Încă suntem în vacanță, iar călătoriile lungi ne pun la încercare atât nivelul de energie, cât și aspectele care țin de stilul alimentar, fiind foarte tentați să înfășcăm ceva și să pornim la drum. Doar că acest gest nu este deloc pe placul nutriționiștilor, care ne transmit că stilul sănătos de viață nu trebuie să intre în vacanță.
Astfel, aceștia au făcut o listă cu cele mai bune 5 gustări, dar și cele mai nepotrivite, pentru călătoriile lungi de vacanță.
Cele 5 gustări bune
Batoane de granola. Atât portabile, cât și gustoase, batoanele de granola sunt o gustare excelentă pe care să o aveți la îndemână când călătoriți. ”Batoanele de granola sau batoanele energizante sunt opțiuni excelente pentru călătorii, deoarece sunt de obicei echilibrate din punct de vedere nutrițional și ușor de mâncat pe drum”, spune nutriționistul Cassidy Reeser.
Nucile nu numai că sunt o sursă excelentă de proteine, dar vă pot menține, de asemenea, sistemul digestiv în mișcare și intestinul fericit atunci când sunteți pe drum.
”Împreună cu cele 2 grame de fibre benefice pentru digestie, cercetările privind microbiomul intestinal sugerează că nucile pot fi un aliment favorabil pentru intestine de luat în considerare datorită potențialului lor prebiotic”, susține nutriționistul Jackie Newgent.
Potrivit acesteia, într-un studiu al USDA și al Universității din Illinois, s-a constatat faptul că un consum de 45 de grame de nuci, în fiecare zi, poate contribui la creșterea bacteriilor intestinale ”bune”.
Fructe. Pe lângă aportul de vitamine și minerale, fructele asigură și o bună hidratare. cele mai potrivite pentru o gustare de ”drum” sunt merele, bananele sau strugurii, dar și fructele uscate sau poate chiar pepenele pot fi puse la pachet.
Carne uscată de vită organică. Gustările bogate în proteine, cum ar fi carnea de vită organică, sunt o opțiune ideală pe care să o ai la îndemână pentru zilele în care știi că vei sta ore întregi în mașină. ”Carnea de vită uscată este încărcată cu proteine care ajută la scăderea senzației de foame și vă menține sătulă pentru mai mult timp”, spune nutriționistul Nataly Komova. Mai mult, acest tip de gustare ajută la reglarea insulinei și previne excesul de grăsime.
Iaurtul grecesc. Ce poate fi mai plăcut decât o porție de iaurt grecesc, care nu doar că are gust plăcut, dar și ajută la hidratare. Combinat cu fructe, proaspete sau uscate, ori cu nuci, este gustarea perfectă pentru un drum lung și obositor.
Cele mai rele 5 gustări
De asemenea, nutriționiștii au realizat și lista neagră a gustărilor de călătorie, pe care se află, printre altele chipsurile sau băuturile carbogazoase.
Chipsurile. Să pui repede mâna pe o pungă de chipsuri pare cea mai la îndemână soluție pentru plecatul în călătorie, însă alegerea nu este deloc sănătoasă.
”Chipsurile sunt bogate în grăsimi saturate care nu sunt deloc bune pentru sănătatea inimii. Chipsurile sunt tentante, însă ele vă produc sete, fapt care vă face să beți mai mult și mai mult, ca apoi să faceți opriri dese la toaletă”, spune Sarah Glasser.
Fursecurile. O altă alegere nepotrivită este cea a fursecurilor, care sunt fără îndoială delicioase, însă un consum ridicat duce la creșterea nivelului de zahăr, precum și al caloriilor.
”Recomandarea mea este să păstrați acest desert pentru momentul în care ajungeți la destinație. O înghețată pe plajă este cu siguranță mai binevenită decât ciugulitul de fursecuri, în mașină”, mai spune Glasser.
Sucurile carbogazoase. Acestea nu sunt deloc recomandate, dat fiind faptul că au o cantitate mare de zahăr, puține calorii, dar cel mai important, că vă deshidratează. Astfel, mai bine consumați apă cu lămâie, ori chiar apă simplă.
Gustările de la benzinării. În timpul popasurilor de odihnă din timpul călătoriei rutiere, asigurați-vă că vă feriți de orice fel de antreuri pre-făcute în vitrină, cum ar fi pizza, hot dog, burrito și nachos. ”Aceste produse sunt foarte procesate, pline de grăsimi saturate și sodiu, și nu reprezintă nutriția de care aveți nevoie pentru a vă alimenta corpul”, spune Mandy Tyler, potrivit Eatthis.
Fast-food-urile. Deși îndrăgite, produsele fast-food trebuie evitate în timpul călătoriilor.
”Alimentele de tip fast-food, cum ar fi cartofii prăjiți, sandvișurile procesate și hamburgerii, sunt încărcate cu sodiu, grăsimi trans sau alte ingrediente care au un efect leneș asupra organismului”, explică Komova. Ea sugerează evitarea acestor alimente în timpul călătoriilor pentru a ajuta la prevenirea decalajului de energie.
Vezi și: Vacanța all-inclusive și provocările sale. La ce trebuie să fim atenți pentru a nu lua în greutate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.