Gripă, boli cardiace, vaccin. Cum gripa slăbește sistemul imunitar, vă poate face vulnerabil la afecțiuni cardiace. De aceea, Centrul pentru Controlul Bolilor din State recomandă tuturor vaccinarea antigripală.
”Evitarea gripei este deosebit de importantă pentru persoanele care au sau sunt expuse riscului de boli de inimă. (...) Există dovezi crescânde care leagă gripa atât cu atacuri de cord, cât și de insuficiență cardiacă”, spune cardiologul dr. Scott Solomon, profesor de medicină la Harvard Medical School, citat pe Harvard Health Publishing.
Gripă, boli cardiace, vaccin: ce zic studiile
Potrivit sursei amintite, într-un studiu din The New England Journal of Medicine arată că un atac de cord a fost de șase ori mai probabil să apară în săptămâna următoare diagnosticului de gripă comparativ cu alte perioade de timp. La această concluzie a ajuns pe baza datelor a 300 de persoane internate în spital pentru atac de cord și care au avut o infecție cu gripă în decurs de un an (înainte sau după atacul de cord).
Scott Solomon și colegii săi au publicat, anul acesta, un studiu în JAMA Cardiology care întărește ideea studiului din The New England Journal of Medicine. Folosind date de la peste 450.000 de adulți, au descoperit, în patru comunități americane, că o creștere de 5% a activității gripei a fost legată de o creștere de 24% a spitalizărilor cu insuficiență cardiacă.
„Gripa poate afecta inima în multe feluri. Această infecție extrem de contagioasă provoacă simptome similare răcelilor obișnuite, doar mai severe. Alte simptome posibile includ dureri musculare sau corporale debilitante, vărsături și diaree și febră. A avea o infecție gravă pune un stres suplimentar asupra inimii tale, ceea ce crește nevoia inimii de oxigen. Tusea și congestia pot îngreuna respirația. Ca urmare, este posibil ca inima ta să nu obțină suficient oxigen. Ca toate infecțiile, gripa îți transformă sistemul imunitar. (...) La persoanele cu boli de inimă, există semne de scăderi dramatice ale funcției ventriculului stâng, camera principală de pompare a inimii, în urma unei infecții cu gripa”, apreciază medicul Solomon. Iar asta, adaugă specialistul, ar explica parțial creșterea spitalizărilor cu insuficiență cardiacă în studiul său găsit.
Gripă, boli cardiace, vaccin: septembrie, luna pentru vaccinare antigripală
Unii experți susțin că, deși studiile observaționale sugerează că vaccinarea gripală scade riscul de infarct, astfel de descoperiri nu sunt considerate de încredere din cauza unui fenomen pe care cercetătorii îl numesc „părtinire prin indicație".
În 2013, un studiu mare a combinat rezultatele din șase studii clinice care au comparat vaccinurile antigripale cu un placebo la persoanele cu risc ridicat de boli de inimă. Concluzia? Persoanele vaccinate împotriva gripei au fost cu o treime mai puțin predispuse să aibă un eveniment major legat de inimă în anul următor.
O versiune cu doze mari de vaccin antigripal este disponibilă de un deceniu, dar este destinată doar persoanelor cu vârsta de 65 de ani și mai în vârstă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, răspunsul sistemului imunitar tinde să se diminueze. Vaccinul antigripal cu doze mari oferă un plus de protecție și pare a fi cu aproximativ 24% mai eficient decât vaccinul standard în prevenirea gripei.
”Indiferent care versiune a vaccinului primiți, cel mai important este să fiți vaccinat, de preferință înainte de începutul sezonului gripei, toamna. Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru creșterea imunității, iar virusurile antigripale încep să apară deseori în octombrie”, recomandă specialiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.