Greșeli pe care le faci când gătești. Cum te poți îmbolnăvi

Monika Baciu |
Data publicării:
gatesti - FOTO: Freepick
gatesti - FOTO: Freepick

Când gătești comiți o serie de greșeli banale care își pot pune în pericol sănătatea. Sunt detalii cărora nu le dăm importanță, dar care contează.

Atunci când gătești trebuie să ai în vedere patru aspect majore. CDC arată că germenii pot fi răspândiți atunci când gătești.

”Nu răspândi germeni când gătești. Folosește ustensile separate pentru mâncarea gata de mâncat și pentru carne crudă, pui, fructe de mare și ouă. Spălați ustensilele cu apă fierbinte, cu detergenți de vase sau în mașina de spălat vase după fiecare utilizare”, arată CDC.

Patru pași pentru a găti sănătos

CDC arată care sunt cei patru pași simpli de urmat atunci când gătești.

- SPALĂ

- SEPARĂ

- GĂTEȘTE

- RĂCEȘTE

Cei patru pași te pot ajuta să te protejezi pe tine și pe cei dragi de toxiinfecțiile alimentare.

Vezi și: Alimentele picante, riscante pentru sănătate. Când devin un pericol și ce se întâmplă în organism

Spală

CDC ne arată că trebuie să ne spălăm des mâinile și suprafețele pe care gătim. Germenii care provoacă intoxicații alimentare pot supraviețui în multe locuri și se pot răspândi în jurul bucătăriei.

Spălați-vă pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde cu săpun și apă caldă sau rece înainte, în timpul și după pregătirea alimentelor și înainte de a mânca.

Spălați-vă întotdeauna pe mâini după manipularea cărnii nefierte, a puiului și a altor păsări de curte, fructe de mare, făină sau ouă. Spălați-vă ustensilele, tocătoarele și blaturile cu apă fierbinte, cu detergent de vase, după pregătirea fiecărui produs alimentar.

Clătiți fructele și legumele proaspete sub jet de apă.

Spală - FOTO: Freepick

Vezi și: Bărbat diagnosticat cu malarie, la Iași. Dorobăț: Boala nu este contagioasă de la om la om. Se transmite numai prin înțepătura țânțarului

Separați

Nu contaminați încrucișat. Carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare și ouăle pot răspândi germenii la alimente gata de consum, cu excepția cazului în care le păstrați separate. Când faceți cumpărături, păstrați carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare departe de alte alimente.

Păstrați carnea crudă sau marinată, păsările de curte, fructele de mare și ouăle separat de toate celelalte alimente din frigider. Depozitați carnea crudă, păsările de curte și fructele de mare în recipiente sau pachete sigilate, astfel încât zeama acestora să nu se scurgă pe alte alimente.

Utilizați un tocător sau o farfurie pentru carne crudă, păsări de curte și fructe de mare și un tocător sau o farfurie pentru produse, precum pâinea și alte alimente care nu vor fi gătite.

Gătiți la temperatura potrivită

Deși noile tendințe culinare spun că preparatele din carne nu trebuie foarte bine gătite, specialiștii din domeniul medical îi contrazic pe bucătari.

Mâncarea este gătită în siguranță atunci când temperatura internă devine suficient de mare pentru a ucide germenii care vă pot îmbolnăvi. Singura modalitate de a spune dacă mâncarea este gătită în siguranță este de a utiliza un termometru alimentar. Nu vă puteți da seama dacă mâncarea este gătită în siguranță verificându-i culoarea și textura (cu excepția fructelor de mare).

Utilizați un termometru alimentar pentru a vă asigura că alimentele sunt gătite la o temperatură internă sigură.

Vezi și: Postul negru, cheia tinereții. Dr. Cezar: E bun pentru echilibru și pentru regenerarea organismului

La câte grade se prepară carnea

Bucăți întregi de carne de vită, carne de vită, miel și carne de porc, inclusiv șuncă proaspătă: 62,77 °C (apoi lăsați carnea să se odihnească timp de 3 minute înainte de sculptură sau mâncare)

- Pește: 62,77 °C sau gătiți până când carnea este opacă și se separă ușor cu o furculiță

- Carne măcinată, cum ar fi carnea de vită și de porc: 71,11 °C

- Toate păsările de curte, inclusiv puiul măcinat și curcanul: 73,88°C

- Resturi de mâncare: 62,77 °C

Răciți

Bacteriile se pot multiplica rapid dacă sunt lăsate la temperatura camerei sau în "Zona periculoasă" între 4°C și 60°C. Păstrați frigiderul la 4 °C sau mai jos și congelatorul la -17°C sau mai jos aruncați mâncarea înainte de a se strica. Dacă frigiderul nu are un termometru încorporat, păstrați un termometru pentru aparate în interiorul acestuia pentru a verifica temperatura.

Răciți - FOTO: Freepick

Vezi și: Activitatea fizică, necesară. Ce și câte boli pot fi prevenite dacă faci puțină mișcare

Ambalați alimentele

Ambalați alimente calde sau fierbinți în mai multe recipiente curate, puțin adânci și apoi puneți la frigider. Este bine să puneți porții mici de alimente fierbinți în frigider, deoarece acestea se vor răci mai repede.

Dezghețați alimentele congelate în siguranță în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Nu dezghețați niciodată alimentele direct pe ghiuvetă, deoarece bacteriile se înmulțesc rapid în părțile alimentelor care ajung la temperatura camerei.

Cauzele intoxicației alimentare

Mulți germeni diferiți care cauzează boli pot contamina alimentele, astfel încât există multe infecții alimentare diferite (numite și boli alimentare sau intoxicații alimentare). Cercetătorii au identificat peste 250 de boli alimentare.

Cele mai multe dintre ele sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, viruși și paraziți. Toxinele și substanțele chimice dăunătoare pot, de asemenea, să contamineze alimentele și să provoace boli alimentare.

Simptomele comune ale bolilor alimentare sunt greața, vărsăturile, crampele stomacale și diareea. Cu toate acestea, simptomele pot diferi între diferitele tipuri de boli alimentare. Simptomele pot fi uneori severe, iar unele boli alimentare pot fi chiar pune viața în pericol. Deși oricine poate obține o boală foodborne, unii oameni sunt mai susceptibile de a dezvolta unul. Aceste grupuri includ:

- Adulții mai în vârstă

- Copiii mici

- Persoanele cu sistem imunitar slăbit de la afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, boli de ficat, boli de rinichi, transplanturi de organe, sau HIV/SIDA, sau de la chimioterapie

- Femeile gravide

Majoritatea persoanelor cu o boală alimentară se ameliorează fără tratament medical, dar persoanele cu simptome severe ar trebui apeleze la serviciile medicale.

Toxiinfecțiile alimentare, pericolul la care suntem expuși. Pot fi fatale. La ce să ai grijă când cumperi mâncare

Toxiinfecția alimentară se declanșează ca rezultat al consumului de alimente contaminate, alterate sau toxice, motiv pentru care se impune o mai mare atenție la produsele pe care le achizționați în această perioadă aglomerată.

Toxiinfecția alimentară apare atunci când o persoană consumă alimente sau băuturi contaminate cu:

- bacterii;

- virusuri;

- paraziți;

- toxine;

- substanțe chimice;

- mucegaiuri.

Cele mai frecvente simptome includ indigestie, durere abdominală, greață, vărsături și diaree. Simptomele dispar, de regulă, după câteva zile, însă există cazuri în care toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă vorbim de copiii mici sau de persoane cu o sănătate deja precară.

Care sunt cauzele toxiinfecțiilor alimentare

Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare pot fi cauzate de bacterii, paraziți sau virusuri. Acești agenți patogeni se pot găsi pe aproape toate alimentele pe care oamenii le consuma. Alimentele consumate crude sunt surse frecvente de indigestie sau toxiinfecție alimentară fiindcă nu trec printr-un proces de pregătire termică. Alimente precum carnea, ouăle și produsele lactate sunt frecvent contaminate.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel