau menopauza, factorii externi precum expunerea la soare, poluarea și stilul de viață (fumatul, alimentația, stresul) pot afecta negativ pielea. În studii recente, extractul de Salvia haenkei a demonstrat potențialul de a combate procesele de îmbătrânire a pielii, menținând integritatea și funcționalitatea acesteia, notează National Library of Medicine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.