Numărul mare de îmbolnăviri specifice sezonului rece este un motiv suficient pentru a atrage atenția asupra unor măsuri simple de prevenire a afecțiunilor sezonului rece. Pe lângă viroze și infecții ale căilor respiratorii sau pneumonii, gripa pare a fi cea care sperie cel mai mult, fiind greu de gestionat și adesea confundată cu o viroză. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a publicat pe pagina de socializare o serie de informații despre cum ne putem proteja, dar și cum putem recunoaște gripa.
Vaccinarea, cea mai bună măsură de protejare
Despre modul în care ne putem proteja de gripă, ASSMB scrie că vaccinarea este cea mai sigură măsură, dar pe lângă asta, mai enumeră câteva:
1. Vaccinarea, chiar și în ianuarie, poate fi de folos.
2. Spălatul mâinilor cât mai des cu apă și săpun.
3. Să ne acoperim gura și nasul cu o batistă/șervețel atunci când strănutăm sau tușim.
4. Să ne acoperim în totalitate nasul și gura cu brațul atunci când strănutăm și nu avem șervețel disponibil.
5. Să evităm locurile aglomerate.
6. Să rămânem acasă când suntem bolnavi și să ne odihnim.
7. Să respectăm un regim de VIAȚĂ sănătos din care să nu excludem mișcarea.
8. Să ne prezentăm la medicul de familie, de la primele simptome.
Cum recunoaștem gripa
Gripa debutează cu febră peste 38ºC, stare generală proastă, dureri de cap, dureri musculare, oboseală. Pot apărea inclusiv complicații precum pneumonia, infecțiile sinusurilor, infecții ale urechilor sau agravarea afecțiunilor cronice existente. Categoriile de risc: bebelușii, vârstinicii, bolnavii aflați sub tratament imunosupresiv, dar și persoanele cu afecțiuni cornice.
Cum ne îmbolnăvim
Gripa are un potențial mare de răspândire și se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar și prin contact indirect, atunci când picături ori secreții din nas sau gât se depun pe mâini ori pe suprafețe.
Despre vaccinare, ASSMB spuen că este cea mai sigură metodă de protejare împotriva gripei. Chiar și gravide se pot vaccina. Au contraindicație de vaccinare persoanele alergice la una dintre componentele vaccinului.
Statistici alarmante
În fiecare an, gripa afectează între 5 și 15 % din populația de pe glob.
În România, doi oameni au murit de gripă, în decembrie, anul trecut. În sezonul 2018 – 2019, ianuarie- aprilie, au fost înregistrate 199 de decese, față de 129 de decese, în sezonul anterior 2017 – 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.