Vasile Cepoi, rutină. "Știe toată lumea că trebuie numerate compresele care se scot din absdomenul unui pacient operat? Și cu toate acestea rămân din când în când? Sau pense? Nu-i vorba că nu știi. E vorba că nu te-ai organizat de asemenea natură pentru că ești obosit, ți s-a distras atenția...", a afirmat dr Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), într-un interviu pentru DC Medical.
În opinia acestuia, la Spitalul Floreasca "nu aveau o procedură despre cum se folosește electrocauterul, nu aveau instruirea corespunzătoare a personalului din blocul operator, lucru care nu se întâmplă doar "acolo, ci "se întâmplă în foarte multe părți".
Până acum, fiecare spital își contura singur procedurile interne. "Noi nu avem un număr de proceduri obligatorii, noi îi întrebăm pe ei dacă și-au făcut proceduri suficiente și au acoperite toate riscurile, iar acest risc, ei nu și l-au acoperit. (...)
Uniformizarea constă a stabili regula general, dar aplicarea particular în fiecare spital trebuie să o facă fiecare. Spre exemplu, pentru Chirurgie există obligativitatea verificării unor liste de verificare în Blocul operator, de la modul în care a fost pregătită sala... Dacă folosim electrobisturiul, trebuie să se întrebe: care este concentrația de oxigen din sală? Că dacă este peste 20% deja e risc de incendiu. (...) Rutina te face să nu respecți aceste reguli întotdeauna. Probleme este că scapă din vedere un amănunt. Unul scapă un amănunt, al doilea, alt amănunt și când acele amănunte se aliniază se produce eșecul", explică Cepoi.
Regulamentele ANMCS cer ca spitalele să-și pregătească proprii oameni, întreg personalul, deoarece au structuri de management a calității. Aceleași regulamente prevăd ca fiecare unitate medicală să aibă în fiecare departament oameni care să știe ce înseamnă respectarea regulilor de bună practică. "E în avantajul spitalului existența acestor proceduri", adaugă dr Vasile Cepoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.