Gustările hipocalorice, plusul de energie și sănătate. Care este limita de calorii recomandată

Sonia Baciu |
Data publicării:
gustarile hipocalorice. FOTO: Freepik @wirestock
gustarile hipocalorice. FOTO: Freepik @wirestock

Care sunt gustările sănătoase ce ne aduc un plus de energie în timpul zilei. ”Ceva dulce” și ”ceva bun” pot fi prietene cu silueta noastră.

În timpul zilei, între mese, cea mai mare parte dintre noi dă câte o raită pe la dulapul sau sertarul cu bunătăți, fie din plictiseală, fie ca să își crească nivelul de energie. Însă nu întotdeauna ronțăiala aceasta este și sănătoasă.

Andreea Coțofană, nutriționist și coach, a exemplificat câteva gustări hipocalorice, pe care le recomadă celor care se află în procesul de slăbire, dar și în cel de menținere a greutății actuale, subliniind că acestea nu trebuie să depășeacă 200 de calorii într-o zi.

”Deseori în alimentația noastră se găsesc ronțăieli, adică aceste gustări care sunt între mese. Bine ar fi ca aceste ronțăieli să fie echilibrate și să se încadreze într-un număr de calorii care să nu ne afecteze greutatea, însă de multe ori aceste gustări ocupă locul unor mese.

Pentru că sunt pe grabă, pentru că nu avem timp să ne organizăm, să ne pregătim, și atunci avem impresia că doar am ciugulit pe ici, pe colo, dar când faci calculul caloriilor la final observăm că de fapt am consumat mult peste măsură și atunci începem să punem kilograme în plus”, a explicat Andreea Coțofană, nutriționist și coach, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Nutriționistul a subliniat că atunci când avem poftă de o gustare sau de o ronțăială, de cele mai multe ori este o poftă de ceva dulce, fie din plictiseală, fie din cauza unei stări de oboseală, motiv pentru care încercăm să ne refacem stocul de energie.

De altfel, Andreea Coțofană a exemplificat și câteva gustări sănătoase, astfel încât să alegem în cunoștință de cauză, dar mai ales să avem un aport energetic și caloric care să nu ne pună silueta în pericol, mai exact, gustări la limita a 200 de calorii.

”Avem nevoie de un cântar de bucătărie pentru că atunci când suntem într-un proces de slăbit, dar când vrem să ne contorizăm caloriile și să avem idee cam ce înseamnă cantitativ ce consumăm este bine să avem o reprezentare a gramajelor”, a subliniat nutriționistul.

Vezi și: Medicul Doru Negru, despre diabet: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare la om sedentar. De câte ori trebuie măsurată glicemia, dar mai ales când

Gustări sănătoase și hipocalorice

”Avem 15 grame de ciocolată, neagră de preferat, alături de care putem pune o banană. Această gustare ar avea 200 de calorii.

În cazul în care vrem să punem o grăsime sănătoasă. Folosim niște migdale, cam 15 grame care înseamnă 100 de calorii, pe lângă ciocolată.

O altă variantă, sărată, în cazul în care avem nevoie de o gustare mai sățioasă, avem două rondele de orez (n.r. orez expandat), care au cam 50 de calorii, putem să punem niște brânză cottage pe deasupra și putem să adăugăm ardei, pentru culoare și fibre”, a mai spus nutriționistul, adăugând că recomandă celor care se află în procesul de slăbire să nu își contorizeze și caloriile din legume, dar să consume cât mai multe din acestea.

De asemenea, nutriționistul a prezentat și varianta de gustare din fructe, însă sub forma lichidă. ”Din aceste fructe (n.r. de pădure, cu un aport important de antioxidanți) am făcut un smoothie, care se încadrează în cele 200 de calorii, iar pentru acesta am adăugat lapte, poate fi lapte vegetal neîndulcit sau lapte de 1,5% grăsime. Un pumn de fructe și putem să adăugăm și cacao pentru gust, dar și o jumătate de linguriță de miere”, a mai spus Andreea Coțofană.

Întrebată câte astfel de gustări sunt recomandate pe parcursul unei zile, aceasta a precizat că depinde de mese. ”Dacă suntem într-un proces de slăbit putem să avem o singură gustare, dacă vrem să ne menținem la greutatea pe care o avem putem să avem două gustări, în funcție de cantitatea de mâncare pe care o mâncăm la mesele principale, dar și dacă ni se face foame între mese. Gustările, practic, asta fac, ne oderă senzația de sațietate și ne prelungește timpul până la a servi masa următoare”,  a concluzionat nutriționistul.

Vezi și: Testul scărilor, diagnostic pentru bolile de inimă. Câte poți să urci și în cât timp

11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Dacă te afli în rândul persoanelor care țin cură de slăbire sau care doresc să își mențină greutatea, cu siguranță ți-ai pregătit liste: cu alimentele pe care poți să le consumi fără probleme, pe care le poți consuma, dar nu în exces sau combinații nepotrivite, ori chiar o listă ”interzisă”.

Lista cu alimentele hipocalorice poate să își vină de ajutor atât pentru introducerea cu ușurință a acestora în meniu, dar mai ales pentru o cât mai bună alternanță a lor, astfel încât să nu se ajungă la faza în care te plictisești de același fel de mâncare sau gustare. Nutriționiștii au realizat o listă cu 11 astfel de alimente, notează EatThis.

Cele 11 alimente hipocalorice

Lista cu cele mai hipocalorice alimente este formată din:

Afinele. O gustare din aceste fructe de pădure este binevenită, oricât de des își dorești. ”Cu un conținut de aproximativ 80 de calorii pe cană, afinele proaspete nu sunt doar scăzute în calorii, ci și bogate în antioxidanți care stimulează sănătatea creierului", spune nutriționistul Lisa Moskovitz.

Studiile au arătat că afinele sunt benefice în lupta împotriva împotriva pierderii memoriei la persoanele în vârstă, având efect și asupra digestiei, prin conținutul de vitamina C, vitamina K și fibre. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce conține kitul anti-foame. Nutriționist: Intrăm prea repede în panică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel