Deși gripa debutează brusc, cu simptome zgomotoase precum febra de peste 38-39 de grade, dureri de cap, dureri musculare, stare generală de rău, virusul gripal se află în corp înainte cu 1-4 zile de apariția manifestărilor. De aceea, gripa se poate transmite încă din această perioadă de incubație. Astfel, persoanele afectate pot fi contagioase înainte de a-și da seama că sunt bolnave.
Gripa, debut brusc
„Vă puteți simți relativ bine și deodată sunteți brusc epuizat, aveți dureri musculare și articulare și trebuie să vă întindeți în pat”, explică dr. Grigore Polonia, profesor de medicină și director al Clinicii Mayo Clinic Vaccine Research Group, potrivit Prevention.com.
În mod obișnuit, primele simptome sunt: febră, frisoane, dureri musculare, senzația de durere în tot corpul și/sau oboseală. Apoi, pot apărea și alte simptome, cum ar fi dureri în gât și tuse uscată. Febra poate dura două până la patru zile, în timp ce alte simptome pot dura până la o săptămână. „S-ar putea să nu vă simțiți în totalitate recuperați mai mult de două săptămâni”, spune dr. Polonia.
În majoritatea cazurilor, este posibil ca gripa să fie tratată acasă cu medicamente simptomatice. Cu toate acestea, medicii recomandă prezentrea la spital în cazul în care febra se menține în ciuda tratamentului antitermic, dacă starea nu se ameliorează în decurs de trei până la cinci zile de la declanșarea simptomelor, dacă aveți dificultăți de respirație și tusea se înrăutățește.
Gripa, perioada de contagiozitate
O persoană poate fi contagioasă din prima zi în care a contractat virusul gripal și aproximativ 5-7 zile după aceea, spun medicii. Copiii pot fi contagioși mai mult de o săptămână.
Deoarece gripa este o boală foarte contagioasă și virusul poate fi transmis pe durata mai multor zilei, persoanele afectate trebuie să rămână acasă imediat ce sunt bolnave. „Îndată ce conștientizați primele simptome nu ar trebui să fiți la școală sau la locul de muncă”, spune dr. Polonia. „Vă puteți întoarce când nu mai tușiți și nu mai aveți febră”, adaugă medicul.
Reguli de igienă
Medicii recomandă populaţiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii de gripă.
Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor din hârtie pentru strănut sau tuse și aruncarea acestora imediat după folosire, purtarea unor măști de protecție dacă sunteți nevoiți să intrați în contact cu alte persoane sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.