Greșeli care ne îmbătrânesc prematur

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bătrânețe FOTO: pexels.com
Bătrânețe FOTO: pexels.com

Vreți să fiți tineri mai mult timp? Asigurați-vă că nu faceți următoarele greșeli - fiecare vă poate face să arătați sau să vă simțiți mai bătrâni decât sunteți.

Nu dormiți suficient. Prima dintre marile greșeli e aceea că dormiți mai puțin decât cele 7-9 ore recomandate, în funcție de vârstă. De asta, pielea începe să se rideze mai devreme. În parte, asta se întâmplă pentru că organisul eliberează mai mult cortizol, un „hormon al stresului". Acesta descompune colagenul care menține pielea netedă și elastică.

Fumați? Pe lângă faptul că vă creșteți riscul de cancer și de alte boli cronice, pielea se va rida și se va îngălbeni mai repede. Fumatul reduce fluxul de sânge care transportă substanțe nutritive esențiale precum oxigenul pe suprafața pielii și poate încetini producția de colagen din organism.
Stați la Soare prea mult: o parte din lumina soarelui este bună â, dar absorbirea prea multor raze UV dăunează colagenului din piele și poate determina corpul să producă prea mult dintr-o proteină numită elastină. Este posibil să observați că pielea începe să se îngroașe și să devină aspră, cu riduri profunde și culoare variată (pete „de vârstă"). De asta dermatologii recomandă utilizarea zilnică, indiferent de anotimp, a cremelor cu protecție solare SPF +50.

Nu vă hidratați pielea. Dacă pielea se usucă, devine mai rigidă și uscată, ca a unei persoane mai în vârstă. Spălați-vă pielea o dată sau de două ori pe zi. Încercați să fiți destul de blând, deoarece spălatul energic o poate irita. Folosiți produse de curățare fără alcool sau alte ingrediente care ar putea-o inflama, zgâria sau usca. Folosiți creme hidratante, dacă aveți pielea uscată.

Nu mâncați sănătos: Alimentele potrivite vă ajută să preveniți bolile de inimă, diabetul și alte boli care ne îmbătrânesc prematur. Luați în considerare dieta mediteraneană sănătoasă. Este posibil să fiți nevoit să reduceți din carnea roșie grasă consumată, dar veți obține grăsimi sănătoase din alimente precum pește, nuci, ulei de măsline și avocado, precum și cereale integrale, fructe și legume.

Nu faceți suficiente exerciții. Activitatea fizică regulată este o modalitate cheie de a ne menține tineri. Întărește mușchii, crește energia și îmbunătățește starea de spirit. Mișcarea menține creierul funcțional și scade riscul bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă. Nu trebuie să mergi la o sală de sport sau să te înscrii într-o echipă de fotbal. Plimbările în pas rapid, muncă în curte sau chiar dansul – circa 30 de minute pe zi – sunt suficiente.

Încruntatul. Când te încrunți, îți încrețești pielea de pe față, ceea ce, în timp, poate duce la apariția unor linii și, ulterior, la riduri. De fapt, orice expresie facială pe care o aveți des poate fi o problemă. Spre exemplu, când lumina este puternică, îngustați ochii, dar rezultatul e că în colțurile lor apar acele riduri numite popular „laba gâștii". E mai simplu să folosiți ochelari de soare sau o pălărie.

Nu vă controlați tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială crește riscul de probleme legate de vârstă, cum ar fi demența vasculară și boala Alzheimer, probabil pentru că dăunează vaselor de sânge minuscule din creier. Oamenii care își controlează tensiunea arterială cu dieta, exercițiile fizice și medicamentele par să fie în măsură să încetinească sau să prevină îmbătrânirea și deteriorarea creierului.

Nu dați o mână de ajutor. Organismul eliberează mai multe endorfine (hormonul fericirii), atunci când cheltuiți bani pentru bucuria altora, decât atunci când faceți cheltuieli pentru propria persoană. Dar nu e neapărat nevoie să fie vorba de bani. Calmul, plăcerea și conexiunea pe care o simțiți atunci când ajutați pe cineva are același efect. Scade stresul și poate chiar să vă ajute sănătatea inimii și a sistemului imunitar - apărarea corpului împotriva germenilor, spun specialiștii de la WebMD.

Controalele anuale la medic. Ar trebui să vă vedeți medicul de familie pentru un examen fizic în fiecare an, mai ales după vârsta de 50 de ani. El va verifica tensiunea arterială, colesterolul și glicemia. Nivelurile ridicate pot duce la boli de inimă, demență și alte boli legate de vârstă. De asemenea, poate verifica dacă există semne de declin mental, cum ar fi probleme de memorie. Cu cât aflați mai devreme despre probleme, cu atât mai repede puteți începe să le tratați și să vă păstrați tinerețea și sănătatea mai mult timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel