Într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News, dr. Adriana Mihalaș, cunoscută pentru implicarea sa în domeniul recuperării și balneologiei, a vorbit despre planurile de transformare a orașului Gura Humorului într-o stațiune balneoclimaterică de interes național. În ciuda provocărilor, dr. Mihalaș este optimistă în legătură cu viitorul acestei inițiative.
Colaborare interinstituțională pentru un proiect de succes
Dr. Adriana Mihalaș a subliniat importanța unei colaborări eficiente între instituțiile implicate, explicând că unul dintre obstacolele majore din sistemul de sănătate este lipsa de comunicare între autorități.
"În urmă cu trei săptămâni, cred, a apărut în presă că Gura Humorul este stațiunea banoclimaterică lângă Vatra Dornei. De acum încolo trebuie să lucrăm să devină și funcțională.
Titlul se a dat de către Institutul Național de Medicină Fizică și Balneologie. Am chemat autoritățile de la Consiliul Județean, Primărie, Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene, cei de la Balneologie, pneumologi, balneologi, fizoterapeuți.
I-am pus la masă pentru că ei nu comunică între ei și trebuie să ne înțelegem foarte clar care e rolul fiecăruia, că nimeni nu-i împotriva nimănui. De când lucrez eu la Colegiul Medicilor de zece ani, eu am identificat un lucru foarte clar. Dacă e ceva ce nu merge, este că instituțiile nu comunică între ele.
Nu e vorba de bani", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
"Supa de piatră" – un model de colaborare
Dr. Mihalaș a comparat proiectul Gura Humorului cu celebra "supa de piatră", în care fiecare participant adaugă ceva mic, dar esențial, pentru a ajunge la un rezultat valoros.
"La Gura Humorului am implicat toți colegii de generație pe principiul supei de piatră. Supa de piatră înseamnă modelul unei povești în care trei soldați au venit din război flămânzi și nimeni nu voia să-i hrănească.
Și-au închis toți porțile. Și aceștia au început să vorbească în centrul satului. Dom'le, da, ce supă de piatră am mâncat noi în război.
Pe principiul ăsta am zis eu că fac proiectul la Gura Humorului fiecare aduce bucățica lui mică și care să nu îl împovăreze și să îi aducă satisfacție că a făcut ceva pentru casa lui", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Gura Humorului, stațiune balneoclimaterică pentru recuperare. Dr. Adriana Mihalaș: Trebuie să lucrăm să devină și funcțională
Necesitatea specialiștilor în recuperare
Dr. Adriana Mihalaș a subliniat și deficitul de specialiști în domeniul recuperării, care este esențial pentru procesul de tratament post-operatoriu sau de recuperare a bolilor cronice.
"În România există stațiuni de recuperare foarte puține. Dacă mă întrebați pe mine care sunt medici de familie, eu aș avea nevoie de mai mulți medici de recuperare decât de toate celelalte specialități. Pentru că nu contează ce boală aveți, orice boală, orice tendon operat, orice boală are nevoie de recuperare. O femeie însărcinată trebuie să facă recuperare.
Recuperarea este un domeniu separat care acum are parte de foarte multe fonduri europene care nu sunt accesate pe deoparte, însă sunt foarte puțini specialiști în recuperare. Sunt mai mulți fizioterapeuți decât doctori.
Avem nevoie de doctori care să prescrie planul de recuperare. Dar pe recuperare cardiorespiratorie cred că există Iași, Craiova. Eu vreau pe recuperare cardiorespiratorie, după tuberculoză, după covid, după TBC, toți fumătorii peste 50 de ani care sunt cu bronșite cronico-obstructivă. Deci recuperarea respiratorie înseamnă ceva, înseamnă mult.
Înseamnă plimbări pe niște trasee, pe sub pădure. Bucovina oferă aceste plimbări. În Gura Humorului le-am creionat și unul de trasee de dificultate diferită în funcție de afecțiunea pe care o are pacientul respectiv.
Dar fizio-kinetoterapeutul stă în spate împreună cu tensiometrul, defibrulatorul și toate alea și îl conduce și îl ajută să își facă tot tratamentul.
Gura Humorului este mult mai ofertantă pentru că deja e stațiunea turistică de interes național și avem pensiuni, deci tot ce trebuie. Și atunci putem să facem așa", a explicat dr. Adriana Mihalaș, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.