Grăsimile alimentare nu cauzează colesterol. Mai mult, acestea sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului. Lipidele (grăsimile), proteine și glucidele sunt macronutrienții din alimentația noastră, iar aportul lor suficient este esențial pentru funcționarea normală a organismului. Din păcate, încă există persoane care vor să slăbească și cred că nu ar trebui să consume grăsimi.
Acest lucru este FALS. Deși consumul de grăsimi trebuie să fie limitat, corpul noastru are nevoie de lipide, iar tipul de grăsime ales este cel mai important factor în menținerea sănătății.
Rolul ficatului pentru producerea colesterolului
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este procentul de grăsime care se regăsește în diferite produse alimentare și care este rolul acestora în organism.
”Din anii 70, grăsimile animale au fost acuzate de toate relele din viața noastră, când, de fapt, zahărul era vinovatul. A fost nevoie de 50 de ani să distrugem acest mit. Nu colesterolul din mâncare este vinovat. Ficatul face singur colesterolul.
Colesterolul alimentar are un impact pe nivelul total de colesterol. Nu untul și cașcavalul sunt de vină, ci ficatul nostru care este obosit sau dezechilibrat și produce prea mult colesterol.
Vezi și: Căsnicia fericită, sincronizare între creierul partenerilor. Care este legătura
Procentele de grăsime prezente în alimente
- 3,5% grăsime în lapte
- 45% grăsime în cașcaval
- 70 grăsime în slănina
- 45% grăsime în mezelurile concentrate
- 20% grăsime în carnea proaspătă și împănată
- 4% grăsime în mușchiuleț
Uleiul de floarea soarelui sau uleiul de măsline sunt produse care au 100% grăsime. Niciun gram de apă. Uleiul, paradoxal, este mai concentrat în calorii decât untul și slănina. Oleaginoasele și semințele sunt o sursă de nutrienți, în jur de 40% grăsime, în jur de 600 de calorii suta de grame.
Avocado este un unt vegetal. Avocado nu se mănâncă cu bucata. Are 350 de calorii un fruct de avocado. Grăsimea se mănâncă cu măsură, dar este esențială în alimentația noastră”, a spus medicul nutriționist, Mihaela Bilic, la Pro TV.
Vezi și: Enterocolita, cauze și tratament. Expert: Este un element foarte grav pe care trebuie să îl evităm
De ce trebuie să mâncăm GRĂSIMI. Slăbești și previi bolile de inimă
Lipidele sunt de două feluri: lipide "bune" (nesaturate) și lipide "rele" (saturate). Grăsimile saturate trebuie consumate într-o cantitate mică deoarece contribuie la depunerea colesterolului pe vasele de sânge și la apariția bolilor cardiovasculare. Grăsimile "rele" sunt responsabile și de kilogramele în plus și sunt găsite în alimente precum: produse lactate, carnea= de porc sau orice carne cu grăsime, dulciuri și ulei de palmier.
Grăsimile nesaturate au efecte nemaipomenite asupra sănătății noastre. Alimentele care includ acest tip de grăsimi sunt de obicei produsele de origine vegetală (avocado, peștele, nucile, alunele, diverse semințe). În categoria produselor alimentare care conțin grăsimi nesaturate intră ouăle. Grăsimile nesaturate se împart și ele în:
1. grăsimi mononesaturate
2. grăsimi polinesaturate
Grăsimile monosaturate sunt cele mai răspândite, iar grăsimile polinesaturate se referă la compușii Omega (Omega 3, Omega 6), care se găsesc în carnea de pește gras (somon, ton, macrou etc). Grăsimile nesaturate au un rol important în menținerea greutății normale și împiedică depunerea de colesterol pe vasele de sânge.
Rolul grăsimilor
Atât grăsimile nesaturate, cât și cele saturate îndeplinesc anumite funcții în organism. Deși nu trebuie consumate în cantități mari, grăsimile saturate cresc absorbția anumitor elemente și intervin în funcționarea organelor interne.
Vitaminele liposolubile (solubile în grăsimi) au nevoie de lipide pentru a ajunge în țesuturi. Există 4 vitamine liposolubile: Vitamina A, Vitamina D, Vitamina E și Vitamina K, iar absorbția lor este dependentă de grăsimile din alimentație. Totodată, creșterea celulelor și producția de hormoni se face doar prin intermediul lipidelor.
Grăsimile au rol major în funcționarea normală a sistemului nervos, în special Omega 3 și în procesele de vindecare și regenerare a pielii.
În concluzie, grăsimile ne oferă energia de care avem nevoie și ajută și alte elemente benefice pentru corpul nostru să ajungă în țesuturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.