Greșeala uriașă pe care o facem când suntem răciți. Tratamentul pe care ni-l auto-administrăm poate agrava simptomele unei banale răceli. Din acest motiv, medicii trag un semnal de alarmă.
Utilizarea antibioticelor nu este recomandată în cazul unei răceli obișnuite, deoarece răceala este cauzată de viruși, iar antibioticele sunt eficiente doar împotriva bacteriilor. Majoritatea răcelilor sunt produse de rinovirusuri sau alte tipuri de virusuri respiratorii, iar antibioticele nu au nicio acțiune asupra acestora.
Folosirea antibioticelor fără a fi necesar poate avea consecințe negative. Aceste medicamente pot să nu aibă niciun efect asupra infecției virale și pot duce la apariția rezistenței bacteriene. Rezistența la antibiotice este o problemă globală și poate face ca tratamentul antibiotic să devină ineficient în cazul unor infecții bacteriene serioase.
Infecțiile ORL, în sfera antibioticelor
Prof. dr. Sorin Aramă, cercetător științific, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” de ce nu se tratează infecțiile virale cu antibiotice.
”Ar trebui să creăm o presiune mai mare asupra sistemului de educație care dovedește o inepție absolut periculoasă. România, prin Institutul Matei Balș a fost implicată într-un proiect foarte interesant mergând pe ideea de One Health și un grup important de experți din Matei Balș și alte spitale din România s-au realizat lucruri importante.
S-a realizat planul strategic și planul de acțiune pentru combaterea acestui fenomen de combatere a rezistenței la antibiotice și, foarte important, a infecțiilor asociate asistenței medicale cele denumite infecții nosocomiale.
Ghidul pentru prevenirea, limitarea legat de boli infecțioase și microbiologie este în directă legătură cu infecțiile în sfera ORL. Ce e mai important? Gura sau nasul? Cum să nu mănânci 6 ore, că nu mori, dar nu poți să nu respiri 6 ore. Etiologia virală nu se tratează cu antibiotice. Indicațiile de tratament încep cu o negație.
Nu tratezi infecții virale cu antibiotice!”, a subliniat Prof. Dr. Sorin Aramă, cercetător științific.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.