Greșeala mortală pe care o facem când suntem răciți. Adrian Marinescu: Le luăm ca pe bomboane

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
antibioticele - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk
antibioticele - FOTO: Freepik@Ruslan Batiuk

O greșeală pe care o facem când suntem răciți ne poate agrava situația. Mai mult, poate duce și la alte complicații, unele cu potențial mortal.

Termenul superbacterii se referă la bacterii care au devenit rezistente la multiple clase de antibiotice, ceea ce le face mai dificil de tratat și controlezat. Această rezistență la antibiotice este adesea rezultatul unei selecții naturale favorabile în urma utilizării extinse și incorecte a antibioticelor.

Când bacteriile supraviețuiesc tratamentului cu antibiotice, ele pot transmite această rezistență altor bacterii, contribuind la creșterea nivelului de rezistență la nivel global.

Există mai multe bacterii care au dezvoltat rezistență extinsă la antibiotice, lucru care provoacă îngrijorare în rândul cadrelor medicale și a oficialităților din domeniul sănătății de la nivel global. 

Vezi și: Medicii din China au găsit vinovatul pneumoniei cu "plămâni albi": Mycoplasma pneumoniae și rezistența la antibiotice. "Tratamentele ar putea deveni ineficiente"

Luăm antibioticele ca pe bomboane

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL, despre uriașa greșeală pe care o facem când suntem răciți. 

”Aceste superabacterii există peste tot. Este o problemă pentru toată lumea modernă apariția rezistenței la antibiotice. E un proces care în dinamică, din păcate, este în creștere. Greșeala majoră pe care noi, oamenii le facem, este că luăm antibioticele precum bomboanele în infecții virale și când nu ne trebuie.

Asta e realitatea. Nu are nicio legătură cu sezonul, cu momentul actual și cu Mycoplasma. E o discuție principială”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Rezistența la antibiotice este o problemă serioasă de sănătate publică, deoarece limitează opțiunile de tratament și crește riscul de complicații severe în cazul infecțiilor bacteriene. Prevenirea rezistenței la antibiotice implică utilizarea judicioasă a antibioticelor, dezvoltarea de noi antibiotice și adoptarea unor practici adecvate de igienă în comunități medicale și în rândul populației generale.

Antibiotice - FOTO: Freepik

Cum devin bacteriile rezistente la antibiotice

Bacteriile devin rezistente la antibiotice în urma unui proces natural de selecție care apare atunci când antibioticele sunt utilizate în mod incorect. Utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor în tratamentul uman, precum și în medicina veterinară și în agricultură, contribuie la creșterea rezistenței.

Folosirea nejustificată sau incompletă a unui tratament antibiotic permite bacteriilor să se adapteze și să dezvolte rezistență. Bacteriile au capacitatea de a suferi mutații genetice spontane. Aceste mutații pot duce la schimbări în structura sau funcționarea lor.

Dacă o bacterie suferă o mutație care o face rezistentă la un anumit antibiotic, acea bacterie va avea o șansă mai mare de supraviețuire în prezența acelui antibiotic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel