Guma de mestecat care ar opri răspândirea COVID

Adisa Codruț |
Data publicării:

Cercetătorii testează o gumă de mestecat care ar reduce cantitatea de particule de COVID din salivă. Astfel ar limita răspândirea infecției.

Oameni de știință de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au creat o gumă de mestecat experimentală care ar putea reduce cantitatea de particule de coronavirus din salivă și ar ajuta la încetinirea transmiterii infecției COVID Despre rezultatele lor au scris în revista Molecular Therapy. Guma conține copii ale proteinei ACE2 de pe suprafața celulelor, care este proteina „pică” pe care coronavirusul o folosește pentru a pătrunde în celule și a le infecta.

A fost produsă din material vegetal și respectă criterii FDA. ”Guma de mestecat cu proteine ​​care captează virusul oferă o strategie generală accesibilă pentru a proteja pacienții de majoritatea reinfecțiilor virale orale prin reducerea volumului sau minimizarea transmiterii către alții”, susțin cercetătorii.

Aceștia au testat guma de mestecat în eprubete folosind probe de salivă și tampon de la pacienți spitalizați cu COVID. În timpul experimentelor cu eprubetă, particulele de COVID s-au atașat la receptorii ACE2 din gingie. Iar încărcătura virală din probe a scăzut cu peste 95%. Guma de mestecat are gust ca și guma convențională. Poate fi păstrată la temperaturi normale. Iar cercetătorii susțin că mestecatul gumei nu dăunează moleculelor de proteină ACE2.

Utilizarea gumei pentru a reduce încărcătura virală în salivă s-ar adăuga la eforturile globale de vaccinare și ar putea fi utilă în țările în care vaccinurile nu sunt disponibile pe scară largă sau la prețuri accesibile, au spus cercetătorii. Guma nu este încă disponibilă pentru utilizare, dar cercetătorii din SUA vor continua să o testeze, arată webmd.

Aproape 700.000 de persoane îşi vor pierde viaţa din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa, dacă se menţine actuala tendinţă de contagiere, a avertizat marţi Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), arată surse citate de Agerpres. Prognozele OMS arată că 25 de ţări din regiunea europeană - care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală - sunt în pericol să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022.

''Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră", a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat. Printre acestea se numără purtarea măştilor acasă, igiena mâinilor, ventilarea spaţiilor, păstrarea distanţei sau tusea în pliul cotului, ceea ce ar ajuta la "evitarea tragediilor şi pierderilor inutile de vieţi omeneşti", precum şi la limitarea perturbărilor sociale.

OMS a recomandat totodată combinarea acestor măsuri cu intervenţii de sănătate publică, precum impunerea certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome de COVID-19, testarea, depistarea şi carantina.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel