Ce înseamnă dacă ai gropițe în obraji. Ce ascund persoanele care au gropițe și ce sunt ele, de fapt

Monika Baciu |
Data publicării:
gropitele din obraji - FOTO: Freepik@Designvectx
gropitele din obraji - FOTO: Freepik@Designvectx

Gropițele din obraji sunt asociate cu senzualitate. Sunt mai frecvente în cazul femeilor, dar ce semnifică din punct de vedere medical.

Gropițele din obraji sunt probabil o trăsătură genetică, deși nu este încă clar cum se moștenesc. Gropițele sunt mici adâncituri care pot apărea pe piele. Acestea pot apărea în diferite locuri ale corpului, inclusiv pe obraji, bărbie și partea inferioară a spatelui.

Gropițele din obraji pot fi găsite pe părțile laterale ale gurii. Puteți avea o gropiță pe ambele părți ale gurii sau doar pe o singură parte. Probabil ați observat că unele persoane au gropițe în obraji, iar altele nu. Acest lucru se datorează faptului că gropițele de obraz sunt formate de diferențele dintre mușchii și pielea feței.

Se crede adesea că sunt moștenite într-un mod dominant genetic, deși există unele dezbateri în această privință.

Câți oameni au gropițe

În timp ce prevalența gropițelor poate varia în funcție de populație, un studiu efectuat pe peste 2.300 de persoane a constatat că aproximativ 37% dintre participanți aveau gropițe în obraji, potrivit Healthline.

Vezi și: Miastenia gravis, boala neurologică autoimună fără vindecare. Cum poate fi declanșată de anumite medicamente sau virusuri

Cum se formează gropițele din obraji

Gropițele sunt uneori cauzate de o modificare a unui mușchi facial numit zigomaticus major. Acest mușchi este implicat în expresia facială. Este cel care ajută la ridicarea colțurilor gurii atunci când zâmbești.

La persoanele fără gropițe, mușchiul zigomaticus major începe de obicei de la un os din obraz numit osul zigomatic. Apoi se desfășoară în jos, conectându-se la colțul gurii tale.

La persoanele cu gropițe, mușchiul mare zigomatic se poate împărți în două fascicule separate de mușchi pe drumul său în jos spre gură. Un pachet se conectează la colțul gurii. Celălalt fascicul se conectează sub colțul gurii și este, de asemenea, legat de pielea de deasupra acestuia.

Această divizare a mușchiului poate fi denumită mușchiul mare zigomatic dublu sau bifid. Mișcarea pielii peste mușchiul mare zigomatic dublu atunci când zâmbiți determină formarea gropiței.

Deoarece gropițele obrazului pot rezulta dintr-o variație musculară care apare în timpul dezvoltării fetale, acestea sunt uneori denumite în mod eronat un defect congenital.

Este important de reținut că nu numai că gropițele de obraz sunt destul de comune, dar nu au nici un efect negativ asupra sănătății.

Vezi și: Care este momentul ideal pentru a te da cu cremă pe față. Rutina de îngrjire care îți menține pielea catifelată și fără riduri

Gropițele din obraji și genetica

Moștenești un set de gene de la mama ta și altul de la tatăl tău. Majoritatea genelor au cel puțin două variante, care se numesc alele. Alelele pot fi dominante sau recesive. Trăsăturile dominante sunt exact asta - tind să ”domine” asupra trăsăturilor recesive. Dacă ambii părinți prezintă o trăsătură dominantă, șansele ca și copilul lor să prezinte aceeași trăsătură sunt foarte mari. Ce înseamnă acest lucru pentru gropițele din obraji?

Se spune adesea că gropițele de obraz sunt o trăsătură dominantă moștenită. Cu toate acestea, au fost efectuate foarte puține cercetări cu privire la genetica reală a gropițelor de obraz. Nu se știe dacă gropițele sunt cu adevărat moștenite sau nu.

Persoanele cu gropițe în obraji au tendința de a avea copii cu gropițe în obraji. Acest lucru sugerează că este o trăsătură ereditară dominantă. Cu toate acestea, nu fiecare cuplu cu gropițe are un copil cu gropițe.

În plus, în timp ce unele persoane pot avea gropițe pentru întreaga viață, la altele gropițele se pot schimba efectiv în timp. Cineva cu gropițe în copilărie poate să nu le mai aibă la vârsta adultă. În plus, un copil născut fără gropițe poate să le dezvolte mai târziu în copilărie.

Deoarece modelul de moștenire a gropițelor din obraji poate fi imprevizibil, unii cercetători le clasifică drept o trăsătură dominantă neregulată. Acest lucru înseamnă că gropițele de obraz sunt adesea, dar nu întotdeauna, moștenite ca o trăsătură dominantă.

De asemenea, este posibil ca moștenirea gropițelor să nu fie la fel de simplă ca un singur set de alele. Mai multe gene ar putea de fapt să influențeze gropițele obrazului. Ar trebui să se facă mai multe cercetări pentru a afla răspunsul real.

Vezi și: Cu ce să înlocuiești conservantul din murături. Leguma cu rol de conservant care amplifică gustul și păstrează murăturile crocante. Are și efect anticancerigen și antibacterian

Gropițele considerate atractive

Dacă ar fi să întrebați un grup de oameni dacă găsesc gropițele atractive, probabil că ați obține o mare varietate de răspunsuri sau opinii. Unii ar putea spune că gropițele îi fac pe oameni să pară mai tineri sau mai abordabili. Gropițele sunt într-adevăr asociate cu frumusețea și chiar cu norocul în unele culturi. Dar ce spun cercetările despre percepția gropițelor?

De fapt, există un număr limitat de studii pe această temă. Un studiu a constatat că bărbații preferau femeile cu trăsături faciale asemănătoare cu ale lor, inclusiv culoarea ochilor, culoarea părului și gropițele din bărbie. Gropițele de obraz nu au fost evaluate în cadrul studiului, dar poate că persoanele cu gropițe preferă alte persoane cu gropițe.

Vezi și: Sindromul Budd-Chiari: simptome, cauze și tratament. Boala care progresează la insuficiență hepatică

De asemenea, gropițele ne pot ajuta să comunicăm cu ceilalți. Un studiu privind trăsăturile faciale umane sugerează că prezența unor trăsături precum o gropiță poate face ca o expresie sau un zâmbet să fie mai vizibil sau poate transmite mai multe informații despre intensitatea expresiei unei persoane. Gropițele din obraji pot rezulta dintr-o diferență în structura unuia dintre mușchii feței.

Probabil că sunt o trăsătură genetică, deși specificul modului în care sunt moștenite nu este încă clar. Mulți oameni pot găsi gropițele din obraji ca fiind drăguțe sau atractive. Cu toate acestea, motivele științifice pentru care nu sunt complet cunoscute.

Persoanele care își doresc gropițe în obraji pot acum să le creeze prin intermediul chirurgiei plastice. Dacă vă gândiți să faceți o dimpleplastie, asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră și că cântăriți în prealabil potențialele riscuri și beneficii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel