Greșeala din secțiile ATI care poate ucide. Problema utilizării judicioase a antibioticelor în spitalele din România reprezintă o preocupare semnificativă pentru sistemul de sănătate. Implementarea procedurilor interne clare pentru prescrierea antibioticelor și revizuirea componentei de prevenție pre și post-operatorie este esențială pentru combaterea problemelor legate de rezistența la antibiotice și pentru asigurarea unei practici medicale eficiente.
Utilizarea antibioticelor, greșeala frecventă
Dr. Adrian Wiener, membru Comisia de Sănătate, Senatul României, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” care este pericolul la care sunt expuse persoanele internate pe secțiile de Terapie Intensivă.
”Ar trebui proceduri interne în ceea ce privește prescrierea judicioasă a antibioticelor și revizuirea componentei de prevenție pre și post-operatorie. Din păcate, în ciclul de acreditare 2002 al spitalelor din România, doar 70% dintre spitale au proceduri foarte clare. Și acelea s-au bifat pe hârtie. S-a constatat că sunt niște proceduri inscripționate pe bucăți de hârtie.
Nu știu în ce măsură sunt implementate de spitale ca fiind baza reală de lucru sau subiectivitatea și simțul clinic al medicilor dictează, în mare măsură, încă prescrierea de antibiotice.
Trebuie proceduri interne ale spitalelor prin care să învățăm să folosim judicios antibioticele, să nu ne atingem decât atunci când este necesar. Există reflexul de a da cu tunul, mai ales în secțiile de Terapie Intensivă, chiar de la început, prezumând faptul că situația clinică gravă a pacientului este din cauza sepsisului (a infecției -n.r.).
Există elemente care pot fi corijate prin proceduri foarte clare. Depinde mai puțin de legislația primară decât de adaptarea spitalelor în această logică a unei bătălii pe care o ducem pentru prezervarea eficienței antibioticelor în următorii 10 ani. Acolo este turnanta de accelerare pentru antibiorezistență.
În România, este undeva la 25 de doze de antibiotice la mia de locuitori, ceea ce este foarte mult comparativ cu alte țări. Nu avem încă accesibilă ”point of care” pentru a distinge viroza de infecția bacteriană și atunci, din păcate, de multe ori se întâmplă să se suprascrie tratament antibiotic încă de la început în multe dintre infecțiile virale”, a explicat dr. Adrian Wiener, membru Comisia pentru Sănătate din Senatul României, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.