Guta este o formă dureroasă de artrită care apare atunci când nivelurile ridicate ale unui produs rezidual numit acid uric se acumulează în organism. Se poate acumula în articulații, unde formează cristale ascuțite care pot declanșa inflamații, roșeață și durere. Este posibil ca dieta să agraveze afecțiunea, dar nu o provoacă.
Mulți oameni care mănâncă o mulțime de crustacee și alte alimente asociate cu guta, cum ar fi alcoolul și carnea roșie, nu fac niciodată gută. Alimente ca acestea sunt bogate în substanțe numite purine, care formează acid uric atunci când se descompun. Dar ar fi foarte dificil pentru cineva care are niveluri normale de acid uric să mănânce suficient din aceste alimente pentru a provoca gut, notează health.harvard.edu. Mai degrabă, aceste alimente declanșează probabil o problemă doar la cineva al cărui corp are deja niveluri de acid uric prea mari. Aceste niveluri ridicate de acid uric apar probabil deoarece corpul dumneavoastră are o afecțiune care blochează eliminarea eficientă a acidului uric, sau îl determină să producă prea mult acid uric - posibil ambele.
Cercetările au descoperit că schimbarea regimului alimentar singur nu este suficientă pentru a reduce atacurile de gută. Dar puteți ajuta la prevenirea viitoarelor atacuri de gută lucrând cu medicul dumneavoastră. Pentru a preveni recurența, medicul poate recomanda un medicament pentru scăderea acidului uric, pe lângă modificările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și consumul unei diete sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.