Gripa, tratament. Tănăsescu: Nu se tratează o viroză respiratorie în spital. Se tratează acasă, cu terapie simptomatică

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
gripa - FOTO: Freepik@DCStudio
gripa - FOTO: Freepik@DCStudio

Gripa poate afecta orice categorie de persoane. Dr. Rodica Tănăsescu, Medic Primar, Medicină de Familie, în exclusivitate la DC Medical, care sunt tipurile de tratamente pentru gripă, dar și virozele respiratorii.

Gripa afectează orice categorie de vârstă. Persoanele supuse riscului sunt cele cu afecțiuni cronice, dar și copiii. Dr. Rodica Tănăsescu, medic Primar, Medicină de Familie, a explicatîn exclusivitate la DC Medical, la dezbaterea online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi” care sunt marile greșeli pe care le facem atunci când ne confruntăm cu virozele respiratorii sau cu gripa. 

”Oricum pacienții vin întâi la noi sau așa ar trebui să facă. Ne așteptăm ca pacienții care au simptome de viroze respiratorii să ne dea un telefon ca să ne lămurim cât de gravă e problema, să le oferim primele recomandări și consultăm și la cabinet zeci de pacienți în fiecare zi. Prezentarea la camera de gardă este o greșeală pentru pacient, în primul rând, pentru că riscă să se ducă acolo cu un virus și să se întoarcă cu doi. 

Nu are niciun rost. Nu se tratează o viroză respiratorie în spital, decât dacă este o formă extrem de severă la un pacient cu patologie importantă cum ar fi o insuficiență cardiacă de stadiul 3-4 sau un diabet zaharat decompensat. Altfel virozele respiratorii se tratează acasă. Nu se tratează cu antibiotice și nici cu antivirale, de obicei, ci cu medicamente simptomatice.

Vezi și: Vaccinuri compensate. Rafila: Ne-am bucura dacă, în viitor, s-ar vaccina mai mulți oameni. E un paradox

Având în vedere că 90% din aceste infecții sunt virale, este absurd să dăm antibiotic. Antibioticul nu vindecă toate aceste infecții virale. Mai mult, chiar și antiviralele care sunt foarte utile în anumite situații, pot da rezistență și ele, rezistență la antiviral dacă sunt folosite nepotrivit.

Se folosesc în cazurile cu risc crescut la pacienți care au și alte boli asociate și numai dacă tratamentul începe în primele zile de boală. Antibioticul nu se folosește deloc, cu excepția situațiilor în care medicul constată probabilitatea unei suprainfectări bacteriene a pacientului respectiv și numai atunci se administrează antibiotic. 

A vorbi cu medicul de familie reprezintă primul pas să știm dacă îi chemăm la cabinet sau dacă îi lăsăm acasă cu terapie simptomatică obișnuită sau dacă are semne de gravitate, atunci da, ar putea fi nevoie de prezentarea la un spital”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, Medic Primar, Medicină de Familie, în exclusivitate la DC Medical, la dezbaterea online ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Vezi și: Neuroradiologia intervențională, metodă de diagnostic și tratament. Popa: Accidentele vasculare ischemice pot fi tratate. Recuperarea este foarte rapidă

Gripa, recomandări

Medicii vin cu o serie de recomandări pentru persoanele care se confruntă cu viroze respiratorii sau gripă.

În general, majoritatea pacienților se tratează cu simptomatice, adică cu medicamente pentru febră, medicamente pentru dureri în gât și cu siropuri sau pastile de duse. Este necesară o hidratare corespunzătoare, aerisirea camerei, folosirea de bun simț a batistei de unică folosință, igiena mâinilor care este foarte importantă și masca, izolarea. 

Dacă vine un membru al familiei cu aparențe de viroze respiratorii, de gripă, nu e rușine să pui mască. E rușine să îi îmbolnăvești pe toți ceilalți, mai ales pe cei fragili. 

Bineînțeles, recomandăm pacienților ca în locurile aglomerate să poarte mască. Nu este o rușine. E o necesitate. Nu numai că ne apără de un anumit virus, dar scade riscul de infecție pentru toate tipurile de virusuri cu transmitere aeriană. 

Într-o casă în care sunt mai multe generații, adultul va trebui să fie și el vaccinat pentru că va veni copilul cu fel și fel de viroze, dar putem vaccina adultul și cu vaccin împotriva pneumococului. Este o singură doză necesară și ar fi necesar și acest tip de vaccinare. 

Tratamentul pentru gripă e mult mai scump decât un vaccin, iar suferința....O gripă nu numai că este cu evoluție imprevizibilă, dar poate decompensa bolile cronice ale pacienților cu astm, BPOC, obezi, cu diabet, cu hipertensiune, insuficiență cardiacă

Vaccinul se referă la virusul gripal. Dacă ai altfel de adenovirus, vor face răceli. Pentru gripă avem vaccin pentru că poate da complicații majore și poate duce la deces. De aceea ne dorim o populație vaccinată.

Vezi mai multe în VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel