Grăsimile vegetale prelungesc viața, potrivit unui studiu întins pe 20 de ani

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
grasimile vegetale - FOTO: Freepik@ shofistore13
grasimile vegetale - FOTO: Freepik@ shofistore13

Aceste grăsimi ne prelungesc viața chiar cu câțiva zeci de ani, potrivit celor mai recente studii.

Vezi și: Sevrajul de cofeină, impact negativ. Remedii pentru a scăpa de durerea de cap

Un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine a constatat că dietele care constau în principal din grăsimi de origine vegetală sunt asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate, în timp ce grăsimile animale sunt legate de un risc crescut de deces.

Această cercetare, care a urmărit peste 600.000 de participanți pe parcursul a două decenii, subliniază beneficiile potențiale ale grăsimilor vegetale pentru longevitate.

Comparații între grăsimile vegetale și cele animale

Conform studiului condus de Dr. Bin Zhao de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Bolile Metabolice din Changsha, China, înlocuirea grăsimilor animale cu grăsimi vegetale ar putea îmbunătăți rezultatele de sănătate.

Cercetarea indică faptul că persoanele care au consumat cantități mai mari de grăsimi vegetale, cum ar fi cele din cereale, nuci, leguminoase și uleiuri vegetale, au avut un risc mai mic de mortalitate generală cu 9% și un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară cu 14%, comparativ cu cei care au consumat mai puține grăsimi vegetale, potrivit Medscape.

Complexitatea compoziției grăsimilor

În ciuda acestor descoperiri, dr. Stefan Lorkowski de la Universitatea din Jena subliniază că studiul s-ar putea să simplifice excesiv problema, concentrându-se pe tipul de grăsime în loc de compoziția acesteia.

El observă că nu toate grăsimile dintr-o categorie sunt egale. De exemplu, produsele lactate și ouăle, care sunt surse de grăsimi animale, au efecte diferite asupra sănătății comparativ cu grăsimile din pește, care pot avea un impact mai pozitiv.

Vezi și: Medicamentul care distruge cancerul. Rezultate uimitoare pe pacienți. Cătălin Radu: Are cele mai bune date de supraviețuire din tot ce există. Avem foarte mulți pacienți care au răspuns la tratament

Grăsimi vegetale - FOTO: Freepik

Analiza datelor

Datele pentru acest studiu au fost obținute din Studiul NIH-AARP Diet and Health, care a colectat informații dietetice de la peste 400.000 de participanți din SUA între 1995 și 2019. Studiul a relevat că un consum mai mare de grăsimi animale a fost asociat cu o creștere a riscului de mortalitate generală cu 16% și o creștere a riscului de mortalitate cardiovasculară cu 14%.

Cu toate acestea, așa cum observă Lorkowski, participanții care au consumat mai multe grăsimi vegetale aveau tendința de a adopta obiceiuri de viață mai sănătoase în general, cum ar fi o activitate fizică mai mare și obiceiuri alimentare mai bune, ceea ce ar putea influența rezultatele.

Vezi și: Fumatul, asociat cu un declin cognitiv semnificativ la adulții în vârstă. Accelerează degradarea creierului

Importanța compoziției grăsimilor

Dr. Lorkowski subliniază că nu toate grăsimile sunt create egale, chiar și în cadrul categoriilor vegetale și animale. Peștele din ape reci, bogat în acizi grași omega-3, este un exemplu de grăsime animală benefică, în timp ce anumite uleiuri vegetale, precum cele din palmier și nucă de cocos, bogate în grăsimi saturate nesănătoase, pot fi dăunătoare.

El sugerează că o dietă bogată în grăsimi nesaturate, cu un echilibru de acizi grași omega-3 și omega-6, alături de carbohidrați bogati în fibre și proteine de origine vegetală, este preferabilă în comparație cu o dietă bogată în grăsimi animale.

Studiul subliniază beneficiile potențiale ale grăsimilor vegetale și sugerează că luarea în considerare a calității și tipului de grăsimi este crucială pentru optimizarea recomandărilor dietetice. Deși înlocuirea grăsimilor animale cu alternative vegetale poate aduce avantaje pentru sănătate, calitatea și tipul de grăsimi consumate rămân factori semnificativi în îmbunătățirea sănătății generale și a longevității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel